Prva rasprava

Suđenje direktoru Čistoće za nesreću iz nehata; Jurdana: Nisam kriv. Ne tako kako sam optužen

Slavica Kleva

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nesreća za čije se izazivanje tereti Bojan Jurdana dogodila se kod hotela Panorama i u njoj je poginuo motociklist Nikica Filipović. Jurdana želi dokazati da tada nije nikoga pretjecao, a njegov odvjetnik zatražio je i drugog vještaka, ali to za sada nije prihvaćeno



RIJEKA   Bojan Jurdana (45) iz Rijeke, optužen za izazivanje prometne nesreće iz nehata u kojoj je poginuo motociklist Nikica Filipović, jučer je pred vijećem sutkinje Sandre Juranović, na pitanje kakav stav zauzima u odnosu na optužnicu, izjavio da se ne osjeća krivim za nesreću. »Ne na način na koji se teretim optužnicom«, dodao je. 


S obzirom na to da je riječ o prvoj raspravi, zamjenik Općinskog državnog odvjetnika Damir Gosić uvodno je izjavio da će tijekom dokaznog postupka dokazati da je optuženi Jurdana prekršio odredbe Zakona o sigurnosti cestovnog prometa i izazvao opasnost po život, a sve to dokazat će, kazao je, ispitivanjem svjedoka i opsežnom dokumentacijom prikupljenom za vrijeme i nakon nesreće.


– Činjenica jest da se prometna nesreća dogodila i da je nažalost smrtno stradao motociklist, ali ćemo dokazati da se nije dogodilo onako kako se Jurdana tereti, kazao je u uvodnom govoru njegov odvjetnik Goran Gatara, dodajući da predlažu  drugo vještačenje jer vještak koji je vještačio prometnu nesreću više je stručnjak za zračni promet.


Sporni vještak




– A nama stručnjak za nesreće u zraku ne treba – naglasio je u svom obrazloženju, između ostalog, Gatara. 


– Primjerice, vještak u svom izrađenom nalazu kaže »da je preminuli motociklist mogao voziti i bez upaljenog svjetla, a zakon kaže  da mora imati upaljena svjetla tijekom cijele godine«. Stoga i tražimo stručnjaka vještaka za cestovni promet i motorna vozila, objasnio je odvjetnik. Kazao je da će dokazati da nije bilo pretjecanja u raskrižju te da uopće nije bilo pretjecanja. 


Tužitelj Gosić usprotivio se anagažiranju novog vještaka kazavši da je riječ o stalnom sudskom vještaku, pa i za cestovni promet.– Sve dvojbe mogu se riješiti ispitivanjem vještaka i očevidom odnosno rekonstrukcijom na licu mjesta, dodao je tužitelj. Nakon kratke stanke vijeće sutkinje Juranović je  odlučilo najprije ispitati  neposredno svjedoke prometne nesreće i vještaka Srećka Hlišća, a onda i moguće usvojiti prijedloge obrane.


Na sudu će se, podsjetimo, utvrđivati okolnosti teške prometne nesreće koja se dogodila u predvečerje 8. travnja prošle godine na Ljubljanskoj cesti kada se Jurdana, inače direktor riječkog Komunalnog poduzeća Čistoća, za upravljačem citroëna C5 kretao iz smjera Matulja prema Rijeci. 


Kobni trenutak


Optužnicom se tereti da je dolaskom kod kućnog broja 14, u neposrednoj blizini motela Panorama na izlasku iz raskrižja Ulice Pavlovac,  prilikom izlaska iz lijevog nepreglednog zavoja na dijelu kolnika gdje su kolnički traci ispunjeni punom uzdužnom crtom, pretjecao osobno vozilo škoda fabia kojim je upravljao vozač D. Š., a koji se kretao u istom smjeru, pretječući svojim vozilom po lijevom kolničkom traku namijenjenom za kretanje vozila iz suprotnog smjera. 


Jurdana je olako smatrao da svojom vožnjom neće ugroziti druge sudionike u prometu i tada je prednjim dijelom vozila udario u prednji dio motocikla marke kymco kojim je iz suprotnog smjera, svojom stranom kolnika, dolazio 55-godišnji Riječanin Nikica Filipović. Vozač motocikla pritom je odbačen ulijevo, na lijevi uzdignuti nogostup zajedno s motociklom kojim je upravljao, te je nažalost zadobio tako teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo na mjestu.