Razriješeno razbojništvo u Crikvenici

Razbojništvo u Crikvenici: Želeći se domoći prstena kojeg je nosio, lopov nesretnom zlataru odgrizao prst

Slavica Kleva

Švicarski par danas je priveden na Županijski sud u Rijeci / Silvano JEŽINA

Švicarski par danas je priveden na Županijski sud u Rijeci / Silvano JEŽINA

Neslužbeno doznajemo da su kod brutalnog razbojnika i njegove djevojke pronadeni neki zlatni predmeti i pištolj s prigušivačem, pa nije isključeno da je par u planu imao i veće pljačkaške pohode



Crikvenička policija razriješila je razbojništvo počinjeno nad 61-godišnjim zlatarom filigranistom iz Crikvenice što se dogodilo u utorak u večernjim satima. Dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvoje državljana Švicarske, 22-godišnjakom i 45-godišnjakinjom, koji se sumnjiče da su počinili kaznena djela razbojništva te nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, dok će mladić odgovarati i za nanošenje teške tjelesne ozljede. Oboje su danas dovedeni na ispitivanje u Rijeku.


Riječ je o pljački koja će zasigurno će ostati zapisana u analima događaja koje rijetko dožive i inspektori s dužim policijskim stažem, s obzirom na neviđenu brutalnost koju je primijenio osumnjičeni razbojnik. U nastojanju da se domogne zlatnog prstena koji je nesretni zlatar imao na ruci, razbojnik mu je doslovno zubima djelomično odgrizao prst i pobjegao iz zlatarnice!


Srećom, zlatar se oporavlja. Njega je liječnička ekipa Hitne pomoći nakon što mu je pružila prvu pomoć, žurno odvezla na Hitni trakt, a nakon toga je nesretnik  zadržan na odjelu traume. Jučer smo doznali da će tijekom dana biti podvrgnut operativnom zahvatu.


Pomoć i planiranje




– Razgovarao sam s njegovom zabrinutom obitelji, mogu potvrditi da je riječ je o ljudskom ugrizu, odnosno da mu je djelomično odgrižen prst, kazao nam je u kratkom telefonskom razgovoru kirurg traumatolog dr. Ivan Kirin. Također, treba naglasiti da je ljudski ugriz vrlo infektivan pa se stoga mora postupiti strogo po pravilima kirurškog zbrinjavanja pacijenta, dodao je dr. Kirin.


Zahvaljujući brzoj intervenciji građanina 22-godišnjak je uhvaćen odmah nakon bijega iz radnje te zadržan do dolaska policije. Uz savjesnog građanina spomenutog počinitelja je do dolaska policije zadržao i teško ozlijeđeni vlasnik zlatarske radnje. Još u utorak navečer, daljnjom kriminalističkom istragom crikvenička policija je uz suradnju policijskih djelatnika riječkog Kriminalističkog sektora identificirala i drugu, žensku osobu, koja se sumnjiči za pomaganje i planiranje pljačke crikveničkog zlatara.


Foto Silvano JEŽINA


Foto Silvano JEŽINA



Činjenica je da je riječ o zlatarnici koja se nalazi na Strossmayerovom šetalištu gdje se u nizu nalazi više trgovina, u zimskom periodu zatvorenih hotela i zlatarni. Dolaskom na poprište odmah nakon događaja, bilo je vidljivo da je gotovo cijelo Šetalište u mraku, vrlo malo ugostiteljskih lokala, ali i ostalih trgovina, ne radi preko zime. Po svemu sudeći, par švicarskih državljana osumnjičen za pljačku došao je na crikveničko područje dan prije razbojstva, ali očigledno ne s dobrim namjerama i ne da bi proslavili blagdane na crikveničkoj rivijeri. Prema svemu sudeći, »dobro su promatrali« trgovine i dućane koji su njima bili zanimljivi. Na nesreću zlatara koji je radio, ne čudi da su se razbojnici nakon nekoliko sati promatranja i vrebanja odvažili na ulazak u zlatarnicu oko 18 sati kad je već uveliko pao mrak, a šetača i prolaznika bilo vrlo malo.


Po već  isprobanom receptu, razbojnik je ušao unutra i zatražio da mu pokaže najskuplji zlatni nakit i dok je zlatar izvadio zlatninu na pult, sve se dogodilo u trenutku. U naguravanju i hrvanju, zlatar je izvukao deblji kraj, zadobio je tešku ozljedu. U trenutku kad je razbojnik izašao iz zlatarnice i počeo bježati, pukom srećom naišao je i slučajni prolaznik koji je odmah obavijestio policiju i koliko toliko opisao osobu koja se brzo udaljavala sa Šetališta.


Brza intervencija


Neslužbeno doznajemo da su kod osumnjičenika i njegove djevojke u sobi koju su koristili pronađeni neki zlatni predmeti i pištolj s prigušivačem, pa nije isključeno da je riječ o osobama koje su u planu imale i veće pljačkaške pohode, samo su na vrijeme otkriveni i spriječeni u daljnjim prljavim planovima. Očigledno, riječ je o ekipi koja ne preže od bilo kakvog oblika nasilja kako bi se domogla plijena.


Kriminalističko istraživanje se nastavlja, slažu se kockice mozaika i utvrđuje porijeklo zlatnine koja je pronađena kod Švicaraca. Švicarci su danas ispitani pred dežurnim tužiteljem Županijskog državnog odvjetništva.


Policija se oglasila kratkim priopćenjem nakon događaja u kojem stoji da »policijski službenici policijske postaje Crikvenica provode kriminalističko istraživanje nad dvoje stranih državljana koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela razbojstva. Riječ je o kaznenom djelu počinjenom u zlatarnici na Strossmayerovom šetalištu, a tijekom kojega je oštećeni 61-godišnji  vlasnik  zadobio ozljede. Liječnička pomoć pružena mu je u KBC-u Rijeka. Okolnosti samog događaja još se uvijek utvrđuju, a visina materijalne štete za sada nije poznata«.