Osuđen Vladimir Benković

Štitio ugostitelje i trgovce: Bivšem šefu inspektora u Varaždinu 3 godine zatvora

Ana Raić Knežević

Tijekom procesa utvrđeno je kako je Benković u čak 11 slučajeva tražio od svojih inspektora da ne postupaju u skladu s rezultatima provedenih inspekcija u ugostiteljskim objektima i trgovinama na širem varaždinskom području



ZAGREB - Bivši pročelnik varaždinske područne jedinice Državnog inspektorata Vladimir Benković osuđen je na ukupno tri godine zatvora jer je svoju dužnost zlorabio “žmireći” na nezakonite postupke ugostitelja i trgovaca. Osim toga krivim je proglašen i zbog lažiranja putnih troškova. 


Nepravomoćnu presudu, koja ga je evidentno iznenadila visinom kazne, izreklo mu je sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sutkinjom Gordanom Mihelom Grahovac. Benković je dobio i sigurnosnu mjera zabrane obavljanja dužnosti inspektora i rukovodećih funkcija u tijelima državne uprave – također tri godine.


Tijekom procesa utvrđeno je kako je Benković u čak 11 slučajeva tražio od svojih inspektora da ne postupaju u skladu s rezultatima provedenih inspekcija u ugostiteljskim objektima i trgovinama na širem varaždinskom području. Tako prekršaji poput neispunjavanje minimalnih tehničkih uvjeta ili pak prodaje kineskih proizvoda bez nužnog atesta, te razni drugi nisu sankcionirani. Na Benkovićev nagovor inspekotori su kazne povlačili ili pak uništavali zapisnike o obavljenom nadzoru. Udovoljavali su šefu jer su im godišnje ocjene i napredovanja ovisili upravo o njemu.




Među ključnim dokazima su bili telefonski kontakti i sms-ovi Benkovića s vlasnicima lokala, a “zakopao” ga je inspektor koji je na poleđini povučenog prekršajnog naloga upisao da je to učinio nakon “urigiranja pročelnika”.


Osuđeni bivši pročelnik morat će, ukoliko presuda postane pravomoćna, vratiti 15.963 kune što ih je naplatio za putke troškove iako ih stvarno nije imao. U tu malverzaciju upustio se iako je 24 sata na raspolaganju imao službeni automobil.