Nedjelja, 29. studenog 2015.
Koban izlet

Riječki osnovci otrovali se hranom na izletu u Bolu na Braču

Učenicima je pomoć pružena u spliskom KBC-u / Foto Sergej DRECHSLER
Učenicima je pomoć pružena u spliskom KBC-u / Foto Sergej DRECHSLER
Autor: Mario Matana
Objavljeno: 22. rujna 2012. u 23:13

Zbog teških probavnih smetnji i povišene temperature dio učenika u subotu je primljen u splitsku bolnicu, dok je onima kod kojih su smetnje bile lakše pomoć pružena u Domu zdravlja Makarska, no, svi su zajedno krenuli doma

SPLIT Najmanje 24 učenika riječke Osnovne škole Brajda teško se otrovalo hranom za vrijeme izleta u Bolu na Braču. Zbog teških probavnih smetnji i povišene temperature dio učenika u subotu je primljen u splitsku bolnicu, dok je onima kod kojih su smetnje bile lakše pomoć pružena u Domu zdravlja Makarska. Nakon cjelodnevnog promatranja i terapije u subotu navečer krenuli su za Rijeku. Budući da su liječnici procijenili da nitko nije u teškom stanju, odlučeno je da se u Rijeku vrate svi zajedno. 

Četrdesetak učenika iz dva osma razreda riječke osnovne škole u srijedu je stiglo u Makarsku, a u petak je organiziran izlet do Bola na Braču gdje su ručali u pizzeriji na šetnici, a potom pojeli i sladoled.

Tek navečer pozlilo je prvom učeniku i u početku su učitelji mislili da je riječ o izoliranom slučaju no onda su se počeli javljati i drugi. Dežurni liječnik Hitne službe odazvao se pozivu tek pred jutro, a učenici su u bolnici zbrinuti tek prije podne. Cijelu noć pomagali su im samo nastavnici Vesna Benić, Branka Perković Jardas i Martin Miharija. 

U splitskoj Klinici za infektologiju potvrdili su da su primili sedmero djece, te da su svi ambulantno zbrinuti i pušteni nakon nekoliko sati. Najvjerojatnije je u pitanju trovanje hranom pa su epidmiolozi uzeli uzorke čija bi analiza trebala biti gotova najranije u srijedu.

 U akciju će, potvrđeno je, krenuti sanitarni inspektori, a i u policiji su potvrdili da su zaprimili obavijest i da će ispitati cijeli slučaj. 

Komentari

14
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • bad company
  bad company   Objavljeno: 24. rujna 2012. u 9:26

  Žao mi je narvno djece i želim im što brži oporavak. Međutim ono što me žalosti je da se kako je i Patriot rekao od izdvojenog slučaja radi pravilo. Ima i dolje komentatora koji se slažu da je ljeto riskantno što se tiče konzumairanja hrane, ali ne mogu odoljeti nagonu da ne pokažu svoj nivo uvredama na račun u ovom slučaju Bola. Jadno i primitivno

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 24. rujna 2012. u 5:05

  Cijelo ljeto bezbroj turista jede uzduž i poreko Jadarna, pa i Brača. Sad s eod jednog slučaja - koji je najvjerojatnije uzrokovan sladoledom - pravi drama i stavlja bračane (Boljane) na stup srama. Novinar se mogao malo potrudit i raspitat se, a komentatori kenjaju kao i obično ... O muhe prave slona ...

 • maliodmakine
  maliodmakine   Objavljeno: 24. rujna 2012. u 3:55

  odlicna protupromidzba dalmatinskom turizmu. gore od ovoga ne moze bit za posezonu. a nadam se kako slijede i tuzbe te odgovarajuce kazne za nemar i ugrozu mladih zivota. u aziji mozes bez problema jest na cesti, u tzv. ulicnim pokretnim/'ambulantnim' kuhinjicama/restauracijama, ali trovanje hranom je vrlo rijetko, gotovo nepostojece. izvansezonska ugostiteljska ponuda u dalmaciji je cesto za ku*ac, treba poradit na tome.

 • Ana700
  Ana700   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 13:39

  Patriot

  Gdje si sada da nam objasnis kako se to sve moglo dogoditi na tako "naprednom" otoku gdje zive jaaaako posteni i marljivi ljudi?
  Pronadji nam tekstove iz Slobodne Dalmacije koji hvale tu vukojebinu.....

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 14:40

   Poluidiote (jer ni to ne umiješ kompletno bit), Bol je dan i noć od moje strane otoka. I impresivan je samo takvima poput tebe, ostali znaju di mu je mjesto. Bolu je turizam na prvom mjestu prihoda. U moejm mjestu tek na petom, šestom, iako se i tu lagano penje nagore. Inače, u Bol se ide samo kad jednom godišnje nekogtreba odvest pokazat mu ga, i onda sve gledamo kad ćemo nazad ...

   Analni, k nozi ...

 • Lenny13
  Lenny13   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 13:20

  Slozit cu se s vama da krivca treba kazniti.. Samo mislim da treba sacekati rezultate sanitare inspekcije pa tek onda tvrditi da je izvor trovanja bio u Bolu. Djeca su boravila i u Makarskoj i tamo su jela pa je moguce da je izvor trovanja bas tamo. Malo je glupo sve trpati u istu vrecu.

