Skandalozno

Slovenski zaštitari ilegalno prevozili novac u Hrvatsku; MUP godinama tolerirao kršenje propisa

Ana Raić Knežević

Filijale zaštitarske kompanije »Loomis« iz Slovenije i Austrije prevozile su novac HPB-u i Zabi iako nisu imale odobrenje za rad, a inspektorat MUP-a prijavio je slovenske zaštitare tek nakon našeg upozorenja



ZAGREB Novac za hrvatske banke iz inozemstva je dovozila strana zaštitarska tvrtka koja nije imala odobrenje za rad u Hrvatskoj, niti je transport novca uskladila s hrvatskim zakonima. Ista je tvrtka novac iz Hrvatske i izvozila u inozemne banke, u Sloveniju i Austriju.


Riječ je o internacionalnoj zaštitarskoj kompaniji »Loomis«, čije su filijale iz Slovenije i Austrije prevozile novac Hrvatskoj poštanskoj banci i Zagrebačkoj banci. No, činile su to iako nisu imale odobrenje za rad u Hrvatskoj, a ni ostali zakonski zahtjevi za prijevoz novčarskih pošiljki nisu bili zadovoljeni. Skandalozan i neshvatljiv propust u izuzetno važnom i rizičnom sigurnosnom poslu.   Kako su se novinari Novog lista mogli osobno uvjeriti, taj je biznis trajao i tijekom cijelog ljeta ove godine, i sve do nedavno inspektori Ministarstva unutarnjih poslova RH nadležni za nadzor zaštitarstva nisu reagirali na nepravilnosti. Naime, još u srpnju MUP-ovom inspektoratu uputili smo upit o primjećenom kršenju propisa u poslovanju tvrtke »Loomis«, a odgovor je našoj redakciji stigao tek ovih dana. Sve ove mjesece blindirana vozila tvrtke »Loomis« prelazila su preko granice, dovozeći i odvozeći novac. No, prema informacijama što smo ih dobili od predstavnika više hrvatskih zaštitarskih tvrtki, »Loomis« u Hrvatskoj posluje već godinama, a posljednje tri nije se uskladio sa Zakonom o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem, niti s Pravilnikom o uvjetima i načinu provedebe tjelesne zaštite.

Opširnije pročitajte u Novom listu u ponedjeljak, 07. studenog 2011.