Sumnjiva isplata na ime osiguranja

Šestorka pod sumnjom: DORH istražuje isplatu štete »Lencu« za dok 7

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Radi se o sumnji u malverzacije oko osiguranja,  reosiguranja i isplate novca za izvlačenje potonulog objekta, odnosno doka 7,  od oko  24 milijuna kuna



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv šest osoba za koje se sumnja da su umiješane u malverzacije oko osiguranja,  reosiguranja i isplate novca za izvlačenje potonulog objekta, a makinacije dosežu oko 24 milijuna kuna. Tužiteljstvo ne navodi identitet osoba i o kojem je točno slučaju riječ, no upućeni u problematiku navode da se radi o slučaju potonuća doka 7 u Brodogradilištu »Viktor Lenac« u Martinšćici, koji je završio na morskom dnu u lipnju 2007. godine. Rješenje o otvaranju istrage tužiteljstvo je donijelo nakon što je primilo kaznenu prijavu PNUSKOK-a. 


Nagodba 


Šestero protiv kojih je pokrenuta istraga tereti se za zlouporabu položaja, odnosno poticanje na to kazneno djelo.  Inkriminacije datiraju od  rujna 2007. do  prosinca 2009. godine, a na listi onih protiv kojih je otvorena istraga prvoosumnjičenik  je, kako se navodi u priopćenju tužiteljstva, tadašnja odgovorna osoba u generalnoj direkciji osiguravajućeg društva iz Zagreba, drugoosumnjičeni je direktor filijale u Rijeci, a trećeosumnjičena direktorica sektora prodaje osiguranja prijevoza i kredita filijale Rijeka. Četvrtoosumnjičena i petoosumnjičenik su tada bili  odgovorne osobe u brodogradilištu koje je tada bilo u stečaju, dok je šestoosumnjičeni predsjednik  uprave trgovačkog društva reosiguravatelja. Rješenjem o istrazi kao sedmoosumnjičeno je  obuhvaćeno i samo brodogradilište, jer je pribavilo korist od 23,9 milijuna  kuna.


Tužiteljstvo navodi kako postoji osnovana sumnja da je brodogradilištu po policama osiguranja nelegalno isplaćen taj ukupni  iznos.  U priopćenju DORH-a se precizira da je malveracijama prethodilo zaključenje  nagodbe između osiguravatelja i osiguranika, brodogradilišta u stečaju,  te priznanje i odluka o isplati potpunog gubitka po polici kasko osiguranja plovnog objekta nakon njegova potonuća. Unatoč činjenici da za to više nije bilo interesa osiguravajuće kuće kao ni pravnog osnova, a na traženje tadašnjih dviju odgovornih osoba u brodogradilištu, iz  generalne direkcije osiguravajućeg društva  odobreno je zaključenje osiguranja troškova vađenja  potonulog objekta filijali osiguravajućeg društva u Puli. Prvoosumnjičeni iz generalne direkcije osiguranja zatim je zajedno s  direktorom filijale u Rijeci i  direktoricom sektora prodaje osiguranja prijevoza i kredita filijale Rijeka,  dogovorio, odobrio te sudjelovao u zaključenju i isplati po polici osiguranja kojim su ponovno, sada po filijali osiguravatelja u Rijeci, osigurani troškovi vađenja   potonulog objekta, tvrdi tužiteljstvo, a radi se o oko 24 milijuna kuna.


Makinacije




Sumnja se i da je  prvookrivljeni  u siječnju 2009. godine,  u namjeri da umanji štetu osiguravajućem društvu iz Zagreba nastalu u tom iznosu, potaknuo  predsjednika uprave   reosiguravatelja da u pokriće uzme priznatu i isplaćenu štetu po polici osiguranja troškova vađenja plovnog objekta koju je zaključila filijala osiguravatelja u Rijeci i po kojoj je priznat i isplaćen iznos od oko 22 milijuna kuna. To je učinio iako je čelnik reosiguravatelja  znao da je po ranijoj polici osiguranja, koju je zaključila filijala u Puli, već priznata i isplaćena šteta s osnova troškova vađenja potonulog plovnog objekta.


Opširnije u tiskanom izdanju od utorka, 6. listopada 2015.