Pogibija dvojice prijatelja

Strava u Novalji: “Čula se eksplozija, prestrašno je gorilo, nismo spavali cijelu noć”

Slavica Kleva

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nakon direktnog udara automobila u zid, gotovo odmah, već u drugoj sekundi čula se eksplozija i noć je obasjala jarka svjetlost plamena, automobil se pretvorio u buktinju



NOVALJA Jeziva tutnjava i lomljava, a potom eksplozija i plamen probudili su uspavanu Novalju u utorak nešto iza 22 sata. Nije slutilo ni na što dobro. I doista, vatrogasci novaljskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva pohitali su na dojavu da gori automobil na zaobilaznici, u pravcu Stare Novalje.


Desetak vatrogasaca u tri vozila stiglo je za manje od par minuta, a dočekao ih je strašan prizor, plamteća automobilska buktinja kojoj se nije moglo prići, kao ni dvjema osobama koje su ostale zarobljene u automobilu. Plameni jezici bili su toliko visoki da su odmah izgorjeli kablovi koji se nalaze na stupu, visini od dvanaestak metara.


Mokri kolnici od kiše, neprilagođena brzina kretanja uvjetima na kolniku, pa k tome i automobil jake snage, sve su to okolnosti koje su doprinijele da se dogodi jeziva prometna nesreća u kojoj su život izgubile dvije osobe.




Neslužbeno doznajemo da je poginuo 40-godišnji Riječanin, vlasnik BMW-a Željko A. i njegov poznanik i prijatelj Dragan Ž. koji živi i radi u Njemačkoj, no porijeklom je iz okolice Siska.


Obojica su vezani poslovima za Novalju, a kako smo doznali od rijetkih sugovornika jučer u Novalji, bili su vrlo omiljeni povremeni stanovnici gradića na Pagu. Kupivši kuće i apartmane, postali su pravi Novaljci. Često su doznajemo isticali da kad dođe vrijeme za mirovinu, žele naći mir u Novalji u kojoj su sretni.


Obojica poginulih su supružnici i obojica roditelji, tragedija je koju ne mogu prihvatiti njihovi prijatelji.


Prva policijska saznanja nakon očevida ukazuju da je »vozač zbog neprilagođene brzine kretanja, za vrijeme kiše i na mokrom kolniku, izgubio nadzor nad vozilom i sletio ulijevo gdje je udario u betonski zid i stup javne rasvjete. Od siline udarca došlo je do samozapaljenja vozila, te su osobe izgorjele do neprepoznatljivosti.«


Mučan prizor na poprištu nesreće tijekom jučerašnjeg poslijepodneva, upaljeni lampioni, izgorjela trava, od betonskog zida nije ostalo ništa, oštećen metalni stup.


– Ja sam čula neki prijeteći zvuk, dok sam otvorila vrata od kuće ugledala sam plamen, rekla nam je Edita Trcol čija se kuća nalazi nadomak poprišta nesreće. Dok sam stigla do mjesta, od plamena se nije moglo prići, bilo je tu još ljudi iz okolnih kuća, vatrogasci, no naprosto se tim ljudima nije moglo pomoći. Odmah nakon udarca u zid čula se eksplozija, buknuo je plamen, prestrašno je gorilo, ne pitajte, nismo spavali cijelu noć, kaže nam sugovornica. Prijateljica mi pak kaže, a živi stotinjak metara niže, da je čula i vidjela auto kako je projurio velikom brzinom, premda je tu ograničenje na 40 km/h , no nitko vam se na ovoj ravnici ne pridržava ograničenja brzine.


Nakon direktnog udara automobila u zid, gotovo odmah, već u drugoj sekundi čula se eksplozija i noć je obasjala jarka svjetlost plamena, automobil se pretvorio u buktinju, čuli smo od vatrogasaca. Vozač i suvozač nisu imali šanse izvući se iz zapaljenog automobila.