Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Spašavanje na moru

Spašeni stranci s gumenjaka u Podvelebitskom kanalu, te s jedrenjaka u prolazu Ždrilac

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2018. u 16:09 2018-06-30T16:09:00+02:00

Na jedrenjaku su zatečeni skipper E.S. i tri člana posade, svi državljani Republike Turske te deset putnika, svi državljani Novog Zelanda, od kojih nitko nije ozlijeđen

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o prekssinoć i jučer poduzetim i okončanim spasilačkim akcijama u Zadarskom i Splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe.
Službenici MRCC Rijeka preksinoć u 21.30h slijedom zaprimljene dojave očevidca pokrenuli su akciju spašavanja dvoje turista, koji su uočeni kako plutaju na manjem gumenom čamcu u Podvelebitskom kanalu, nošeni vjetrom i morskim strujama.
Slijedom zaprimljene dojave u spasilačku akciju isplovili su službenici Lučke ispostave Starigrad – Paklenica i već u 21.40h presreli su gumenjak s kojega su evakuirali M.P. (rođenog 1985.) i A.P. (rođenu 1992.), državljane Republike Njemačke.

Spašeni dvojac osim stanja šoka nije zadobio nikakve ozljede te je u 22.00h iskrcan u mjesnom autokampu, unutar Nacionalnog parka Paklenica, čime je ova akcija uspješno okončana.
U području Splitskog nadzora sigurnosti plovidbe jučer u 10.10h prijavljeno je nasukanje većeg plovila, jedrenjaka, s nekoliko članova posade i putnicima u Hvarskom arhipelagu, koji srećom nisu prijavili pogibeljnu situaciju, slijedom čega je MRCC Rijeka o događaju obavijestila Lučku kapetaniju Split, čiji službenici su odmah isplovili prema poziciji nasukanja, gdje je angažirana i brodica tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga spašavanja plovila na moru.
Dolaskom na poziciju ove pomorske nezgode, prolaz Ždrilac kod Paklinskih otoka, službenici LK Split ustanovili su da je nasukan jedrenjak 'Carolina', dužine 27 metara koji vije zastavu Sjedinjenih Američkih Država, gdje je registrirana i tvrtka u čijem vlasništvu je nasukani jedrenjak, na kojemu su zatečeni skipper E.S. i tri člana posade, svi državljani Republike Turske te deset putnika, svi državljani Novog Zelanda, od kojih nitko nije ozlijeđen.
Pregledom nasukanog jedrenjaka nije ustanovljen prodor mora u potpalublju niti onečišćenje mora te su službenici LK Split u 14.30h odobrili odsukavanje broda, koji je nakon toga prepraćen u Hvarsku luku, gdje se ima obaviti dodatni pregled broda i nadzor brodske administracije, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nezgode.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija