Navodno je u Zagrebu

Prvog srpnja stiže nalog za uhićenje Josipa Perkovića

Hina

Prvog dana hrvatskog članstva u EU bit će zatraženo njegovo izručenje u Njemačku



ZAGREB  Prvog dana članstva Hrvatske u EU, 1. srpnja, u Hrvatsku će iz Njemačke stići nalog za uhićenje bivšeg dužnosnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića, optuženog sa organiziranje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, objavio je u nedjelju njemački tjednik Focus.


Njemačko savezno državno odvjetništvo prvog će dana hrvatskog članstva u EU pravosudnim vlastima u Zagrebu uručiti nalog za uhićenje 68-godišnjeg bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Perkovića i ujedno zatražiti njegovo izručenje u Njemačku, piše tjednik.


Perkovića se u Njemačkoj tereti da je poslao ubojice na bivšeg disidenta Stjepana Đurekovića, koji je ubijen 1983. u Wolfratshausenu u Bavarskoj s pet pucnjeva i udarcima sjekirom u glavu, pojašnjava Focus.




Tjednik također podsjeća da su u Njemačkoj raspisani uhidbeni nalozi za još pet osoba za koje se sumnja da su bili Perkovićevi suradnici, a njemačko državno odvjetništvo za njihovo uhićenje raspisalo je nagradu od 12.000 eura. Focus tvrdi da su njegovi novinari otkrili da se osumnjičeni nalaze u Zagrebu.


Jedan od njih, 71-godišnji bivši šef tajne službe Zdravko Mustač, tvrdi da nije znao za naloge za ubojstva hrvatskih emigranata te da je jugoslavenski režim imao pravo »energično« postupati prema »ekstremnim Hrvatima u izbjeglištvu«, optužujući ih da su pokušavali krijumčariti eksploziv za napade u Jugoslaviji.


Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu utvrdio je 2008. u presudi Krunoslavu Pratesu, optuženomu za ubojstvo Đurekovića, da su samo u razdoblju između 1970. i 1989. u Njemačkoj pogubljena 22 Hrvata, za čija se umorstva tereti jugoslavenska tajna služba. U presudi se također podsjeća da su Njemačke vlasti pokušavale dobiti pravnu pomoć od Hrvatske, ali su se hrvatske vlasti redovito oglušivale na te zamolbe.