Osječki Županijski sud

Suđenje Mamićima: Kod prvokrivljenog Milana Pernara razlika između prihoda i troškova

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Vještak je u iskazu naveo da je, u analiziranom razdoblju od 2011 do 2014. godine, okrivljeni poreznik Pernar mjesečno ostvarivao prihode od 7.700 kuna, a s obzirom na trošak alimentacije, od 3 tisuće kuna, troškove otplate kredita, od 5.500 kuna te troškove kreditnih kartica od 13 tisuća kuna, proizlazi da su mu mjesečni troškovi za nešto manje od 14 tisuća kuna bili veći od prihoda



OSIJEK U nastavku suđenja bivšem čelniku NK »Dinama« Zdravku Mamiću i još trojici okrivljenika na osječkom Županijskom sudu financijski vještak Zrinko Ručević u ponedjeljak je izvijestio kako je vještačkim nalazom kod prvookrivljenog poreznika Milana Pernara utvrdio kako su mu mjesečni troškovi bili oko 14 tisuća kuna veći od primitaka, a obrana je, uz primjedbe na nalaz, najavila da će tražiti dopunu vještačenja.


Vještak je u iskazu naveo da je, u analiziranom razdoblju od 2011 do 2014. godine, okrivljeni Pernar mjesečno ostvarivao prihode od 7.700 kuna, a s obzirom na trošak alimentacije, od 3 tisuće kuna, troškove otplate kredita, od 5.500 kuna te troškove kreditnih kartica od 13 tisuća kuna, proizlazi da su mu mjesečni troškovi za nešto manje od 14 tisuća kuna bili veći od prihoda.


Na upite obrane je li pri izračunu uzeo u obzir prihode od darova, pozajmica, odšteta osiguravajućih društava i druge neoporezive prihode, vještak je kazao kako su mu polazište bili primitci i izdatci, iz dokumentacije u spisu, odnosno prihodi ostvareni po tekućim računima, a ako je ostvaren nekakav drugi primitak u gotovini, o tome nije imao saznanja i to nije uključio u izračun.




Pernarov odvjetnik Mijo Golub uložio je primjedbu na nalaz vještaka, o čemu će se dodatno i pismeno očitovati, te najavio kako će predložiti dopunu vještačenja dokumentacijom, koju vještak nije uzeo u obzir, jer ju tijekom vještačenja nije imao na raspolaganju.


Primjedbu je uložila i Pernarova bivša supruga Tajana Pernar, smatrajući da je vještak pogrešno obračunao primitke, odnosno da je trebao razdvojiti prihode od plaće, od drugih primitaka, poput autorskih honorara ili prihoda od iznajmljivanja apartmana te da je, pri izračunu izdataka, multiplicirao jedne te iste troškove.


Suđenje se nastavlja u utorak, 21. studenog. Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru »Dinama« Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su NK »Dinamo«, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.