Zaustavljen u Zračnoj luci Zagreb

Rus prao novac preko fantomske tvrtke iz Rijeke

Ana Raić Knežević

Na adresi Korzo 32 Vasily Gurov otvorio je tvrtku registriranu za prodaju nekretnina i savjetovanje. S trojicom pomagača novac iz Velike Britanije prebacivao je po računima otvorenim u Hrvatskoj i tako mu skrivao pravo porijeklo



ZAGREB » Zbog sumnje da je u Hrvatskoj pokušao uložiti oprani novac, iza rešetaka se našao 31-godišnji Rus s prebivalištem u Estoniji, Vasily Gurov. S njim su uhićena još dvojica pomagača, dok se za trećim za sada traga. Četvorka je prijavljena za prijevaru, no iza toga se, kako doznajemo, krije pokušaj pranja novca.


Naime, Gurov, koji je u Hrvatsku stigao prije dva mjeseca, u Rijeci je otvorio tvrtku registriranu za prodaju nekretnina i savjetovanje. Sjedište tvrtke nalazilo se na Korzu, no istražitelji sumnjaju kako je u pitanju tek paravan za malverzacije. Kako stoji u kaznenoj prijavi, trojka je novac što im je uplaćen iz Velike Britanije prebacivala po raznim računima otvorenima u hrvatskim bankama, ne bi li mu na taj način zamela pravo porijeklo. Je li ga u konačnici Gurov namjeravao uložiti u nekretnine u Hrvatskoj pokazat će istraga. U svakom slučaju krajnje je sumnjivo što su on i njegovu »suradnici« otvorili nekoliko tvrtki.


  Gurov se, kako prozilazi iz podataka u sudskom registru na Korzu 32 smjestio početkom rujna ove godine. Tada je već neko vrijeme boravio u Hrvatskoj, koju je, kako doznajemo, prije nekoliko dana odlučio naglo napustiti. Je li njegova »misija« pranja nešto više od 200 tisuća kuna bila dovršena nije nam poznato, no lisice su mu istražitelji na ruke stavili u Zračnoj luci Zagreb. Trebao se ukrcati na let za koji je već imao spremnu povratnu kartu kupljenu u zemlji iz koje je došao, što dodatno govori u prilog činjenici da je njegov boravak u Hrvatskoj bio jednokratan i s vrlo jasno određenim ciljem. Za sada sva trojica uhićenih, kojima je na zahtjev tužiteljstva određen istražni zatvor, negiraju bilo kakvu povezanost s kaznenim djelom što im je stavljeno na teret. Čak tvrde da se međusobno ne poznaju.




  Uskoro se pak očekuje raspisivanje tjeralice za odbjeglim 26-godšinjim Estoncem Rihardsom Ižiksom kojeg istražitelji povezuju s Gurovom. Zanimljivo je kako se na društvenoj mreži »MySpace« Ižiks locirao u Velikoj Britaniji, zemlji iz koje je sumnjivi novac stizao Gurovu u Hrvatsku.