Čelnik HGSS-a o potrazi za Antonijom Bilić

Prizmić: Pretražili smo to područje detaljno i da je tijelo bilo na površini, sigurno bismo ga našli ranije

Damir Kundić

Očigledno je da je tijelo bilo na neki način nepregledno i vizualno i što se tiče mirisa, možda prekriveno nekim otpadom, zakopano ili slično, veli Vinko Prizmić 



JOSIPDOL Kamionsko parkiralište na kojem je pronađen kostur za kojega se pretpostavlja da su ostaci nestale Drnišanke Antonije Bilić, nalazi se nedaleko od repetitora Modruš, koji je 7. lipnja prošle godine posljednji locirao signal mobitela Antonije Bilić. Nije riječ o zabačenoj lokaciji, jer se odmah ispod ceste i ugibališta, nakon pojasa od nekoliko metara šikare nalaze kultivirane njive i pokošen travnjak. 


Zanimljivo je da je cijeli taj potez pretražen prošlog ljeta u vrijeme dok je trajala intenzivna potraga za nestalom Antonijom. Sjeća se toga i vremešna Anka Rendulić, čija se kuća nalazi blizu kamionskog parkirališta, kojeg kamiondžije, kaže, najčešće koriste da tamo izbace smeće.


– Sjećam se da je lani tuda prolazilo puno policije i da su nešto tražili. Bilo ih je gomila, dodaje naša sugovornica.




Kamionsko parkiralište na kojem je pronađen kostur nalazi se nedaleko od repetitora Modruš, koji je 7. lipnja prošle godine posljednji locirao signal mobitela Antonije Bilić. Nije riječ o zabačenoj lokaciji, jer se odmah ispod ceste i ugibališta, nakon pojasa od nekoliko metara šikare nalaze kultivirane njive i pokošen travnjak. Zanimljivo je da je cijeli taj potez pretražen prošlog ljeta u vrijeme dok je trajala intenzivna potraga za nestalom Antonijom. Sjeća se toga i vremešna Anka Rendulić, čija se kuća nalazi blizu kamionskog parkirališta, kojeg kamiondžije, kaže, najčešće koriste da tamo izbace smeće.


– Sjećam se da je lani tuda prolazilo puno policije i da su nešto tražili. Bilo ih je gomila, dodaje naša sugovornica.


Čelnik HGSS-a Vinko Prizmić veli da je teren temeljito pretražen i da je tijelo bilo vidljivo na površini sigurno bi bilo nađeno.


– Neću spekulirati. GSS i policija su pretraživali to područje nekoliko puta. Pretraga terena je savjesno odrađena. Postoje karte i GSP tragovi koji prelaze točno preko tog područja. No, očito u tom trenutku tijelo nije bilo vidljivo. U ovom slučaju više puta je pretraživano i tada ništa nije pronađeno. Očigledno je da je tijelo bilo na neki način nepregledno i vizualno i što se tiče mirisa, možda prekriveno nekim otpadom, zakopano ili slično, veli Prizmić podsjećajući da je u to vrijeme pretraživana cijela Hrvatska i nisu rađeni ciljani pregledi. 


K tome, valja podsjetiti, glavna potraga bila je usmjerena na jezero Brljan na rijeci Krki gdje je Paravinja u svom prvom iskazu kazao da je bacio tijelo. Prvi put u povijesti Hrvatske u sklopu potrage čak je i isušeno cijelo jezero, pregledano je k tome sonarima, područje je pretraživano i bespilotnim letjelicama, policija, vojska, GSS, ronioci pregledali su svaki milimetar rijeke i okolnog terena.


No, nepravomoćno osuđeni ubojica Dragan Paravinja, pokazalo se, svojim priznanjem ih je samo zavarao i odvukao s pravoga traga uvjeren tada kako bez pronalaska tijela neće biti osuđen. Županijski sud u Šibeniku, usprkos tomu, 19. listopada osudio ga je na najtežu zatvorsku kaznu. Dobio je 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i ubojstva maloljetne maturantice drniške trgovačke škole čiji je život ugasio 7. lipnja 2011. godine.