Odbijena žalba

Sud ne vjeruje riječkoj prevarantici: Cvjećarica Rozmari ostaje iza rešetaka

Slavica Kleva

Rozmari Macura u zatvoru je završila nakon spektakularnog uhićenja na riječkom Korzu kako bi se završio sudski proces koji se protiv nje vodi više od osam godina zbog optužbi da je prevarila petnaestak osoba za više od dva milijuna kuna



RIJEKA » Optužena za prijevare, cvjećarica Rozmari Macura (45) podnijela je žalbu na određivanje pritvora u komu se nalazi posljednjih desetak dana, nakon što je nasred Korza uhićena temeljem tjeralice koja je bila raspisana za njom jer se više od godinu i pol dana nije odazivala raspravama.


No, Županijski sud odbio je Macurinu žalbu smatrajući je neosnovanom te tako još jednom potvrdio da je Općinski sud pravilno postupio kada joj je odredio pritvor. Zbog česta izostanka optužene sa sudskih rasprava, koje je uglavnom pravdala medicinskim razlozima, vještačenje njezine raspravne sposobnosti bila je samo jedna od provedenih mjera koje su trebale ubrzati zaključenje sudskog procesa koji se protiv nje vodi više od osam godina.


   U žalbi na određivanje pritvora kao osnovni razlog zašto bi trebala biti puštena iz pritvora Macura navodi svoje zdravstveno stanje potkrijepljujući dokumentacijom o hospitaliziranju u KBC-u »Sestre Milosrdnice« i rapskoj Psihijatrijskoj bolnici zbog psihičkih tegoba, poremećaja raspoloženja i reakcije na teški stres. Upravo zbog sumnje da je raspravno nesposobna zbog duševnih smetnji, sutkinja Delost je zatražila psihijatrijsko vještačenje, ali je utvrđeno da je Macura raspravno sposobna.




   Važno je podsjetiti da je cvjećarica vještačena i tijekom kaznenog postupka unazad nekoliko godina, ali je na isti način, samo po drugom vještaku, utvrđeno da je raspravno sposobna shvatiti prirodu i svrhu kaznenog postupka, da razumije pojedine procesne radnje i njihove posljedice, da se može sporazumijeti s braniteljem i prisustvovati glavnoj raspravi. I pored toga Macura nije pristupila posljednjoj zakazanoj raspravi koja se trebala održati 24. rujna 2013. godine jer je u zagrebačkom KBC-u Sestre Milosrdnice hospitalizirana 23. rujna gdje se nalazila do 25. rujna iste godine. To se uklopilo u mišljenje vještaka kako »se Macurini česti odlasci kod liječnika događaju prije sudskih rasprava«.


   I kada je Općinski sud prije više od godinu i pol dana odredio takozvani disciplinski pritvor u smislu stajališta suda kako izbjegava doći na glavnu raspravu, djelatnici policije okrivljenicu i kroz višemjesečno razdoblje nisu uspjeli pronaći, niti na prijavljenoj adresi prebivališta, niti na adresi gdje se utvrdilo da cvjećarica živi, uhićena je tek po raspisanoj tjeralici. Stoga bojazan da bi se puštanjem na slobodu Macura ponovo mogla kriti i postati nedostupna pravosudnim tijelima i na taj način opet onemogućiti vođenje kaznenog postupka u potpunosti je opravdan.


   Dok optužena za niz prijevara vodi pravnu borbu kako izaći iz pritvora, njezine žrtve, prevareni prijatelji i poznanici, strpljivo čekaju da se postupak protiv nje barem okonča u prvom stupnju i donese presuda, premda sumnjaju da će ih obeštetiti za stotine tisuća kuna kredita koliko su u njezino ime i za njezinu korist podigli. Prema posljednjim izračunima financijskog vještačenja, Macura je prevarila petnaestak osoba za više od dva milijuna kuna, oko 300 tisuća eura.