Sklon kriminalu

Stari znanac riječke policije opet u pritvoru: Nasilni žicar sa Žabice osuđivan već 14 puta

Šarlota Brnčić

Miodrag Vuković odvjetniku je objašnjavao kako I. V. nije ubo nožem, već se radilo o upaljaču s nožićem, a na ispitivanju se branio šutnjom. Nakon napada izmjereno mu je 0,7 promila alkohola, a navodno je u trenutku krvave drame bio i na tabletama



RIJEKA  Miodrag Vuković (40), rođen u Tesliću u BiH, a koji godinama živi u Rijeci, jučer je zbog nanošenja teške tjelesne ozljede I. V. iz Bošnjaka u subotu navečer na autobusnom kolodvoru na Žabici završio u riječkom zatvoru. Po okončanoj kriminalističkoj obradi u Prvoj policijskoj postaji, Vuković je najprije doveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Dodijeljen mu je odvjetnik po službenoj dužnosti, a kako neslužbeno saznajemo, branio se šutnjom.


Državno odvjetništvo zatražilo je potom da mu se zbog opasnosti od ponavljanja djela odredi istražni zatvor što je dežurni sudac istrage Duško Tišma i usvojio. Određena je i visina jamstva od 40.000 kuna kojom se može zamijeniti istražni zatvor. 


Banalan razlog


Kao što smo već izvještavali, sve se odigralo malo poslije 20 sati, nakon što je Vuković po kolodvoru prisutne građane »žicao« kunu i pol. Prema onome što nam je ispričala jedna svjedokinja, do napada je došlo nakon što je Vuković upitao I. V. ima li kunu i pol, na što mu je ovaj odgovorio da nema i neka si taj novac ode zaraditi. Motiv je zaista bio banalan, a Vuković je, prema priči svjedokinje, najprije ulovio I. V. za vrat, da bi ga ubo nožem nakon što su obojica pala na tlo. Zadao mu je ubodnu ranu na lijevoj strani rebara i to otvorenu ranu prsnog koša, okvalificiranu kao teška tjelesna ozljeda. S mjesta događaja obojica su otišla pješice, svaki na svoju stranu, no nisu daleko odmakli. Ozlijeđenog muškarca ubrzo su pronašli i prevezli u KBC na Sušaku, kao i Vukovića, koji je zahvaljujući opisu svjedoka pronađen nekoliko stotina metara dalje, nadomak drugog lokala. 


Poznat policiji




Osumnjičeni Vuković je već od ranije više nego dobro poznat u policijsko-pravosudnim krugovima jer je u više navrata već kazneno prijavljivan i osuđivan zbog niza djela. U razdoblju od 2001. do 2013. godine osuđivan je u čak četrnaest navrata, i to većinom zbog kaznenih djela iz domene zloporabe opojnih droga, ali i zbog imovinskih delikata poput teške krađe i razbojstva. 



U redakciju Glasa Istre jučer se javio muškarac s istarskog područja koji je bio očevidac nemilog događaja na Žabici i koji je »svojim očima vidio što se dogodilo«. 


– Bio sam udaljen svega 20 metara od mjesta događaja. Između dvojice nije bilo nikakvog verbalnog sukoba, nego je »žicaroš« tražio novac i nije ga dobio. Klošar je prišao muškarcu koji je hodao i nosio kufer. Pitao ga je novac, na što mu je ovaj odgovorio: »Idi pa si zaradi«. Na to je »žicaroš« nožem krenuo na njega i jednostavno ga ubo. Ovaj se pokušao obraniti, ali nije uspio, ispričao nam je očevidac.


– Često putujem i zastajem na raznim kolodvorima, pa mogu reći da je riječki kolodvor jedan od najnesigurnijih u državi pa apeliram na Grad i nadležne da poduzmu nešto. Ovo je već peta neugodnost koju sam tamo doživio. Zamislite da se nađete tamo s djecom, ženom i dogodi se tako nešto, zaključuje naš sugovornik. (M. S.)



Ne čudi da su ga pravosudni policajci koji su došli po njega kako bi ga odveli u zatvor istog trena prepoznali, a i on ih je odmah pozdravio. Prethodno je na hodniku bio miran i šutke čekao odluku suca istrage, a jedino je svome odvjetniku objašnjavao kako u pitanju nije bio nož, već da se u stvari radilo o upaljaču s nožićem. Čak je i rukama pokušavao što je moguće bolje dočarati izgled tog upaljača. Neslužbeno saznajemo i da mu je nakon napada na Žabici izmjereno 0,7 promila alkohola, a navodno je bio i na tabletama kada je došlo do krvave drame ispred fast fooda na kolodvoru.