Pravomoćna presuda

“Razbit ću i tebe i cijelu trgovinu”: Nenad Strigiotti morat će odslužiti kaznu za razbojničku krađu

Fiore Vežnaver

Nenada Strigiottija dobro znaju u Via Romi / Snimio Sergej Drechsler

Nenada Strigiottija dobro znaju u Via Romi / Snimio Sergej Drechsler

Nenad Strigiotti, 28-godišnji Riječanin, stari je poznanik policije i pravosuđa, a u ovom slučaju riječ je o kazni zatvora od godine i dva mjeseca zatvora zbog razbojničke krađe u trgovini 2012.



Županijski sud u Osijeku odbio je žalbu Nenada Strigiottija, 28-godišnjaka iz Rijeke i potvrdio presudu riječkog Općinskog suda kojom je lani osuđen na godinu dana i dva mjeseca zatvora zbog razbojničke krađe u prodavaonici. Vijeće sudaca drugostupanjskog suda zaključilo je da nije osnovana žalba obrane koja je predlagala da se presuda riječkog suda ukine i slučaj vrati na novog suđenje, zbog »bitne povrede odredaba kaznenog postupka« i »pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja«.


Razbit ću te!


Osječki suci zauzeli su stajalište da te tvrdnje obrane nisu utemeljene, te da je riječki sud pravilno zaključio kako je Strigiotti počinio »produljeno kazneno djelo razbojničke krađe« u slučaju dvaju delikata početkom 2012. godine u prodavaonici »Ivna« u središtu Rijeke.


Nakon što su ga djelatnice trgovine pokušale spriječiti u krađi artikala, upozoravajući ga da to mora platiti, prvoj prodavačici zaprijetio je: »Razbit ću i tebe i cijelu trgovinu!« Drugi put je pak njenoj kolegici, koja ga je zatekla kako uzima bocu konjaka, zaprijetio: »Razbit ću te!«, te rukom snažno udario u vitrinu, nakon čega je otišao bez plaćanja onog što je uzeo.





Nenad Strigiotti višestruko je osuđivan čovjek. Na optuženičkoj klupi našao se dosad zbog niza kaznenih djela, pa i onih s elementima nasilja, zbog kojih je dobivao i bezuvjetne zatvorske kazne.


Prije godinu dana također je završio u istražnom zatvoru, zbog toga što je nožem lakše ranio jednog mladića u prostoru bivše Hartere u Ružićevoj ulici u Rijeci. Prošlog ljeta je i nepravomoćno osuđen zbog tog krvnog delikta, na suđenju na kojem je oglašen krivim i za drugi slučaj, prijetnje i nanošenje ozljeda svojoj maloljetnoj djevojci, a ukupno je nepravomoćno dobio godinu i četiri mjeseca zatvora.  



U Strigiottijevoj žalbi tvrdilo se i da su iskazi dvaju prodavačica proturječni, no drugostupanjski sud je ocijenio da nije utemeljena ni ta tvrdnja, te da je riječki sud pravilno postupio kada je u cijelosti prihvatio iskaze trgovkinja. Zaključeno je i da je prvostupanjski sud dobro odmjerio kaznu od godinu i dva mjeseca zatvora, sankciju koju je Strigiottiju izrekao sredinom rujna prošle godine.


Nenad Strigiotti je, inače, stari poznanik policije i pravosuđa, a prije nepuna dva mjeseca, upravo na blagdan Uskrsa, smješten je u istražni zatvor, pod sumnjom da je dan ranije u središtu Rijeke nožem htio raniti policajca. Strigiotti se u ovom slučaju sumnjiči za kazneno djelo – napad na službenu osobu.


Velika subota


Nemio slučaj zbio se na Veliku subotu, oko 5 sati ujutro, u blizini restorana brze prehrane na Korzu, kod robne kuće Ri. Mladi Riječanin se tereti da je najprije narušavao javni red i mir, galamio i naguravao se s više osoba. Situacija se zakomplicirala nakon što je u jednom trenutku iz stražnjeg džepa hlača izvadio kuhinjski nož. Podigao je ga u zrak i njime počeo zamahivati – iznad glava više ženskih osoba. Vikao je pritom: »Znaš ti tko sam ja!?«


U tim trenucima izgredniku je prišao jedan riječki policajac, kako bi spriječio da netko bude ozlijeđen. Najprije je rabijatnog mladog muškarca odmaknuo od drugih građana, a onda mu jasno i glasno rekao da odbaci nož. No, Strigiotti se na to oglušio.


Dapače, u trenucima što su uslijedili nožem je u par navrata zamahnuo u smjeru policijskog službenika, s namjerom da ga ozlijedi. Policajac je tada odlučio primijeniti sredstva prisile: oborio je agresivnog Riječanina na tlo, oduzeo mu nož iz ruke, savladao ga i vezao lisicama. Strigiotti je zatim priveden u policijsku postaju.