Oštra kritika nije kleveta

Publicist i novinar Petričić oslobođen tužbe da je klevetao Stjepana Mesića

Vanja Vesić

Nakon oslobađajuće presude u ovom postupku, Petričić je najavio svoje protutužbe prema Mesiću



Financiranje predsjedničke kampanje 2000. prema općenitom izvješću nije dovoljno transperentno da bi se moglo utvrditi tko su bili financijeri – ističe se u presudi. 


– Navod da bi bivši predsjednik Mesić bio među tri-četiri najbogatija čovjeka u Hrvatskoj je vrijednosni sud s obzirom da je danas relativno tko je bogat, a tko nije – navodi se u obrazloženju suda. 





Podsjećamo, Mesić je Petričića tužio za izjave u medijima kako je predsjednička kampanja 2000.godine financirana novcem albanskog lobija te zbog izjava kako je Mesić “jedan od tri najbogatija Hrvata”. Tuženi je tijekom postupka upozoravao da se koristio izrazom “albanski lobi” blizak Mesiću a ne “albanska mafija” kako mu je tužitelj predbacivao, teži izraz koji je u formi pitanja postavio novinar i voditelj Radija 101 intervjuirajući Petričića u studenome 2009, te svjedok Antun Kačinari koji je bivšeg predsjednika izrijekom povezivao s mafijom. Nakon oslobađajuće presude, Petričić, autor knjige “Hrvatska u mreži, kriminala i korupcije” najavio je svoje protutužbe prema Mesiću. Prvu za navodno lažno svjedočenje tijekom ročišta kada je bivši predsjednika rekao da nema veze sa prikupljanjem novca iseljenika, a potom i za “veleizdaju, ratno profiterstvo i međunarodno pranje novca”.  



Naručitelj ubojstva Ive Pukanića nije došao iz inozemstva, nego iz Hrvatske i blizak je ljudima bivše vlasti – odgovarao je na Petričić na pitanja novinara zadovoljan sadržajem presude. Komentirajući prijetnje srpske mafije bivšem HDZ-ov ministru policije Tomislavu Karamarku Petričić je odgovorio: 


– Karamarko ime velike “repove” iza sebe. Kad su ga pitali što se nalazilo u sefu likvidiranog Pukanića rekao je da ne zna. Sramota je za jednog ministra policije da to nije znao – zaključio je Petričić.



– Tijekom postupka utvrđeno je da privatni tužitelj poznaje neke osobe muslimanske i albanske narodnosti i da se druži s njima te u tome sud ne vidi ništa negativno. Utvrđeno je da se bivši predsjednik druži s osobama protiv koje se vodi kazneni postupak, a da li im je pružao neke usluge, to se ne može utvrditi – pročitao je obrazloženje presude sudac Kaleb. Za podsjetiti je da je u ponedjeljak na svršetku glavne rasprave tuženi poimeneice pročitao osobe koje su se družile s bivšim predsjednikom. Kristo Đerđej, Amir Muharemi, Vebi Velija, Ilirijana Shehu, Bedžet Pacoli, Lulzim Krasniqi, Enver Idrizi, Florim Maloku, Paola Mariani, Martin Berisha…samo su neka od imena koja je Petričić pročitao. Sudac se u presudi osvrnuo i na imovinsku karticu bivšeg šefa države i dobitnika priznanja “Počasni građanin Kosova”: 


– Činjenica je također da privatni tužitelj nakon završenog mandata na Borčecu kupio dva stana i dvije garaže na suprugu a pritom nije jasno utvrđen izvor financiranja niti osobe koje su mu posudile novac. Nije dokazano da je optuženi svoje navode izrekao isključivo u cilju klevetanja ili vrijeđanja, već se radilo o podacima objavljenim u knjizi koja nije prekoračila granice dopuštene kritike – piše u presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.