Iskoristio nepažnju svećenika

Priveden 30-godišnjak koji je iz riječke crkve ukrao 5.100 kuna što su ih vjernici skupili za hodočašće

Ico Mikuličić

Reuters

Reuters

Drsku krađu izveo je nakon mise, a riječ je o novcu koji su uplaćivali vjernici za odlazak na hodočašće



RIJEKA » Za lopove nema svetih mjesta, »sveta« su im samo ona na kojima mogu nešto ukrasti. Jednog od njih, koji je prije dva tjedna iz crkve u središtu Rijeke ukrao nekoliko tisuća kuna, inspektori su otkrili i priveli te nad njim proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe.


  Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćili su da je riječ o 30-godišnjaku, hrvatskom državljaninu, kojega se sumnjiči da je 17. ožujka ove godine nakon mise u crkvi u središtu Rijeke iskoristio trenutak kada je svećenik bio zauzet te iz sakristije otuđio novac. Prema saznanjima, otuđeni novac prikupljan je od vjernika kao uplata za odlazak na hodočašće, a riječ je o iznosu od oko 5.100 kuna.


  Nakon kriminalističkog istraživanja, 30-godišnjak je kazneno prijavljen državnom odvjetništvu koje će sada nastaviti istragu do podizanja optužnice, koja će potom biti predana na sud.




  Krađe iz crkava, na žalost, nisu rijetke. Krade se sve – od milodara do zavjetnih darova. Tako je i početkom ove godine iz Svetišta Majke Božje na Trsatu nestao zavjetni dar – slika »Isus s križem«. Policija je u vrlo kratkom roku uspjela ući u trag lopovu, 60-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji je priveden i kazneno prijavljen za tešku krađu. Osim zavjetnih darova i milodara, na širem riječkom području bili su otuđeni i predmeti poput kaleža, pa čak i kruna. Ti slučajevi su bili riješeni tek kada su lopovi pokušali prodati ukradene predmete. Tako je, primjerice, bilo s krunom s glave sveca, koja je onima kojim je ponuđena odmah bila sumnjiva jer je kupac procijenio da osoba koja ju je donijela ne bi lako mogla imati takav predmet u svome vlasništvu. Slično je bilo i s vrijednim kaležom koji je nestao iz crkve na Krnjevu.


  Iz crkava se krade sve i svašta. U Zagrebu su, na primjer, bile ukradene klavijature, u Spltu kruna malog Isusa, a ikone, slike i kipovi nestajali su iz više crkava u Istri i Dalmaciji.