Pritvoren zbog seksualnog delikta na Krku

Riječanin osuđen za pokušaj silovanja djevojke u Caritasovom domu, napastvovao djevojčicu

Fiore Vežnaver

Ilustracija / Arhiva NL

Ilustracija / Arhiva NL

Počinitelj je niz puta kazneno prijavljivan za imovinske delikte, prije svega provalne krađe, a u dosjeu, uz ostalo, ima i krađu skutera



Elvis Feraj (23) iz Rijeke smješten je u riječki zatvor, pod sumnjom da je na otoku Krku počinio ozbiljan seksualni delikt. Osumnjičen je za kazneno djelo »spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina«, a istražni zatvor odredio mu je sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma, zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke i bojazni da bi mogao ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od 20 tisuća kuna, čijim plaćanjem Feraj može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Zbog delikatnosti slučaja, zaštite žrtve i u interesu rasvjetljavanja događaja, iz krugova istrage ne priopćavaju se detalji o seksualnom deliktu na Krku. Navodi se tek da se slučaj zbio u Malinskoj. Dijete (zacijelo je riječ o djevojčici) nije silovano, dogodio se, prema dosadašnjim sumnjama, blaži oblik seksualnog iskorištavanja. Sudac istrage odredio je osumnjičenom istražni zatvor na prijedlog tužiteljstva.


Elvisu Feraju ovo nije prvi put da dolazi u sukob sa zakonom, a na optuženičkoj klupi već je  sjedio i zbog seksualnog delikta.  Mladić je, naime, u siječnju 2012. godine u riječkom Županijskom sudu bio nepravomoćno osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja silovanja  u Caritasovom domu u Osječkoj ulici. Vijeće sutkinje Ike Šarić oglasilo ga je krivim zbog  slučaja što se zbio  u siječnju 2011. godine, kad se  popeo na treći kat Caritasovog doma i ušuljao u sobu u kojoj je spavala jedna djevojka. Ukrao joj je novčanik s nekoliko stotina kuna i mobitel, a zatim počeo dirati usnulu djevojku. Ona se probudila  i počela vrištati, no napadač joj je stavio ruku na usta, a zatim pokušao silovati. Udarao ju je šakama kako bi savladao njezin otpor, no djevojka se otimala te pritom  pala na pod. Napadač ju je zatim dohvatio i bacio natrag na  krevet te uz prijetnje i udarce ponovo pokušao silovati. Ali, buka iz sobe probudila je štićenike Caritasovog doma, pa se, kad je čuo glasove u hodniku, potencijalni silovatelj dao u bijeg.




Feraj je na suđenju zatvorenom za javnost, pred vijećem sutkinje Ike Šarić,  tvrdio da se ne sjeća da je to učinio.   Posljednjim vještačenjem provedenim u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče utvrđeno je da je Feraj u vrijeme  tog seksualnog delikta  bio potpuno ubrojiv, ali da je, s obzirom da je gotovo cijeli život proveo u domovima, to ostavilo traga na njegovu osobnost. Na jednom ranijem suđenju za druga kaznena djela ocijenjeno je da ih je počinio u smanjeno ubrojivom stanju.


Riječanin je niz puta kazneno prijavljivan za imovinske delikte, prije svega provalne krađe, a u dosjeu, uz ostalo, ima i krađu skutera.