Tragedija u Zadru

Šestogodišnji dječak preminuo od streptokokne sepse?

Suzana Bandić

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Sumnja se kako je za dječaka kobna bila gripa, odnosno upala pluća i šarlah kao posljedica, a kako nitko sa sigurnošću nije mogao utvrditi uzrok smrti, naložena je obdukcija



ZADAR Dječak u dobi od šest i pol godina preminuo je jučer u zadarskoj Općoj bolnici usprkos trudu i svim uloženim naporima liječnika pedijatara, infektologa, anesteziologa i ostalog bolničkog osoblja, piše Zadarski list.


Sumnja se kako je za dječaka kobna bila gripa, odnosno upala pluća i šarlah kao posljedica, a kako nitko sa sigurnošću nije mogao utvrditi uzrok smrti, naložena je obdukcija. 


 Kako doznajemo dječaka su u kritičnom stanju, a prema svemu sudeći streptokoknoj sepsi, u ponedjeljak ujutro, nešto iza sedam sati, na Odjel pedijatrije doveli djed i baka. Tamo ga je pregledao pedijatar koji je s njim i razgovarao, no infekcija se tako brzo proširila da je dječak izgubio svijest u nepunih sat vremena od dolaska pa je žurno prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja.




 – Dijete je u teškom infektivnom stanju zbog streptokokne sepse zaprimljeno na JIL-u gdje su liječnici punih šest sati poduzimali sve što je bilo u njihovoj moći. Nije bilo vremena za transport u Zagreb jer mu se stanje iz minute u minutu pogoršavalo. U 14 sati, na žalost, ustanovljena je smrt, kaže dr. Robert Karlo, dječji kirurg i zamjenik sanacijske upraviteljice dodajući kako će točan uzrok smrti biti poznat nakon obdukcije, a najavio je i mogućnost provođenja inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja kako bi se utvrdilo je li bilo nekih propusta u liječenju djeteta.


 Neslužbeno doznajemo da su roditelji još u petak dječaka koji je obolio od gripe zbog lošeg zdravstvenog stanja vodili liječniku obiteljske medicine. Prepisana mu je terapija antibioticima no usprkos tome njegovo stanje se pogoršavalo pa se posumnjalo kako lijek nije bio adekvatan za liječenje streptokoka.