Suđenje pripadnicima tzv. Milicije SAO Krajine

Sedmero svjedoka zločina u Udbini bit će saslušano pred sudom u Beogradu

Fiore Vežnaver



RIJEKA » Pred sudom u Beogradu saslušat će se sedmero svjedoka. Glavna je to odluka vijeća riječkog Županijskog suda donijeta u nastavku suđenja sedmorici pripadnika tzv. Milicije SAO Krajine, optuženih za ratni zločin u Udbini u kolovozu 1991. godine, ubojstvo dvojice civila muslimanske nacionalnosti, čija su tijela bačena u jamu »Bezdanka«. Izgledno je da će saslušanjima u Beogradu prisustvovati sutkinja Jesenka Kovačić, koja predsjeda sudskim vijećem, a moguće je da će iskaze svjedoka slušati i zastupnik optužbe te barem dio branitelja optuženih. Nastavak suđenja u Rijeci zakazan je pak za početak srpnja. 


  U sudnici je čitana dokumentacija vezana za slučaj, među ostalim zapisnici o obdukciji tijela ubijenih rođaka, Ale i Ćazima Vilića, iz jeseni 1991. godine. Za Alu se navodi da je uzrok smrti prostrijelna rana glave i mozga, a smrt je bila praktički trenutačna. Zadobio je i prostrijelnu ranu grudnog koša, a utvrđeni su i prijelomi, ozljede što su mogle nastati padom u jamu. Zbog truležnih promjena na tijelu patolog je bio lišen mogućnosti donošenja nekih zaključaka, kao i u slučaju drugog tijela, Ćazima Vilića. Za njega je kao uzrok smrti utvrđeno nagnječenje mozga, a ozljeda je nastala jakim udarcem tupo-tvrdim predmetom u glavu. Zadobio je i prostrijelnu ranu na grudnom košu. I on je zadobio niz drugih ozljeda što vjerojatno potječu od pada u jamu. U zapisnicima o obdukciji ne spominje se sakaćenje dvaju tijela, no njihovi bližnji su u svojim svjedočenjima u sudnici ranije tvrdili da su im vađene oči, rezani prsti i učinjene druge strahote. 


  Nitko od dvojice pozvanih svjedoka nije se pojavio jučer u sudnici, u procesu sedmorici optuženih, svima srpske nacionalnosti, kojima se sudi u odsutnosti. Prvooptuženi je Dane Radočaj (52), zvani Gajota. Prema optužnici, zločin se dogodio 23. kolovoza 1991. godine, nakon što su u svlačionicu NK Krbava u Udbini, gdje je bio »Štab milicije za specijalne namjene«, privedeni braća Vilić, Ćazim i Jasmin, te njihov rođak Ale. Jasmin je uspio izvući živu glavu, no ostala dvojica nisu. Ćazimov leš i još živi Ale prebačeni su u šumu, gdje je i on ubijen, pa obojica bačena u jamu Bezdanka.