Ništa od tjeralice

Riječaninu zastara pojela već dvije kazne: Nije išao u zatvor zbog droge, neće ni sada zbog razbojstva

Fiore Vežnaver

Tjeralica nije urodila plodom pa Senad neće vidjeti kako je iza rešetaka / Foto S. DRECHSLER/Arhiva NL

Tjeralica nije urodila plodom pa Senad neće vidjeti kako je iza rešetaka / Foto S. DRECHSLER/Arhiva NL

Tridesetpetogodišnjaku apsolutna zastara izvršenja kazne "pojela" je i u ljeto prošle godine jednu sankciju, onu od četiri mjeseca zatvora, odnosno rad za opće dobro, u što mu je prvotno bila pretočena zatvorska kazna zbog droge



RIJEKA – Senad Dibrani, 35-godišnji Riječanin s posljednjim poznatim prebivalištem u Sušačkoj dragi, nikad neće morati zbog razbojstva izdržati kaznu od godinu dana zatvora. Sankciju Dibraniju, sada nepoznate adrese, »pojela« je, naime, apsolutnazastara izvršenja kazne.


Riječki Općinski sud osudio ga je zbog razbojstva krajem travnja 2010. godine, a u prosincu te godine presudu je potvrdio Županijski sud. Iako je ranije proveo nekoliko dana u pritvoru, sudilo mu se u odsutnosti, a kako ga se nije moglo pronaći ni kada je doneseno rješenje kojim se upućuje na izdržavanje kazne, za njim je izdana tjeralica. No, na kraju je prošlo šest godina od pravomoćne presude, sankciju je »pojela« apsolutna zastara izvršenja kazne, pa je Županijski sud u Rijeci donio je rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne.


Senadu Dibraniju, zvanom Grba, apsolutnazastara izvršenja kazne »pojela« je i u ljeto prošle godine jednu sankciju, onu od četiri mjeseca zatvora, odnosno rad za opće dobro, u što mu je prvotno bila pretočena zatvorska kazna zbog delikta vezanog za drogu. Ni u tom slučaju tjeralica nije dala rezultata, a protek od šest godina zastario je i tu kaznu zatvora.




Dibraniju ova dva postupka nisu jedini slučajevi da je došao u sukob sa zakonom. Jedan od značajnijih slučajeva zbog kojih mu se sudilo u Rijeci jest krađa nekoliko stotina kilograma kave, nekoliko desetaka kilograma nescaffea i eurocrema, ukupno »teških« više od 300 tisuća kuna, iz skladišta tvrtke na Kukuljanovu u rujnu 2009. godine. Dibraniju se sudilo u odsutnosti, a njegova tri kompanjona sjedila su na optuženičkoj klupi. Dibrani se teretio da je s jednim kompanjonom ukradenu robu poslije prodavao u Zaprešiću, a dobiveno podijelio s ortacima.