Dvogodišnja zabrana rada u MUP-u

Sin Bajićevog zamjenika uvjetno kažnjen za primanje mita

Ana Raić Knežević

Davor Novosel, sin zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dragana Novosela, uvjetno je kažnjen jer je od vozačice koju je zaustavio primio 300 kuna mita



ZAGREB Policajac Davor Novosel, sin zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dragana Novosela, jučer je osuđen zbog primanja mita! Naime, pristao je na nagodbu s USKOK-om i priznao krivnju za primanje 300 kuna mita od vozačice koju je ljetos zaustavio.


Tako je bez puno medijske pozornosti riješen za domaće pravosuđe vrlo osjetljiv slučaj, prije svega zato što je u pitanju sin zamjenika Mladena Bajića i što je kao policijski službenik koji bi trebao štititi zakon i red uhvaćen s prstima u korupciji.   Kako je optužno vijeće pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić održano iza vrata zatvorenih za javnost detalji postupka nisu poznati. Tek nam je potvrđeno da je mlađi Novosel kažnjen uvjetno s 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Istim sporazumom s USKOK-om izrečena mu je i zabrana obavljanja policijskog zvanja od dvije godine. Oduzeto mu je i mito što ga je primio.


 Iz Policijske uprave zagrebačke jučer nam je potvrđeno kako je policijski službenik Davor Novosel još uvijek suspendiran, budući da disciplinski postupak što je zbog ovog događaja protiv njega pokrenut još nije okončan. Neslužbeno pak doznajemo kako mlađem Novoselu ovo nije jedni sukob sa zakonom.



A radilo se o 300 kuna što ih je dobio od vozačice koju je u prometnom prekršaju uhvatio 22. srpnja ove godine. Radio je u kontroli prometa na području Medveščaka, budući da je i bio zaposlen u V. policijskoj postaji koja pokriva taj teren. Vozačica ga je uspjela nagovoriti da joj oprosti kaznu za počinjeni prekršaj, no Novosel ipak to nije želio učiniti dragovoljno, bez ikakve koristi za sebe. Tražio je od vozačice 300 kuna mita. Ona je na to, budući da se radilo o manjem iznosu od onog predviđenom za novčanu kaznu što ju je izbjegla, na kraju i pristala. No, kako nije imala novca kod sebe korumpirani policajac pričekao ju je dok je podizala novac na obližnjem bankomatu.   Poljuljana grižnjom savjesti vozačica je po povratku kući sve ispričala svom suprugu, te su zajedno odlučili prijaviti policajca za primanje mita.

 Inspektorima koji su slučaj dobili nije bilo nimalo ugodno rasplitati korupciju u koju im je upleten kolega i to prvenstveno zbog položaja njegovog oca. No, sam Novosel ni u jednom trenutku nije pokušao zaštititi sina. Vrlo se burno, kako doznajemo, obrušio na njega, te ga čak izbacio iz svog ureda.


Svom pretpostavljenom, glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću Dragan Novosel je nakon ovog incidenta ponudio ostavku, koja, međutim, nije prihvaćena.


Davor Novosel jučer je vješto izbjegao objektive fotoaparata i kamera. Svega nekoliko minuta u nazočnosti braniteljice odvjetnice Jasne Novak zadržao se u sudnici, jer je evidentno tijekom istrage koja je trajala od srpnja uvidio kako mu je najbolja opcija priznanje krivnje i nagodba s USKOK-om. Je li priznajući primanje mita izrazio i kajanje, što okrivljenici uobičajeno čine tijekom sudskih postupaka, nije nam poznato budući da ročište nije bilo javno, niti je itko od sudionika ovog procesa naknadno bio raspoložen za bilo kakve komentare.