Siniša Latin

Stari znanac policije opet u Via Romi: Oteo bocu piva, pa ošamario prodavačicu

Fiore Vežnaver

Foto: Fiore Vežnaver

Foto: Fiore Vežnaver

Latin je razbio kupljenu staklenu bocu piva, a onda posegao u hladnjak po novu bocu i krenuo prema izlazu iz prodavaonice. Kad ga je prodavačica pokušala spriječiti u krađi, on ju je tada udario u lice, lakše je ozlijedivši



RIJEKA Siniša Latin, 54-godišnjak iz Rijeke, zvani Klajd, smješten je jučer poslijepodne u riječki zatvor pod sumnjom da je počinio razbojničku krađu. Latin, za kojeg se službeno navodi da je umirovljenik, tereti se da je iz trgovine na Vežici oteo, odnio bez plaćanju bocu piva, a prije toga ošamario prodavačicu koja mu je ukazala da ne može otići s pivom, a da ga ne plati.


Nemio slučaj zbio se u subotu predvečer, oko 17.30 sati, u trgovini Moira II u Ulici Drage Gervaisa. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u kaznenu prijavu, Latin je tada ušao u trgovinu i kupio jedno pivo te odmah krenuo s uvredama i prijetnjama na račun 54-godišnje prodavačice. Poslije toga je razbio kupljenu staklenu bocu piva, a onda posegnuo u hladnjak po novu bocu. Krenuo je već prema izlazu iz prodavaonice, kad ga je u krađi zatekla prodavačica, prišla mu i rekla mu da ne smije izaći iz trgovine, a da ne plati pivo koje je uzeo. Latin se tereti da je tada udario u lice prodavačicu lakše je ozlijedivši, pa izašao iz trgovine.


Ne sjeća se događaja


Vlasniku trgovine je tako pričinio štetu od šest i pol kuna, no bitnije u ovom slučaju jest da je događaj okvalificiran kao razbojnička krađa jer je uporabio silu kako bi zadržao ukradeni predmet.Latin je nakon svega priveden i uhićen pa, nakon okončanog policijskog kriminalističkog istraživanja, predveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje je poricao da je počinio kazneno djelo za koje se tereti. Pravdao se da je bio pod utjecajem alkohola, da se ne sjeća događaja, ali je tvrdio da sasvim sigurno nije vrijeđao prodavačicu ni prijetio joj. Jučer poslijepodne Latina je policija privela sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja je prihvatila zahtjev tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor zbog opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od deset tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.Tužiteljstvo je u svom plediranju da mu se odredi pritvor naglašavalo da je Latin dosad već osuđivan, i to zatvorskom kaznom, te da je nedavno, u prosincu prošle godine, protiv njega podignuta nova optužnica zbog prijetnje. Tužiteljstvo je ukazivalo i da je Latin u više navrata osuđivan zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Bacio bombu na Trsatu


Latin, s adresom na Trsatu, stari je poznanik policije i pravosuđa, no najpoznatiji je najvjerojatnije po tome što je sjedio na optuženičkoj klupi jer je prije devet godina bacio bombu ispred lokala nadomak Dvorane mladosti. Zbog bacanja bombe »kašikare« na Trsatu u ožujku 2008. godine i drugih delikata, Latin je na drugom, ponovljenom suđenju u riječkom Općinskom sudu bio osuđen na četiri i pol godine zatvora.




U tu kaznu objedinjena mu je i sankcija zbog izrečenih prijetnji, jednom u Zavodu za mirovinsko osiguranje, a drugi put na drenovskoj boćariji, te delikta vezanog za uživanje marihuane. Sud nije vjerovao njegovim tvrdnjama da se – kada je bacio bombu – namjeravao ubiti pa je u zadnjem trenutku odustao od nauma. Latin se, naime, branio da je bio pijan i drogiran te se odlučio raznijeti bombom.


Prije dvije godine Latin je nepravomoćno bio osuđen na deset mjeseci zatvora jer je teško ozlijedio vlasnika lokala Kockica u istoj ulici u kojoj je i trgovina iz koje je sada oteo pivo.