Slučaj mumificirane žene

Riječanin četiri godine živio s truplom majke u stanu, koje je prekrio dekama i otpadom

Portal Novilist.hr

Foto Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Tereti ga se da je od doplatka za pomoć i njegu od Centra za socijalnu skrb do rujna 2017. godine pribavio novčani iznos od 24.000 kuna



RIJEKA Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina, rođenog 1970. godine, zbog počinjenja kaznenih djela povrede mira pokojnika, prijevare i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.


Muškarac je u Rijeci četiri godine živio s truplom majke, koje je prekrio dekama i otpadom, priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva.


“Optužnicom se okrivljenika tereti da je od rujna 2013. do 22. rujna 2017., s ciljem da se domogne novca, u stanu u Rijeci sakrio mrtvo tijelo svoje majke koje je prekrio dekama i raznim drugim otpadom da bi od nadležnog Centra za socijalnu skrb u njezino ime preuzimao doplatak za pomoć i njegu u mjesečnom iznosu od 500,00 kuna, priopćeno je.




Tereti ga se da je na opisani način do rujna 2017. godine pribavio novčani iznos od 24.000 kuna.


– Ujedno, kako bi prikrio opisano postupanje, na teret mu se stavlja da je 22. rujna 2017. izazvao požar u stanu, a njegovo širenje na gornje etaže zgrade zaustavljeno je brzom intervencijom Javne vatrogasne postrojbe Rijeka. 


Budući da je okrivljenik nedostupan nadležnim tijelima Republike Hrvatske, predloženo je da se okrivljeniku sudi u odsutnosti na temelju odredbe članka 402. st. 3. Zakona o kaznenom postupku, stoji u priopćenju.


Nevjerojatan slučaj


Novi list je još ranije pisao o nevjerojatnom slučaju mumificirane žene koju je godinama sin skrivao mrtvu u stanu na Srdočima, pod gomilom smeća. Policija je u rujnu 2018. godine podnijela kaznenu prijavu protiv sina mrtve žene, Fabiana Ungara (43), koji je na kraju osumnjičen za tri kaznena djela: povredu mira pokojnika, prijevaru te dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.



Odmah nakon požara – još i prije no što je poslije deset dana u stanu tijekom čišćenja pronađeno tijelo njegove majke, Fabian Ungar je »nestao«.


Već se u vrijeme događaja pričalo da je, nakon što je podmetnuo požar u stanu, pobjegao u Njemačku, gdje se, uostalom, i rodio. U njegovom susjedstvu pričali su tada da je Fabo, kako su ga uglavnom uvijek zvali, nakon požara skupio 200 eura i otišao u Njemačku. Susjedi su Ungara opisivali kao osobenjaka, nezaposlenog i razvedenog, čovjeka sklonog skupljanju smeća u kući, uživanju droge i alkohola.


Preminula prirodnom smrću


Dosadašnji nalazi istražitelja govore kako vjerojatno nije riječ o ubojstvu, nego je Fabianova majka, 70-godišnja Milka Ungar, preminula prirodnom smrću. Izvori bliski istrazi navode nam da doktori sudske medicine nisu pronašli mehaničke ozljede na mumificiranom lešu, što bi ukazivale da se u pozadini smrti žene nalazi kazneno djelo, ništa ne govori u prilog nasilne smrti žene.


No, nakon toliko vremena te stanja tijela i nije bilo moguće utvrditi sve ono što bi se razjasnilo u »normalnim« okolnostima.



Posljednji nalazi istrage govore da je žena zadnji put viđena živa u 2010. godini, a nakon toga su slijedila Fabijanova objašnjenja da je majka »išla u Liku«. Oni koji su je poznavali navode da je nesretna žena, koja je inače po zanimanju bila cvjećarka, bila gluhonijema i, kada su je zadnji put vidjeli, teško pokretna. Identitet mumificirane žene je u međuvremenu sa sigurnošću potvrđen, DNK analiza je potvrdila da se radi o Milki Ungar.


Moguće je da je u jednom trenutku Ungar stekao dojam da mu plan propada, da je skrivanje mrtve majke došlo u opasnost da bude otkriveno, pa je odlučio izazvati požar u stanu za koji je mislio da će tako progutati i njegovu mamu.


Misteriozno nestala


Nesretna Milka Ungar misteriozno je nestala prije nekoliko godina, što je ponovo aktualizirao požar u njenom stanu što je planuo 22. rujna 2018. godine. Okolnost koja je dovela do rješenje misterije gdje je nestala majka kontroverznog Fabe sa Srdoča, a istodobno otvorila niz novih pitanja, bilo je čišćenje stana u prizemlju zgrade u Ulici Tina Ujevića deset dana nakon požara, koje je organizirala tvrtka ovlaštena za upravljanje zgradom.



Na trosjedu, pod gomilom deka i smeća, pronađeno je isušeno mrtvo tijelo. Upravo su velike količine smeća i stalno prisutan smrad u domu Ungarovih zaslužne da se godinama nije znalo da stan skriva mračnu, jezivu tajnu.


Motiv prilično jasan


Koji je motiv mogao imati sin da zataška kako mu je majka davno umrla i skriva njeno tijelo na trosjedu u dnevnom boravku, pod hrpom pokrivača i smeća, kojeg je i inače pasionirano skupljao u stanu, bilo je dosta jasno odmah nakon otkrivanja mumificiranog tijela, da je to vjerojatno novac kojeg je redovito dobivala Fabianova majka. Ljudi iz susjedstva ukazivali su da je, po njihovim saznanjima, žena dobivala njemačku mirovinu koju je podizao sin Fabian, u pošti ili od poštara. Stanari iz Ujevićeve ulice naveli su u vrijeme događaja i da je Fabian mjesec dana ranije viđen kako se svađa s poštarom koji mu je tada rekao da mu ne može više uručivati novac na ime majke, da to čini posljednji put.


Da li je ova okolnost bila okidač koji je na kraju doveo do otkrivanja mračne tajne, nije sa sigurnošću poznato, ali se ovaj detalj može dovesti u vezu s pitanjem zašto bi Fabian sam podmetnuo požar u stanu, što je glasio na njegovu majku, učinio nešto što je na kraju razotkrilo stvari što mu ne idu u korist.