Presuda Brankici Crosetti (62)

Psihijatrijsko liječenja i uvjetna kazna ženi koja je eutanazirala 46 pasa

Ana Raić Knežević

Sutkinja Rahela Valentić podsjetila je kako je Brankica Crosetti razvila topao odnos prema životinjama, te se redovito za njih i brinula. Na te pse trošila je vlastiti novac i u rad azila ulagala vlastitu energiju. Ipak, nije ih na kraju smjela usmrtiti bez kontakta s veterinarima, upozorila je sutkinja



ZAGREB – Zbog eutanaziranja čak 46 pasa iz privatnog azila u Blatu u prosincu prošle godine krivom je proglašena 62-godišnja Brankica Crosetti, te kažnjena uvjetno – sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana.


Ona je životinjama za koje se više nije mogla brinuti ubrizgala smrtonosni T61, što se inače koristi za eutanaziju.


Odlukom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu obvezana je i na plaćanje sudskih troškova, ali i psihijatrijsko liječenje.




Upravo je smanjena ubrojivost okrivljene bila jedna od olakotnih okolnosti na njezinoj strani, a blaže je kažnjena i zbog ranije neosuđivanosti.


U svojoj obrani pokajala se za ono što je učinila.


Sutkinja Rahela Valentić podsjetila je kako je Brankica Crosetti razvila topao odnos prema životinjama, te se redovito za njih i brinula. Na te pse trošila je vlastiti novac i u rad azila ulagala vlastitu energiju. Ipak, nije ih na kraju smjela usmrtiti bez kontakta s veterinarima, upozorila je sutkinja.


– Presuda nije mogla biti oslobađajuća, jer bi se time poslala kriva slika da svatko tko se više ne može brinuti o životinjama ih smije usmrtiti u svom stanu ili kući, te bi situacija izmakla kontroli, zaključila je na kraju obrazloženja.