ZAHTJEVNA AKCIJA

Riječka bomba je bila iznimno opasna, 218 kg eksploziva moglo je teško oštetiti sve u krugu od 50 metara

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

To je jedna od najvećih bombi pronađenih na području Hrvatske i šire, a ujedno jedna od najvećih bombi u Drugom svjetskom ratu koje su se koristiIe za uništenje industrijskih postrojenja, kazao je Kruno Kaurić



RIJEKA – Uklanjanje avionske bombe s gradilišta u riječkom naselju Kantrida u četvrtak, bilo je zahtjevno i složeno, s visokom razinom neizvjesnosti i opasnosti od eksplozije, rekao je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare u Rijeci načelnik primorsko-goranske policije Tomislav Dizdar.


Voditelj Protueksplozijskog odjela Policijske uprave primorsko-goranske Kruno Kaurić izvijestio je da je to bila avionska bomba iz Drugog svjetskog rata, britanske proizvodnje, mase oko 453 kilograma, s 218 kilograma jednog od najjačih eksploziva.


Duljine pronađene bombe, bez otpalih stabilizatora je 141 centimetar, s promjerom od 41 centimetra.




Opasnost od slučajnog aktiviranja tijekom iskapanja građevinske jame na Kantridi bila je velika, s obzirom da se tijekom radova ondje i miniralo, a građevinskim strojevima se mogao aktivirati jedan od upaljača, rekao je Kaurić.


Prema procjenama, u krugu od 50 do 70 metara bi svi objekti bili teško oštećeni, nasip obližnje željezničke pruge bi se mogao urušiti, a stakla na prozorima kuća i zgrada bi popucala u promjeru od 700 metara oko nalazišta bombe, istaknuo je.


Bomba se pod zemljom neaktivirana nalazila od bombardiranja Rijeke, u posljednje dvije godine Drugog svjetskog rata, 1944. i 1945., tada pod okupacijom nacističke Njemačke.


To je jedna od najvećih bombi pronađenih na području Hrvatske i šire, a ujedno jedna od najvećih bombi u Drugom svjetskom ratu koje su se koristiIe za uništenje industrijskih postrojenja, kazao je Kruno Kaurić.


Iznad ukopane bombe je bila sagrađena tvornica odjeće RIO, desetak metara uz tu lokaciju je osnovna škola Kantrida, a svuda unaokolo su stambene zgrade.


Načelnik PU Dizdar rekao je da se od 10. veljače, kada je pronađena bomba, razmatralo više mogućnosti njenog neutraliziranja. Jedna od mogućnosti, aktiviranje na mjestu pronalaska, odbačena je ubrzo te su ostale mogućnosti prijevoza do mjesta uništenja u moru ili na brdskom području Kamenjaka, sjeveroistočno od Rijeke.


Ocijenjeno je da je sigurnija opcija prijevoz do Kamenjaka, gdje policija i inače uništava pronađena eksplozivna sredstva, rekao je Dizdar.


Bomba je kontrolirano eksplodirala u četvrtak u ranim poslijepodnevnim satima.


U vrijeme transporta bombe s gradilišta evakuirani su građani iz zgrada uokolo, a nastava u osnovnoj školi nije održana, nego su učenici vrijeme proveli u sportskoj dvorani Zamet.


U akciji je ukupno sudjelovalo oko 150 pripadnika policije, riječke Civilne zaštite, komunalnih društava, Crvenog križa, vatrogasaca i drugih službi. Bomba je prevezena u otvorenom kamionu, na ležištu od pijeska, u osiguranom konvoju.


Kretalo se brzinom od 30 do 40 kilometara na sat trasom od 53 kilometra kroz što manje naseljena područja.