Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Prekoračenje ovlasti

Riječkim policijskim službenicima počinje suđenje za lažno pisanje dodatnih sati

Riječkim policijskim službenicima počinje suđenje za lažno pisanje dodatnih sati
Riječkim policijskim službenicima počinje suđenje za lažno pisanje dodatnih sati
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2016. u 23:38 2016-01-18T23:38:52+01:00

USKOK tereti Dražena Pandžu i Arsenu Juretić da su zlouporabili položaj i krivotvorili službene evidencije te si od prosinca 2012. do svibnja 2013. godine upisivali neodrađene prekovremene, noćne i smjenske sate rada i tako oštetili državni proračun

 RIJEKA    Glavna rasprava u sudskom procesu dvoje službenika Policijske uprave primorsko-goranske, Draženu Pandži (44) i Arseni Juretić (59) iz Rijeke – optuženima da su zlouporabili, odnosno prekoračili ovlasti kako bi si omogućili veću plaću s neosnovano uvećanim iznosima za prekovremeni, noćni i smjenski rad, u ukupnom iznosu od oko pet tisuća kuna – počinje 1. ožujka. Glavna je to odrednica s pripremnog ročišta održanom  u riječkom Županijskom sudu, pred sutkinjom Ikom Šarić.  

Diplomirani kriminalist Dražen Pandža, sa završenim Fakultetom kriminalistike i postdiplomskim studijem na Pravnom fakultetu u Rijeci, i policajka Arsena Juretić  terete se za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Optužnica USKOK-a tereti ih da su kaznena djela počinili u razdoblju od prosinca 2012. do svibnja 2013. godine, Pandža kao voditelj Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave primorsko-goranske (OKCP), a Juretić kao referent u OKCP-u, zadužena za upisivanje podataka u registar službenih poslova i izradu naloga za obračun plaća. 

Podijelili uloge

USKOK ih optužuje da su postupili na inkriminirani način, iako su znali da Pandža može ostvariti pravo na dodatak za prekovremeni, noćni i smjenski rad, rad u turnusu i neradnim danima samo temeljem naloga i odobrenja nadređenog rukovoditelja, a to nije imao. Znali su i da Arsena Juretić može ostvariti takve dodatke samo za sate koje je u odgovarajućim smjenama stvarno odradila, a takvih je sati odradila manje od prikazanih, navodi se u optužnici, u kojoj se ukazuje da je dvoje okrivljenih postupalo dogovorno, prema podijeljenim ulogama. 

Obrana: Odradili i više od plaćenog, uz odobrenje

Obrana smatra optužnicu neutemeljenom. Odvjetnik Mladen  Ostić, branitelj Dražena Pandže, naglašava da je oboje optuženih  policijskih službenika  u disciplinskom postupku u MUP-u oslobođen za inkriminacije zbog kojih se sada nalaze na optuženičkoj klupi. 

Pandža je imao ne samo usmeno, nego i pismeno odobrenje za rad na koji se ostvaruje dodatak, a riječ je o noćnom, prekovremenom i radu blagdanom, ističe njegov odvjetnik. 

– Ne samo da su optuženici odradili ono što im je plaćeno, nego i više od toga – podvlači Mladen Ostić. 

Posebno smatra neutemeljenim inkriminacije za krivotvorenje isprava, kako su upisivali da su na slobodnim danima, iako su radili.  

– Kazneno djelo krivotvorenja inače se čini kako bi se stekla nekakva korist, a ovdje ispada da su okrivljenici radili na svoju štetu, što nema smisla – dodaje odvjetnik. 

U optužnici se precizira broj sati s datumima koje je Arsena Juretić navela u nalozima za obračun plaća za sebe i Pandžu, sate za koje su im se neosnovano obračunali dodaci za noćni, smjenski i  rad blagdanom.  Precizirani su dani i sati za koje je policijska službenica navodila  podatke za obračun dodataka za rad na koji, po optužbi, nisu imali pravo. Navodi se, primjerice, kako je u obračun plaće za prosinac upisano kako je Pandža odradio 16 sati noćnog rada, po deset sati rada subotom i nedjeljom te 152 sata u turnusu. Juretić je potpisala naloge kao osoba koja ih je izradila, a Pandža ih je potpisao kao rukovoditelj i proslijedio ih na obračun i isplatu. 

Paralelni rasporedi

USKOK podvlači da nije bilo osnova koji bi opravdao takve podatke jer Pandži nije bio naložen prekovremeni rad, a da je Juretić stvarno odradila samo sate noćnog i rada blagdanom prikazane za prosinac 2012. i travanj 2013. godine, a ne i za ostala tri mjeseca. Tužiteljstvo zaključuje da su temeljem tih naloga za obračune plaća Pandži i Juretić obračunati i isplaćeni mjesečni dohoci u neosnovano uvećanim iznosima, čime su na štetu državnog proračuna  Hrvatske ostvarili nepripadnu korist, i to Pandža u iznosu od najmanje 3.876 kuna, a Juretić od najmanje 1.128 kuna. Juretić se tereti i da im je neke od uredno odrađenih dnevnih smjena radnim danima evidentirala kao slobodne dane, kako se ne bi premašio mjesečni fond sati. Dvoje okrivljenih se optužuje i da su, kako bi prikrili svoje postupanje, radili naknadne ispravke na već odrađenim dnevnim rasporedima službe i sačinjavali paralelne dnevne rasporede, unoseći u njih netočne podatke o svom i radu ostalih djelatnika OKCP-a. 

Kao svjedoci u procesu trebalo bi biti saslušano više službenika Policijske uprave primorsko-goranske, među kojima i ljudi iz vrha Uprave. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija