Monstruozan slučaj silovanja na delničkom području

Seksualno zlostavljao dvije djevojčice s poteškoćama u razvoju?

Fiore Vežnaver

  U riječki zatvor jučer je smješten A. D. (43), pod sumnjom da je počinio dva seksualna delikta



RIJEKA/DELNICE » Monstruozan slučaj seksualnog zlostavljanja, prema dosadašnjem stanju stvari, dogodio se ovih dana na delničkom području; istraga djelatnika Policijske uprave primorsko-goranske potvrdila je sumnje da je jedna djevojčica s poteškoćama u razvoju prisiljena na spolni odnos, dok je u slučaju druge djevojčice to ostalo na pokušaju.


Osumnjičen je vozač, muškarac koji je djevojčice iz jedne ustanove vozio na izlet. 



 Zbog delikatnosti slučaja i zaštite žrtava, istražitelji su vrlo rezervirani u iznošenju informacija. No, dosadašnji rezultati istrage ukazuju da je izlet, nažalost, obilježen seksualnim zločinom. Istraga je još u začetku, inkriminacije protiv 43-godišnjeg vozača zasad su samo na razini sumnji, no izvori bliski sudstvu i policiji tvrde da su one rezultat opširnog kriminalističkog istraživanja, u kojem su obavljena saslušanja i pribavljani materijalni dokazi.





  U riječki zatvor jučer je smješten A. D. (43), pod sumnjom da je počinio dva seksualna delikta. Nakon saslušanja u policiji i na tužiteljstvu, priveden je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci Dušku Tišmi, koji je prihvatio prijedlog crikveničkog Općinskog državnog odvjetništva (pod čijom je ingerencijom i delničko područje) i odredio osumnjičenom istražni zatvor, kako ne bi utjecao na svjedoke. 


Muškarac se tereti za »spolni odnošaj bez pristanka«, novo kazneno djelo za koje je zakonodavac predvidio kaznu od šest mjeseci do pet godina. 


  Zasad je, u biti, još sve na razini sumnji, no dosadašnja policijska istraga je pokazala utemeljenim prijave da su djevojčice s posebnim potrebama bile žrtve seksualnog nasilja. Prema dosad utvrđenom, sve se dogodilo u jednom planinarskom domu na delničkom području, na izletu. Upućeni u slučaj tvrde da se seksualno zlostavljanje dogodilo tijekom noći. Neke odrednice slučaja još se rasvjetljavaju, utvrđuju se i okolnosti koliko je vozač bio odvojen od maloljetnica koje su spavale.