U zatvor zbog paketića marihuane iz Slovenije

Studentu s Lošinja 200 grama “trave” dovoljno za 18 godina pušenja

Slavica Kleva

Student se branio kako mjesečno popuši dva jointa, a sutkinja je izračunala da bi mu godišnje bilo potrebno tek 12 grama, a 200 bilo dovoljno za skoro dva desetljeća



RIJEKA Student Ekonomskog fakulteta, 21-godišnjak iz Malog Lošinja, nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zlouporabe droga, točnije, neovlaštenog posjedovanja 203,50 grama marihuane. 


 – Upoznao sam jednog mladića Slovenca na ljetovanju u Malom Lošinju i pozvao me k sebi u Pivku. Te večeri u lokalnom kafiću prišao mi je jedan mladić i pitao jesam li zainteresiran za kupnju marihuane za 200 eura. Rekao sam da je to puno novaca i da mi treba za vlastitu upotrebu te da imam samo 140 eura. On mi je nakon kraćeg premišljanja ipak za tu cijenu prodao tri paketića. Nisam otvarao pakete, već sam drugi dan krenuo međunarodnim vlakom iz Ljubljane za Rijeku. Paketiće sam sakrio ispod sjedala u kupeu nasuprot onog na kojem sam sjedio, no granična policija u Rupi pronašla je drogu. Na policiji sam odmah sve priznao, da sam marihuanu kupio za vlastite potrebe. 


– Koliko redovito konzumirate marihuanu, upitala ga je sutkinja Damira Delost. 




 – Pa dvije cigarete »smotam« mjesečno, za svaku otprilike potrošim 0,50 grama. 


 – To znači da godišnje »smotate« oko 12 grama jointa. Kupili ste marihuane za duži period – pitala je sutkinja aludirajući da je 200 grama marihuane, ritmom kojim student konzumira marihuanu, dovoljno za narednih osamnaest godina! 


– Kajem se, rekao je student, pogriješio sam i svima nanio sramotu, ako mi date još jednu šansu dokazat ću da nisam takva osoba, rekao je na kraju optuženi mladić. 


Njegov odvjetnik Adnan Rizvić tražio je uvjetno kažnjavanje u zamjenu za rad za opće dobro naglasivši da je mladić do sada nekažnjavan, da ima loše obiteljske prilike te da osim što je odličan student radi kako bi se školovao. 


– Treba mu dati još jednu šansu, pred njim je budućnost, rekao je odvjetnik. Zamjenica Općinske državne odvjetnice Margareta Bulog Grozdanić koja je podnijela optužni prijedlog predložila je zatvorsku sankciju, jer je unatoč mladićevu priznanju sve dokazano, a količina pronađene droge ne upućuje da je za vlastitu upotrebu. 


Sutkinja Delost je prilikom izricanja kazne podsjetila optuženog da je za istovrsno kazneno djelo već jedanput uvjetno sankcioniran, a otegotnim cijenila pronađenu i zaplijenjenu količinu droge.