Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2020.
Donesena odluka

foto Šefovi Uljanika i 3. maja na slobodi. Psovali pred zatvorom: Javnosti pokazali 'srednji prst'

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor: ,
Objavljeno: 20. svibanj 2019. u 10:35 2019-05-20T10:35:00+02:00

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru

RIJEKA Županijski sud u Rijeci ukinio je istražni zatvor za šestoricu osumnjičenih menadžera u aferi Uljanik, koji su u istražnom zatvoru zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru.

CK2005ED11
Šefovi Uljanika i 3. maja izašli iz zatvora / Foto Sergej Drechsler

Šestorica koji su danas izašli iz pritvora su: bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave »3. maja« Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc.

Uz šestoricu, osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna. Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine.

Paralelno s viješću da osumnjičeni iz afere Uljanik izlaze na slobodu, u Puli je jutros počelo dijeljenje otkaza za 1.118 radnika.

NOVO! Prvi je iz pritvora izašao Dragutin Pavletić, a iz njegove su pratnje okupljene novinare počastili s pregršt "lijepih" riječi.

Nedugo nakon njega na slobodu je izašao i Gianni Rossanda.

Foto: S. KLEVA

Gianni Rossanda

Marinko Brgić / Foto: S. KLEVA

Silvan Kranjc / Foto: S. KLEVA

Silvan Kranjc

 

------

NOVO! Odluka je donesena.

Na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je ukinut istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik, odnosno šestoricu, koji su u istražnom zatvoru zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru. (h)

Foto: V. MRVOŠ

------

10:35 Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave »3. maja« Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc mogli bi uskoro na slobodu.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci ispitalo je sve svjedoke koji su na bilo koji način bili involvirani u donošenje poslovnih odluka Uljanik grupe.

S obzirom da više ne postoje razlozi za njihovo daljnje zadržavanje u pritvoru (opasnost od utjecaja na svjedoke), Županijski sud odnosno sutkinja istrage će tijekom dana raspravljati o prijedlogu ŽDO-a za ukidanjem istražnog zatvora koji je "uljanikovcima" bio određen do kraja lipnja. 

Uz spomenutu šestoricu osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prevaru u tvrtkama Uljanik i »3. maj«, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna.

Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.