Slučaj ubojstva u Žejincima

Sud u dvojbi: Je li umjetnica namjerno sabljom ubila partnera?

Ana Raić Knežević

Optužena filmska umjetnica Zrinka Martišković naglasila je da nije imala namjeru ubosti Tomislava Jurišića



ZAGREB  Njih dvoje bili su najzaljubljeniji par, no često su pili i tada bi oboje bili agresivni, prisjetio se Jadranko Halambek u svom svjedočenju na početku suđenja filmskoj umjetnici Zrinki Martišković zbog ubojstva partnera Tomislava Jurišića u studenom 2013. godine.


Prema optužnici, 20. studenog navečer Zrinka je svog partnera ubola sabljom, nanijevši mu smrtonosnu ozljedu srca. Nasrnula je na njega nakon svađe, tvrdi tužiteljstvo, uvjereno da će to tijekom sudskog procesa i dokazati.


No, obrana upozorava da u optužnici nije iznijeta cjelovita slika događaja te su tijekom istrage zanemareni baš svi dokazi što ih je Zrinka Martišković predložila.




– U ovom slučaju moglo bi se eventualno raditi o ubojstvu u prekoračenju nužne obrane ili pak o usmrćenju, naglasila je odvjetnica Ksenija Gržin koja zastupa Zrinku Martišković.


Ona je pak porekla krivnju, naglasivši da nije imala namjeru ubosti Tomislava, a pogotovo ne oduzeti mu život.


– Navečer nam je zvonio telefon, a kada sam vidio da zove Zrinka, pomislio sam da će to biti još jedan poziv kojem je kumovao alkohol, rekao je Halambek, dodajući da je njegova supruga nakon nekoliko poziva ipak odgovorila.


– Zrinka je vikala »Tomo umire, pomozite!«, svjedočio je Tomislavov prijatelj koji je tog dana s njim i Zrinkom popio nekoliko votki.


Nekoliko trenutaka kasnije kroz selo Žejinci, nedaleko Zaprešića, začule su se »sirene«. Halambek je otišao do kuće u kojoj su živjeli Tomislav i Zrinka, no policajci su ga otamo otjerali.


Nekoliko sati kasnije priveden je u postaju, prisjetio se. Odgovarajući na pitanja potvrdio je da su se Tomislav i Zrinka često znali fizički obračunavati.


– Bili su i krvavi i plavi, pojasnio je svjedok, prema čijim je riječima Jurišić, kad bi se napio, znao biti agresivan i prema drugim ljudima.


Vlasnica trgovine u Žejincima, Vesnica Vuk, opisala je da su Jurišić i njegova partnerica tog dana kod nje kupili vino i votku, a znali su tamo popiti i po pet piva.