Pet godina kasnije

Slučaj iz Crikvenice preseljen u Rijeku: Opet se utvrđuju okolnosti pogibije Ivane Drvar

Slavica Kleva

Mjesto gdje se u večernjim satima 2011. dogodila nesreća s tragičnim ishodom / NL Arhiva

Mjesto gdje se u večernjim satima 2011. dogodila nesreća s tragičnim ishodom / NL Arhiva

Svjedoci će biti ponovo ispitani, a obavit će se i rekonstrukcija prometne nesreće koja se dogodila 24. rujna 2011. godine nakon što je Rajko Hudorović neoprezno kamionom izašao s ugibališta u trenutku kada je naišao automobil u kome je bila i djevojka



Rajku Hudoroviću, 48-godišnjaku iz Donje Dobre, optuženom za izazivanje prometne nesreće koja je okončala smrtnim ishodom, ispočetka će suditi sutkinja Sandra Juranović s obzirom na to da se postupak »preselio« iz Crikvenice u Rijeku. Iako je postupak protiv Hudorovića bio gotovo na samom kraju, na raspravi održanoj pred vijećem sutkinje Juranović i tužiteljica i branitelj optuženog usuglasili su se da se još jednom ispitaju svi svjedoci, ispita vještak prometne struke, a najavljena je i rekonstrukcija prometne nesreće koja se dogodila 24. rujna 2011. godine oko 21.30 sati u Donjoj Dobri.


Teška prometna nesreća za posljedicu je imala smrt mlade 25-godišnje Ivane Drvar iz Skrada dok je vozač fiat brava teže, a treći putnik iz istog automobila lakše ozlijeđen.  


Neoprezno izlaženje


Upravljajući teretnim vozilom marke iveco turbo daily riječke registracije, Rajko Hudorović toga je 24. rujna 2011. godine kretao sa zemljanog ugibališta s južne strane kolnika državne ceste Zagreb – Rijeka, na dionici Stubica – Kupjak. U trenutku kada se sa zemljanog ugibališta namjeravao uključiti na cestu, nije prethodno propustio sva vozila koja su se kretala prometnicom, misleći da na taj način neće ugroziti druge sudionike u prometu.





Slučaj je iz Crikvenice premješten u Rijeku zbog toga što su svi kazneni odjeli okolnih mjesta od travnja prošle godine, nakon reorganizacije pravosudnih tijela, postali stalnim službama Općinskog suda u Rijeci.



No, upravo u tom trenutku naišlo je vozilo fiat brava delničkih registracija za čijim se upravljačem nalazio Edi Kruljac. U nastojanju da izbjegne Hudorovićevo vozilo, Kruljac je stražnjom lijevom bočnom stranom udario u stražnju lijevu bočnu stranu teretnog vozila. Zbog snažnog udarca osobno vozilo fiat brava nastavilo se nekontrolirano kretati površinom kolnika i zaustavilo van južnog ruba kolnika na zemljanom proširenju, dok je Hudorovićevo vozilo odbačeno na sjeverni trak. Tom prilikom je suvozačica iz fiat brave Ivana Drvar zadobila teške tjelesne ozljede od kojih je, unatoč naporima liječnika, preminula u Domu zdravlja Delnice sat vremena kasnije.


Dijelom odgovoran


Tijekom ispitivanja pred državnim odvjetnikom Rajko Hudorović se branio šutnjom. No, iz provedenog prometnog vještačenja, a temelji se na iskazima saslušanih svjedoka te provedenom očevidu, proizlazi da do sudara ne bi došlo da je optuženi Hudorović propustio vozilo kojim je upravljao Kruljac.


Vještak prometne struke također ne isključuje i djelomičnu odgovornost vozača fiat brave i njegov način vožnje. Ipak, neprijeporno je da je za nastanak prometne nesreće odgovoran Rajko Hudorović koji se nije prethodno uvjerio da se može uključiti na glavnu prometnicu bez opasnosti za druge sudionike u prometu.


U daljnjem tijeku sudskog postupka utvrđivat će se sve relevantne činjenice i detaljno razjasniti prijepori oko nastanka teške nesreće u kojoj je izgubljen jedan mladi život.