Oštetili Grad Zagreb?

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar uhićen zajedno s još devet osoba

Hina

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Prema neslužbenim informacijama nedjela na štetu Grada Zagreba za koja se terete Šostar i ostali događala su se od 2006. pa sve do 2013. godine. Uz Šostara je, navodno, osumnjičena još jedna liječnica iz gradskog Ureda za zdravstvo te nekoliko osoba iz trgovačkih društava s kojima su dogovarali poslove



ZAGREB Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar osumnjičen je zajedno s još devet osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, dok policija i Uskok i dalje ne otkrivaju detalje ove akcije.


Šostar će, kako se doznaje, tijekom četvrtka, najvjerojatnije prijepodne, zajedno s ostalim osumnjičenicima za koje Uskok zatraži određivanje istražnog zatvora biti odveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.


Korupcija na štetu Zagreba od 2006. do 2013.


Prema neslužbenim informacijama nedjela na štetu Grada Zagreba za koja se terete Šostar i ostali događala su se od 2006. pa sve do 2013. godine.




Uz Šostara je, navodno, osumnjičena još jedna liječnica iz gradskog Ureda za zdravstvo te nekoliko osoba iz trgovačkih društava s kojima su dogovarali poslove.


Među osumnjičenima je, prema neslužbenim informacijama, i Davor Ljubić čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, deratizacijim i čišćenjem klimatizacijskih sustava. Dio nezakonitih poslova, kojima je ostvarena materijalna šteta i veća od oko 35 milijuna kuna kako se ranije nagađalo nastala je upravo na nepotrebnom čišćenju klimatizacijskih sustava u raznim zagrebačkim objektima.


Još jedno otkriće ‘poreznog Uskoka’ – država oštećena pranjem novca i utajom poreza


Navodne nezakonitosti i u ovom je slučaju otkrio tzv. porezni Uskok pa se osim za zlouporabu položaja i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju osumnjičeni terete i za pranje novca te utaju poreza. Zbog toga je osim Grada Zagreba u korupcijskom slučaju vjerojatno oštećen i državni proračun, no još nije poznato o kojem je iznosu riječ.


Nova antikorupcijska akcija počela je u srijedu ujutro kada je policija krenula u pretragu Šostarova doma. Nakon pretresa domova i ureda svih osumnjičenika oni su jedan po jedan odvođeni na ispitivanje.


Prvi su osumnjičenici u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici počeli dokaziti u kasnim poslijepodnevnim satima, a očekuje se da će ih dio pred Uskokove istražitelje doći tek u četvrtak. Prije toga prenoćiti će u policijskom pritvoru na zagrebačkim Oranicama.


Bandić: Svi moraju odgovarati za svoj posao


Gradonačelnik Milan Bandić, čiji je Šostar bio bliski suradnik, izjavio je u srijedu u Saboru da svi pa tako i Šostar, moraju odgovarati za svoj posao.


»Znate moj stav prema pravnoj državi, u ovoj državi svatko treba raditi svoj posao i odgovarati za svoj posao. To se odnosi na sve moje kolege pa i na kolegu Šostara«, kazao je Bandić.


Na pitanje vjeruje li da je Šostar kriv za zlouporabu položaja i ovlasti, za što ga sumnjiči Uskok, odgovorio je kako će to pokazati budućnost.