Suđenje bivšoj riječkoj pročelnici

SUTRA PRESUDA VERI BEGIĆ Bivša pročelnica plakala na sudu, otac poginulog u prometnoj nesreći očekuje veliku kaznu

Mateo Sardelin

Begić je na sud došla u pratnji svog odvjetnika Milenka Škrleca iz Rijeke / Foto Glas Istre

Begić je na sud došla u pratnji svog odvjetnika Milenka Škrleca iz Rijeke / Foto Glas Istre

Vera Begić danas je na sudu u Puli plakala, rekla je da joj je žao i ispričavala se. U dvorani je bilo više članova obitelji poginulog Igora Soldatića, dok je uz Veru Begić bio prijatelj



Na Županijskom sudu u Puli, pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Gabrijela Marčeta Ferić, danas je počelo suđenje bivšoj pročelnici za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Veri Begić (37) iz Rijeke, koja je optužena za izazivanje lanjske prometne nesreće u alkoholiziranom stanju na Istarskom ipsilonu u kojoj je poginuo 41-godišnji Igor Soldatić iz Umaga.


Presuda Veri Begić bit će objavljena u srijedu, poznato je nakon današnje rasprave. 


Postupak će tako biti brzo gotov budući da je Vera Begić priznala krivnju.




Danas na sudu u Puli je plakala, rekla je da joj je žao i ispričavala se.


U dvorani je bilo više članova obitelji poginulog Igora Soldatića, dok je uz Veru Begić bio prijatelj. Pročitani su dokazi i izricanje presude je zakazano za sutra (u srijedu). 


Vera Begić i odvjetnik Miljenko Škrlec / Foto Glas Istre


Vera Begić i odvjetnik Miljenko Škrlec / Foto Glas Istre



Otac poginulog očekuje veliku kaznu kao opomenu


Naime na pripremnom ročištu prije manje od mjesec dana Begić je priznala krivnju. 


Begić je na sud došla u pratnji svog odvjetnika Milenka Škrleca iz Rijeke.


Uoči rasprave kratko smo razgovarali s Valterom Soldatićem, ocem poginuloga, koji je rekao da očekuje veliku kaznu.


“Kaznu koja će biti opomena svima ostalima”, rekao je Soldatić.


Vera Begić / Foto Glas Istre


Vera Begić / Foto Glas Istre



U pritvoru provela mjesec dana


Odvjetništvo tereti Begić da je 15. kolovoza prošle godine pod utjecajem alkohola, i to 1,92 promila, upravljala Peugeotom te na Istarskom ipsilonu, na čvoru Buje, izvan naselja Nova Vas, na prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera, lijevim bočnim ogledalom udarila u lijevo bočno ogledalo Škoda kojom je, krećući se pravilno iz suprotnog smjera, upravljao 31-godišnji državljanin Slovenije.


Nakon toga je nastavila voziti u zabranjenom smjeru te je prednjim dijelom svog vozila najprije udarila betonsku zaštitnu ogradu koja razdvaja istočnu od zapadne kolničke trake, a potom je lijevim čeonim dijelom automobila udarila u prednju lijevu bočnu stranu Peugeota pulskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao Igor Soldatić, navodi se u optužnici. Vozač je uslijed silovitog sudara zadobio višestruke ozljede kojima je podlegao na mjestu nesreće. Njegova supruga i dijete prošli s lakšim ozljedama.


U vrijeme kad se dogodila nesreća na snazi je bio zakon koji je za ovo kazneno djelo predviđao maksimalnu kaznu od 12 godina, a minimum je tri godine.


Begić je nakon nesreće na Istarskom ipsilonu završila u pritvoru pulskog zatvora gdje je provela mjesec dana. Prilikom puštanja na slobodu bile su joj određene mjere opreza.


Begić to nije bio jedini incident u prometu. Naime, u lipnju 2017. godine Begić je i u Rijeci izazvala prometnu nesreću pod utjecajem alkohola te pobjegla s mjesta događaja. Policija ju je uhvatila pet sati nakon nesreće kada je napuhala 0,42 promila, odnosno 0,32 promila alkohola.