Teške krađe

Razbojniku s Plasa pet i pol godina zatvora zbog tri razbojstva, krađe i napada na policajce

Šarlota Brnčić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Razbojstva za koja je Ibrahim Selimi Ibro nepravomoćno osuđen datiraju iz polovice siječnja i prve polovice veljače ove godine, a policajca je ugrizao za ruku prilikom uhićenja u kasinu. Tvrdi da je za sve kriv težak život i droga



RIJEKA Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet i pol godina jučer je u riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen 31-godišnjak s Plasa, Ibrahim Selimi zvani Ibro. Vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić oglasilo ga je krivim za ukupno osam kaznenih djela, tri razbojstva, dvije teške krađe u pokušaju, dvije teške krađe i prisilu prema službenoj osobi, odnosno napad na policajca prilikom uhićenja. Produljen mu je i istražni zatvor. Selimi je nakon što mu je predsjednik vijeća izrekao kaznu ostao zbunjen te je upitao suca za što je dobio pet i pol godina »jer mu to nikako nije jasno«.


Malo pretjerano?


Počeo je spominjati i postupke na Općinskom sudu, vjerojatno jer je, kad je sudac kazao da je kriv za sva djela, pomislio kako se radi o svim postupcima koji se vode protiv njega na oba suda.– Oglašeni ste krivim za tri razbojstva, dvije teške krađe u pokušaju, dvije teške krađe i prisilu prema službenoj osobi i za to vam je izrečena kazna zatvora. Počinili ste niz kaznenih djela. Imate puno kaznenih djela, a to vam je kazna za sva ova kaznena djela koja sam vam spomenuo – objašnjavao mu je sudac Cvijetić. Selimi je na to odgovorio »to je malo pretjerano«.

– Nije kad razmislite. Koliko ste kaznenih djela napravili i koliko ste puta prethodno osuđivani. Mogla je biti puno viša kazna – rekao mu je sudac.


– Još nije niti na Općinskom riješeno. Pa koliko ću na kraju dobiti? Pa za sva ta djela na kraju ću provesti 10 godina u zatvoru – dodao je Selimi prije nego su ga iz sudnice pravosudni policajci odveli natrag u riječki zatvor. Razbojstva za koja je Selimi nepravomoćno osuđen datiraju iz polovice siječnja i prve polovice veljače ove godine. U pitanju su benzinska postaja Lukoil Croatia u Novom Vinodolskom, potom trgovina mješovitom robom u Ulici Giuseppea Carrabina i na koncu trgovina Piko u Ulici Antuna Kosića Rika.

Osuđen je i za teške krađe počinjene u kioscima i trgovini, od kojih su dvije ostale samo na pokušaju, a ništa nije uspio otuđiti iz kioska Tiska u Istarskoj te u trgovini Brodokomerc Nova u Ulici Branka Blečića. Do napada na policajca došlo je prilikom Selimijeva uhićenja u kasinu, a kojeg je žestoko zagrizao između lakta i zapešća lijeve ruke.




Za benzinsku crpku Lukoil Croatije, Selimi je tijekom iznošenja obrane kazao kako nije opljačkao tu crpku jer tada i nije bio u Novom Vinodolskom. U odnosu na druga dva razbojstva priznao je da je to učinio, ali da pritom nikome nije prijetio i mahao oružjem.



Selimi je od ranije već dobro poznat i policijskim i pravosudnim krugovima, višestruki je recidivist koji je do sada čak 12 puta pravomoćno osuđivan na bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog teških krađa. S obzirom na to da je nezaposlen, jedini mu je izvor financiranja činjenje kaznenih djela imovinskog karaktera, čemu se konstantno vraća čim iz zatvora izađe na slobodu.



Pištolj da nije niti imao, a u odnosu na krađe iznio je svoje verzije događaja. Navukao se na kockanje, a prilikom počinjenja djela bio je pod utjecajem hašiša. Prije je znao zapaliti marihuanu i vrlo rijetko uzeti ecstasy, ali mu nikada nije bilo ovako. »Taj šit mi je uradio ono što mi prije niti jedna druga droga nije uradila. Smetnje u glavi«, kazao je u svoju obranu.


Smetnje u glavi


Potvrdio je da se hrvao s policajcima i da je pokušao pobjeći, ali je istaknuo kako im je govorio da ima nož. Osjetio je da ga nož probada u džepu od jakne i da je otvoren, a što im je vikanjem nastojao dati do znanja. Kada mu to nije uspjelo, ugrizao je policajca za ruku. I tada je bio pod utjecajem hašiša. »Pravi put jednostavno nisam našao«, naveo je Selimi čiji je obiteljski život postao katastrofalan nakon očeve smrti. S 11 godina počeo je pušiti marihuanu i snifati ljepilo, a već sa 14 godina završio je prvi put u zatvoru. Naveo je i da je u zatvorima doživio niz maltretiranja, i to još kao maloljetnik.