  • transparentna
   transparentna   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 15:38

   Slažem se . Uzročnik može biti iz namirnica, ali i od osoba koje su pripremale i usluživale hranu.
   Konzumacija na više mjesta traži dodatnu širu provjeru i jednostavno treba dati vremena onima koji su za to zaduženi. Djeca su konzumirala i sladoled. Svi znamo što znači sladoled za bakterije . (ako nije u originalnom pakovanju) Glavno je da su djeca dobro. No, jesmo li mi dobro, koji na ovim postovima častio jedni druge "idiotima, poluidiotima, kretenima i sl. - gdje smo se mi to zarazili i ima li nam lijeka, jer ova se bolest opsano širi. ?

 • PiazzaGuldoni
  PiazzaGuldoni   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 12:57

  @pablo460

  Slažem se sa tvojim upisom međutim nemojmo svrstavati krivce za ovaj slučaj sa svim ugostiteljima sa juga.
  Ja sam godinama svojom jahtom obilazio primorska mjesta i sve te fensi destinacije ,malo se gdje može mijeriti u svijetu kvaliteta ribljih restorana u svijetu.
  Poanta je da se danas sa željom brze zarade pojavilo masu ovih nekvalitetnih fast food restorana i raznih slastičarnica.
  Zna se da nije prvi slučaj trovanja izazvanim prehranom pogotovo u ljetno vrijeme.
  Kako sam reko pojačati kontrole sanitarnih inspekcija, strogo kazniti prekršitelje koji se neodgovorno ponašaju u takvim djelatnostima i GRAĐANIMA se APELIRA da prijavljuju SVE takve pojedince i loše usluge na ugostiteljsku komoru ili predviđenu administraciju.
  Ovaj slučaj za PRIMJER ostalim ugostiteljima NAJSTROŽE kazniti novčano i zatvorom te odštetu roditeljima djece za nastalo narušeno zdravlje
  Hvala

 • pablo460
  pablo460   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 11:18

  Za takve "ugostitelje" treba odrediti najstrožije kazne,pa čak i zatvor. To nisu ni ljudi,a kamo li ugostitelji. Apeliram na sve škole da bojkotiraju bilo kakva putovanja i ekskurzije na taj Bol,i da se što više pročuje o ti primitivcima s juga "najotoka"koji na taj način truju nevinu djecu,ne bi li se riješili stare i nezdrave hrane. Treba napomenuti i odgovor jednog od konobara,citiram; "što bi htjeli za te pare koliko su navodno po njima malo platili,a samo Cocacola im je 18 kn. Baš me zanima epilog ove zalosne priče i dali će netko odgovarati. Ako treba podnijet ćemo i privatne tužbe protiv istih. To ne smije proći nekažnjeno.!!!

 • transparentna
  transparentna   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 9:39

  Na sreću, dobro su još prošla ta djeca. Nadamo se da neće biti komplikacija ni posljedica no, meni je nešto drugo neshvatljivo - "Dežurni liječnik Hitne službe odazvao se pozivu tek pred jutro." " Zar po zvonjavi telefona zna što je hitno a što nije " ? . Mislim da bi se trebao i očitovati ministrar zdravlja. Jer ako Hitnu čekate cijelu noć to nije "Hitna već Spora"

  • transparentna
   transparentna   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 17:43

   @ Lenny13 - cijenim ljude sa stavom i argumentima - naši su se eto poklopili- ali da i nisu.
   cijenim tuđa i različita mišljenja - ali ne volim uvrede i prostakluke . No, pravo si rekla -
   " nema lijeka to je stav kulture ".
   pozdrav

  • Lenny13
   Lenny13   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 16:56

   Upravo tako! Uzrocnika treba prvo izolirati i otkriti odkud je stigao. S obzirom da su se djeca kretala na vise mjesta vjerovatno ce potrajati par dana dok se dobiju rezultati analize. Nekako smatram da je ispravnije tada pisati tko je kriv kad imate dokaz crno na bijelo pa tada poduzeti određene mjere nego na ovakav nacin nekoga prozvati a da nemate nista osim indicija.. Sta se tice ove opce bolesti naseg naroda, to je valjda opcepoznato da niko nikog ne trpi i da se samo cekaju ovakve vjesti da se netko kvalitetno pocasti. Ali tu nema lijeka to je stvar kulture.

  • Lenny13
   Lenny13   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 16:55

   Upravo tako! Uzrocnika treba prvo izolirati i otkriti odkud je stigao. S obzirom da su se djeca kretala na vise mjesta vjerovatno ce potrajati par dana dok se dobiju rezultati analize. Nekako smatram da je ispravnije tada pisati tko je kriv kad imate dokaz crno na bijelo pa tada poduzeti određene mjere nego na ovakav nacin nekoga prozvati a da nemate nista osim indicija.. Sta se tice ove opce bolesti naseg naroda, to je valjda opcepoznato da niko nikog ne trpi i da se samo cekaju ovakve vjesti da se netko kvalitetno pocasti. Ali tu nema lijeka to je stvar kulture.

 • PiazzaGuldoni
  PiazzaGuldoni   Objavljeno: 23. rujna 2012. u 9:31

  Vrlo jednostavno.....
  Svuda gdje su djeca na Bolu konzumirala nešto poslati inspekciju,izvršiti uviđaj i strogo kazniti vlasnike.
  Okoristiti se na djeci na način da se za par kuna rješe otpadaka što su ostali iz turističke sezone je odraz bezobraštine i nikad neću poslati dijete u te primitivne djelove Hrvatske.