Devetoročlana skupina

Riječki USKOK razotkrio krijumčare prstaca: U tri mjeseca Slovencima prodali 640 kilograma

Slavica Kleva

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

U istražnom zatvoru na mjesec dana ostaju  Čedomil Božić iz Umaga i Jordan Ambrožič iz Šišana, a Serđo Ivinić iz Valbandona pušten je da se brani sa slobode. Istragom  obuhvaćeno 11 osoba



RIJEKA  U fokusu tužitelja riječkog USKOK-a unazad posljednjih nekoliko mjeseci bila je skupina osoba s istarskog područja, za koje se osnovano posumnjalo da su se udružili kako bi trgovali zaštićenim prirodnim vrijednostima, točnije, izlovljavali prstace iz našeg mora  i ilegalno ih prodavali ugostiteljima na području Slovenije. Privođenje trojice, od ukupno devet osumnjičenih osoba,  zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, jučer u kasnim poslijepodnevnim satima dežurnom sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru, zapravo je epilog  rješenja o provođenju istrage koje je potpisala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina.



Neslužbeno doznajemo da su istraživani prvookrivljeni Čedomil Božić, 63-godišnjak iz Umaga, Dražen Đurčević, 43-godišnjak iz Pule, Ksenija Makovec, 55-godišnjakinja iz Umaga, Mirko Kresić, 52-godišnjak iz Kršeta, Veselin Anastasijevski, 46-godišnjak iz Buja, Jordan Ambrožič, 47-godišnjak iz Šišana, 68-godišnji Milorad Marinković  iz Pule, te 51-godišnji Serđo Ivinić iz Valbandona i njegov vršnjak Branislav Mihajlik iz Pule.





Privedeni su Čedomil Božić iz Umaga, Jordan Ambrožič iz Šišana i Serđo Ivinić iz Valbandona, ali je nakon održanog ročišta sudac odlučio Ivinića pustiti da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode.


Visoka jamčevina


No, zato je Božiću  Bosner odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela te za njega odredio jamstvo u visini 750 tisuća kuna. Na prijedlog tužiteljice Sajonare Čulina sudac je donio rješenje da se zbog opasnosti od ponavljanja djela istražni zatvor odredi i Jordanu Ambrožiću  uz jamstvo u visini 350 tisuća kuna kojim može na slobodu. Osnovana sumnja proizlazi  iz kaznene prijave, ali i rezultata provedenih dokaznih radnji, snimki i tehničkih zapisa koje su nalogom suca istrage bile određene protiv prvookrivljenog Božića. U istragu su bile uključene i slovenske redarstvene vlasti, tužiteljstvo i inspekcijske službe jer je tridesetak kilograma prstaca zaplijenjeno nekolicini ugostitelja iz Slovenije.



Danas bi na riječkom Županijskom sudu mogla biti okončana glavna rasprava na suđenju 35-godišnjem Damiru Vasiću iz Loborike, Draganu Vasiću, 40-godišnjaku iz Galižane, Mladenu Sinkoviću, 51-godišnjak iz Movrača i Ivanki Štritof, 55-godišnjak iz Kraljevca. Sudi im se za krijumčarenje najmanje 1.355 kilograma školjki iz Hrvatske u Sloveniju. Radilo se o mušulama i dondolama, a uhićeni su u USKOK-ovoj višemjesečnoj akciji »Lim« prije šest godina. (Š. B.)



Osnovano se sumnja da je Božić, od 23. lipnja do 25. rujna 2015., u Hrvatskoj i Sloveniji, a sukladno prethodnom dogovoru, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi protuzakonitog izlova većih količina prstaca koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, a potom njihovog krijumčarenja i daljnje ilegalne prodaje u Sloveniji.


Podjela posla


»S ciljem realizacije plana da se materijalno okoriste, Božić se povezao s više ugostitelja iz Slovenije s kojima je dogovarao termin i mjesto primopredaje prstaca. Nadalje je angažirao Đurčevića da organizira protuzakoniti izlov školjki, a ovaj je potom angažirao ronioce Ambrožiča, Marinkovića, Ivnića i Mihajlika koji su izronili u tom inkriminiranom razdoblju najmanje 640 kila prstaca te ih zatim predali Đurčeviću. Nakon toga prstace bi preuzimao Božić osobno ili Makovec, Kresić i Anastasijevski pa ih ilegalno prenosio u Sloveniju gdje ih je prodao ugostiteljima za iznos od 40 eura po kilogramu i tako zaradio najmanje 22.222 eura«, piše u priopćenju kojim se oglasio USKOK. Iznos su okrivljenici podijelili sukladno njihovim prethodno dogovorenim ulogama u realizaciji plana. Na opisani način okrivljenici su oštetili Republiku Hrvatsku za najmanje tri milijuna i 200 tisuća kuna, a ta šteta se određuje Pravilnikom o kriterijima za utvrđivanje naknade štete počinjene ribama i drugim morskim organizmima počinjena nedopuštenim sakupljanjem, posjedovanjem i stavljanjem u promet. Za kilogram prstaca, naime, naknada  štete  iznosi pet tisuća kuna.