Stojakova verzija

Suđenje Viškovljaninu za pokušaj ubojstva: ‘Taj mladić je trčao prema meni, samo sam podigao čakijicu…’

Fiore Vežnaver

Nikola Stojak tvrdi da je nož imao za ribolov i da ga je bacio / Foto S. DRECHSLER

Nikola Stojak tvrdi da je nož imao za ribolov i da ga je bacio / Foto S. DRECHSLER

Nikola Stojak iz Viškova optužen za pokušaj ubojstva tvrdi da je mladić koji ga je ozlijedio trčao prema njemu i naletio na nož, te da je vidio da se ubo tri do četiri centimetra, ali da tada nije smatrao da je nešto ozbiljno jer nije bilo puno krvi 



RIJEKA Taj mladić je opet trčao prema meni. Tada sam našao čakijicu u džepu, izvukao sam je, kako bi je on vidio, zato sam je i držao podignutu. Htio sam ga odvratiti da leti na mene… I jedna i druga djevojka iz njegovog društva su mu vikale: »Pazi, ima nož!« Ali, on se nije zaustavljao dok je išao prema meni. U tom trčanju – naletio je na nož. Jesam li se zabrinuo za ubod koji je zadobio? Pa, šta ja znam… Vidio sam da se ubo tri, četiri centimetra. Bile su tri kapi krvi na čakiji. U tim trenucima nisam smatrao da je nešto ozbiljno. Je li mi žao što se ovo dogodilo? Ma, nije zgodno, no nije moglo biti drugačije. 


Izjavio je to, među ostalim, 64-godišnji Nikola Stojak iz Viškova, dok je iznosio svoju obranu pred vijećem riječkog Županijskog suda, u procesu što se protiv njega vodi pod optužbom za pokušaj ubojstva pred trgovačkim centrom VTC u središtu Viškova. Tereti se da je 20. srpnja 2014. godine, u ranim jutarnjim satima, nakon ranijeg verbalnog i fizičkog sukoba s 25-godišnjim mladićem iz Pasjaka, nožem ubo u grudi, zadavši mu po život opasnu ozljedu. 


Šuti, i nas je! 


Ranjenom je spašen život samo zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji, navodi se u optužnici riječkog Županijskog državnog odvjetništva, koje tereti Stojaka da je hladnim oružjem teško ranio 25-godišnjaka nakon što ga je slijedio poslije njihovog prvog sukoba, što se odigrao nedugo prije potezanja noža, nekoliko stotina metara dalje, kod noćnog kluba i pekare u strogom središtu Viškova. 




Stojak, rodom iz Travnika (BiH), ispričao je da je sve zapravo počelo nakon što je oko 4.15 sati izašao iz kasina u središtu Viškova, pa otišao u obližnji noćni klub, gdje je popio piće s poznanikom. Uskoro su obojica izašla. Stojak je s poznanikom, koji je htio pojesti burek, otišao do susjedne pekare. Prema riječima optuženog, već je tada vidio kako se »ovi tuku vani«. 


– Već je bilo prošlo sedam-osam minuta kako sam čekao da kupi burek. Grupa mladih se u međuvremenu ganjala i tukla, prelazili su preko ceste, auti su se zaustavljali, trubili… U jednom trenutku neka djevojka se otrgnula mladiću, s kojim se međusobno udarala, počela bježati i prošla pokraj mene. On ju je zatim opet uhvatio. »Pusti curu!«, rekao sam tom mladiću. On ništa nije rekao, nego me udario u prsa, ne znam nogom ili šakom. Pao sam na tlo, a on je pobjegao, prisjećao se Stojak. Ispričao je da je, kada je ustao, pitao dvojicu mladića koji su stajali sa strane o čemu se tu radi, kakav je to čovjek. 


– Rekli su mi: »Šuti, i nas je«. Nakon toga sam otišao u smjeru groblja potražiti je li otvoren koji kafić kako bih popio kavu, pričao je optuženi, nastojeći ukazati da nije išao tražiti napadača. No, u rano jutro bio je zatvoren lokal kod pošte, a ubrzo se pokazalo da su zatvorena i oba kafića u sklopu VTC-a. 


Mala je plakala 


– Tada sam opet naletio na tog mladića. Ošinuo me i pobjegao. Ja ga tada nisam ni pipnuo. Uskoro je stao jedan auto, iz njega je izašla ta djevojka koju je mladić ranije tukao. Psovala me i krenula prema meni. U tim trenucima opet je dotrčao isti mladić i ošinuo me u prsa, odbacio me dva metra unatrag, pa odmah pobjegao. Ostao sam pričati s tom »malom«, pitao kako se zove… Tada se opet počeo približavati mladić, a ja sam u džepu našao čakijicu…, pričao je Stojak. 


– Mala (tadašnja djevojka ranjenog, op. n.) je, nakon što je on naletio na nož, sjela na tlo i plakala. Govorio sam joj da šuti, da neće biti ništa, nastavio je svoju priču Stojak, objašnjavajući da je nakon toga uspio naći otvoreni kafić u kojem će popiti kavu s poznanikom, kojeg je prije čekao da kupi burek, a tu ga je i pronašla policija. U međuvremenu je kod groblja pod neki auto odbacio nož, za koji je objasnio da je za ribolov, dužine oštrice 8 do 10 centimetara. Optuženi je tvrdio kako nije istina da je u prvom incidentu pred pekarom jednom mladiću iz društva ranjenog pokazivao hladno oružje. Taj je svjedok, naime, rekao da mu je Stojak, pokazujući hladno oružje, kazao: »Sve u redu… Da sam nešto mislio, već bih to napravio«. 


Desnom rukom ne mogu dignuti ni žlicu 


– U životu se ni s kime nisam potukao, konstatirao je optuženi Stojak, umirovljenik sa švicarskom penzijom. Naglasio je da inače nema snage u toj ruci u kojoj je držao nož, te da ima dokumentaciju i priznatu invalidninu od 50 posto za tu ruku. 


– Ne mogu ni saviti desnu ruku, ni žlicu ne mogu njome držati, ustvrdio je optuženi, dodajući da mu opće zdravstveno stanje nije najbolje, da pije 20 tableta. Istaknuo je i da su mu »grudi bile crne« od udarca nogom napadača, što je svojedobno vidjela i liječnica u zatvoru, pa će sud zatražiti tu medicinsku dokumentaciju.


Suđenje je prekinuto na neodređeno vrijeme, a u međuvremenu će se obaviti dopunsko psihijatrijsko vještačenje nad optuženim, za kojeg dosadašnji nalaz govori da je u vrijeme delikta bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno.