Donesena odluka

Šefovi Uljanika i 3. maja na slobodi. Psovali pred zatvorom: Javnosti pokazali ‘srednji prst’

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru



RIJEKA Županijski sud u Rijeci ukinio je istražni zatvor za šestoricu osumnjičenih menadžera u aferi Uljanik, koji su u istražnom zatvoru zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler





Šestorica koji su danas izašli iz pritvora su: bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave »3. maja« Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc.


Uz šestoricu, osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna. Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine.


Paralelno s viješću da osumnjičeni iz afere Uljanik izlaze na slobodu, u Puli je jutros počelo dijeljenje otkaza za 1.118 radnika.


NOVO! Prvi je iz pritvora izašao Dragutin Pavletić, a iz njegove su pratnje okupljene novinare počastili s pregršt “lijepih” riječi.


Nedugo nakon njega na slobodu je izašao i Gianni Rossanda.


Foto: S. KLEVA


Foto: S. KLEVA



Gianni Rossanda



Marinko Brgić / Foto: S. KLEVA


Marinko Brgić / Foto: S. KLEVA



Marinko Brgić / Foto: S. KLEVA


Marinko Brgić / Foto: S. KLEVA



Silvan Kranjc


 


——


NOVO! Odluka je donesena.


Na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je ukinut istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik, odnosno šestoricu, koji su u istražnom zatvoru zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru. (h)



Silvan Kranjc / Foto: S. KLEVA


Silvan Kranjc / Foto: S. KLEVA



——


10:35 Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave »3. maja« Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc mogli bi uskoro na slobodu.


Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci ispitalo je sve svjedoke koji su na bilo koji način bili involvirani u donošenje poslovnih odluka Uljanik grupe.


S obzirom da više ne postoje razlozi za njihovo daljnje zadržavanje u pritvoru (opasnost od utjecaja na svjedoke), Županijski sud odnosno sutkinja istrage će tijekom dana raspravljati o prijedlogu ŽDO-a za ukidanjem istražnog zatvora koji je “uljanikovcima” bio određen do kraja lipnja. 


Uz spomenutu šestoricu osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prevaru u tvrtkama Uljanik i »3. maj«, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna.


Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine.