Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Nakon 15 godina kazne na slobodi ubojica nekadašnjeg ministra turizma

Štracaboško: Ubojstvo su mi podmetnuli HDZ-ovci, a Popović je ubijen zbog pretvorbe

foto: D.ŠKOMRLJ
foto: D.ŠKOMRLJ
Autor: ,
Objavljeno: 15. travanj 2011. u 18:52 2011-04-15T18:52:23+02:00

Odsluživši kaznu za ubojstvo nekadašnjeg ministra turizma  Marčela Popovića, Stracaboško je sazvao malu konferenciju za novinare  na kojoj je, uz ostalo, tvrdio da je Popovićevo  ubojstvo  planirano u policiji, a njega su kao stranca podmetnuli

RIJEKA Siniša Stracaboško (49) izašao je u petak s izdržavanja 15-godišnje zatvorske kazne za jedan od najpoznatijih hrvatskih zločina – ubojstvo Marčela Popovića, nekadašnjeg ministra turizma i direktora hotelskog kompleksa Anita iz Vrsara. S

Štracaboško je u zatvor ušao 1996. godine, kao 34-godišnjak, a izašao s 49 godina na plećima. Pokušaji za pomilovanje i smanjenje kazne nisu mu uspjeli i izdržao je punu kaznu. 

Za zločin se nije pokajao, naprotiv, tvrdi da to nije počinio i da je nevin ležao iz rešetaka sve te godine. S druge strane, protiv njega stoji pravomoćna presuda, čak i jedno njegovo priznanje istražiteljima te niz dokaza za koje je sud zaključio da su apsolutno potvrdili njegovu krivicu. Stracaboško je nakon  izlaska iz zatvora sazvao malu konferenciju za novinare.

Najavio je  tužbu Ministarstvu pravosuđa, tvrdi da mu je sve namjestio HDZ te je na članove te stranke osuo veliku paljbu. Kaže, predao je i zahtjev za obnovu postupka.

Prijetili su mojoj ženi

Govoreći o slučaju, tvrdio je da je balističar na suđenju lagao.  

– Nađeno je osam čahura, a dva zrna su navodno zaglavila u cijevi »uzija«. Zrno koje je ubilo Popovića je nestalo. To je policija uzela. Samo da sve zataška, rekao je Stracaboško. 
Tvrdio je da je Popovićevo ubojstvo zapravo planirano u Policijskoj postaji Karlovac, a da su njega kao stranca odlučili podmetnuti. Tvrdi da je taj sastanak bio dva do tri tjedna prije ubojstva, a mišljenja je da je Popović ubijen zbog pretvorbe i materijalnih interesa. 

– Nisam dobio nikakav novac, nemam nikakve veze s oružjem kojim je ubijen Popović. To su sve podmetnuli. Zapisnik je bio falsificiran. Uhićen sam u Grazu i odmah su me prebacili u Zagreb, bez prava na odvjetnika. Nakon uhićenja su me polomili. Prijetili su mojoj ženi i djeci. U Lepoglavi sam imao totalnu blokadu. Pisma su nestajala. Vreće pisama su odnosili i palili, tvrdio je novinarima.

Od junaka do plaćenog ubojice 

Stracaboško je ličnost puna kontroverzi i repova iz života u Europi prije rata, ali i ratnih vremena, u kojima je od junaka brzo došao do optužbi i nečasnog otpusta. Nakon toga postaje plaćeni ubojica. Uvijek je volio pokazivati mišiće i skretati na sebe pažnju javnosti i ta ga želja očito još nije minula, što dokazuje ovaj dosta pompozni izlazak iz zatvora. 

Kaže da je nevin, ali osim općenitih tvrdnji koje navode i mnogi drugi osuđenici, zasad nema uporišta u njegovim tvrdnjama.

S druge strane je pravomoćna presuda s dokazima i činjenicama koje dosad nitko nije oborio. Hoće li Stracaboško na slobodi ponuditi neke nove dokaze možda ćemo čuti u budućnosti.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.