Odgođena rasprava

Šota pred sudom zbog Linićeve tužbe : Jel’ vi mene čujete, gospođo sudac? Ja vas ne priznajem!

Slavica Kleva

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Riječka poduzetnica i aktivistica riječkog Pokreta otpora Slavica Šota oglušila se na opomene sutkinje Tatjane Čargonja da ne ometa red u sudnici, te ju je ova udaljila



RIJEKA  Saborski zastupnik Slavko Linić podnio je dvije privatne tužbe zbog uvrede i klevete protiv Slavice Šota, riječke poduzetnice i aktivistice riječkog Pokreta otpora koja je za njega, kako tvrdi u tužbi, iznijela klevetničke navode u situaciji kada je bila pozvana kao svjedok u jednom drugom parničnom postupku. No, ono što je priredila Šota na samom početku sudskog procesa u sudnici Tatjane Čargonja, nije još doživljeno.


– Ja ne želim sudjelovati u izdajničkom činu. Vi kao i svi suci koristite krivotvorene pečate na sudu, ne poštujete Ustav i sudjelujete u veleizdaji – kazala je na samom početku suđenja optužena Šota, a da je o tomu nitko ništa nije ni pitao


– Opomenut ću vas, a ako tako nastavite, bit ću prisiljena nastaviti raspravu bez vaše prisutnosti – kazala je sutkinja Čargonja nemalo iznenađena srdžbom i jalom, te načinom ponašanja stranke u postupku.


Šotina bujica




A Šota nije stala, ponovo je krenula vrijeđati sud kazavši da ne pristaje sudjelovati u ovom postupku jer su svi suci isti.


– Ja sud ne poštujem niti ću ga poštovati jer koristite krivotvoreni pečat – zaključila je opet Šota.  


– Vi ste dužni poštovati red u sudnici. Ne smijete ometati red jer će u protivnom takvo ponašanje biti sankcionirano opomenom ili novčanom kaznom, a i udaljenjem iz sudnice, inzistirala je sutkinja Čargonja, podsjetivši je da će priču i istinu oko sudskog pečata ipak morati utvrđivati na nekom drugom mjestu, ali »sada i danas sigurno ne«


– Nisam ja završila – opet je krenula Šota.


– Vi mi ne date da govorim, vi bi trebali biti privedeni od policije, vi ste organizacija, vi mi ne možete suditi na ilegalnom sudu, kako da vama vjerujem, branim se sama, vidite da nemam odvjetnika, za razliku od ovdje prisutnog koji ima imunitet – uperivši pogled na Slavka Linića, povišenim glasom rekla je optužena Šota.Nakon toga sutkinja Čargonja je unijela u zapisnik kako Šota odbija dati osobne podatke pa su se njezini osnovni podaci utvrdili iz optužnog spisa. »Ne priznaje ovaj sud, direktno se obraća sucu«, diktirala je sutkinja, a Šota opet prekinula sutkinju u pola rečenice: »Jel’ vi mene čujete gospođo sudac? Ne priznajem ovaj sud, izbacite me van, ja vas ne priznajem«.


U prosincu 2014. godine, pozvana kao svjedok u parničnom postupku koji je Linić vodio protiv Index portala, Slavica Šota je u namjeri da uvrijedi Linića izjavila da »u svim medijskim istupima koristi iste riječi za Linića, Don Linić«. Na pitanje zašto tužitelja naziva Don Linić, odgovorila je da je on »vođa korupcije«, pa je tako zapravo Šota, kako se navodi u tužbi, »za drugoga pred drugim iznijela neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi  njegovoj časti i ugledu«. Također u rujnu 2014. godine prilikom  javnog istupa na Korzu  iznijela je Šota činjeničnu tvrdnju »da postoji dokumentacija da je Linić vrh kriminalne organizacije« što je Linića navelo da podigne i još jednu privatnu tužbu zbog klevete.


Zarobljena sam!


– S obzirom da optužena unatoč izrečenim opomenama učestalo ometa red u sudnici i onemogućava da rasprava teče svojim tijekom i unatoč višekratnim izrečenim opomenama, optužena se udaljuje iz sudnice – zaključila je Čargonja, a suprug optužene u sudnici prisutan kao javnost, kratko dobacio: »Svašta«.


No, Šota nije mogla izaći iz sudske zgrade jer je rasprava nakratko prekinuta, što je optuženu dodatno iznerviralo pa je hodnikom vikala kako je riječ o nasilničkom činu. Sa sudskog hodnika Šota je nazvala PNUSKOK te im telefonom poručila da odmah dođu jer su je »uhvatili, da je onemogućavaju da izađe iz zgrade suda te da je zarobljena«. U međuvremenu je sutkinja nastavila s raspravom, ali su se vratili tužitelj Linić i nekolicina članova Pokreta otpora u ulozi javnosti, a Šota je odbila pristupiti u sudnicu. Ona je čekala policijske službenike koji su doista i stigli te uzeli izjave od prisutnih.


– Zbog ometanja rada u sudnici, zbog činjenice da se optužena  odbija vratiti u sudnicu, ali i sudjelovati u sudskom postupku pa i očitovati se o optužbi, rasprava se odgađa – kratko je zaključila sutkinja Čargonja zakazavši novi termin rasprave, a u međuvremenu su Šota i članovi Pokreta otpora izašli iz sudske zgrade kako bi policija uzela njihovu izjavu.