Mito i zlouporaba položaja

Šok u Rijeci: Priveden dr. Alan Bosnar, šef Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku

Fiore Vežnaver

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni od rujna 2007. do travnja ove godine u više navrata primio mito u iznosu od najmanje 320.000 kuna te je počinio više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti kojima je sebi i drugim osobama pribavio protupravnu korist u iznosu od najmanje 480.000 kuna



RIJEKA  Dr. Alan Bosnar, predstojnik riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, priveden je u srijedu u riječku policiju zbog sumnji u kaznena djela.


Sve je još na samom početku istraživanja, službenih informacija o slučaju još nema, ali su nam naši neslužbeni izvori potvrdili da je Bosnar uhićen te da se s njim obavljaju predistražne radnje.


Velika tajnovitost i oskudnost informacija u ovom slučaju vezuju se i za tvrdnje da je predmet iz domene Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, a njihovi su slučajevi posebno u ovoj fazi tajna.



Ne navodeći  identitet osumnjičenog, ali je jasno da je riječ o dr. Bosnaru, DORH je sinoć objavio da je policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog sumnji u više kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, nakon  kriminalističkog istraživanja i izvida koje su proveli Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijski  nacionalni  Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.Dosadašnjom istragom utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni od rujna 2007. do travnja ove godine, u Rijeci, u više navrata primio mito u iznosu od najmanje 320.000 kuna, te je u tom razdoblju počinio više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti kojima je sebi i drugim osobama pribavio protupravnu  korist u iznosu od najmanje 480.000 kuna.Na temelju  kaznene prijave, USKOK je donio nalog o provođenju istrage zbog sumnji da je  primio mito te zlouporabio položaj i ovlasti. Najavljeno je da bi danas trebao  biti ispitan, a USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijeti prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika.


Naši neslužbeni izvori tvrde da su sumnje vezane za nelegalnosti na riječkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na kojem je Bosnar  predstojnik.


Navodno se istražuju putevi novca koje je Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku prihodovao od svojih djelatnosti, a posebno načini na koje su se ta sredstva raspodjeljivala. Neslužbeni izvori tvrde da postoje sumnje u načine na koji je Bosnar raspodjeljivao te prihode i uloge koju je sebi davao u tome. Dr. Alan Bosnar (52) predstojnik je riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku već devet godina,  od 2004, naslijedivši na toj funkciji dr. Renatu Dobi Babić. Pročelnik je Katedre za sudsku medicinu  Medicinskog fakulteta u Rijeci  od 2004. godine, a od 2008. do 2011. godine bio je prodekan za poslovne odnose na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Bosnar je u proljeće 2009. godine bio jedan od dvojice  kandidata HDZ-a za dogradonačelnika Rijeke.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak, 11. travnja, 2013.