Presuda za ratni zločin

Pripadnik srpske paravojske Cekinović osuđen na četiri godine

Hina

Mićo Cekinović je proglašen krivim zato što nije, kao zapovjednik postrojbe srpske teritorijalne obrane Primišlja, koja je bila dio paravojnih formacija tzv. SAO krajine, spriječio ubojstvo hrvatskog civila Pavla Ivšića, kao i za zlostavljanje, premlaćivanje i nezakonito zatvaranje drugih civila, paljenje kuća i uništavanje imovine te protjerivanje stanovništva Slunja i okolice hrvatske nacionalnosti 1991



Na Županijskom sudu u Rijeci danas je na četiri godine zatvora osuđen Mićo Cekinović, nekadašnji pripadnik srpskih  paravojnih postrojba, zbog počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Slunja i okolice u studenom 1991. godine.


Nepravomoćnu presudu je donijelo sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić. Mićo Cekinović je proglašen krivim zato što nije, kao zapovjednik postrojbe srpske teritorijalne obrane Primišlja, koja je bila dio paravojnih formacija tzv. SAO krajine, spriječio ubojstvo hrvatskog civila Pavla Ivšića, kao i za zlostavljanje, premlaćivanje i nezakonito zatvaranje drugih civila, paljenje kuća i uništavanje imovine te protjerivanje stanovništva Slunja i okolice hrvatske nacionalnosti 1991.


Sutkinja Ika Šarić istaknula je kako je u ovom slučaju nužno razmotriti činjenice koje su dovele do ratnog zločina. »Činjenica je da je jedan dio Srba iz Hrvatske odlučio živjeti u tzv. velikoj Srbiji, najprije utemeljenjem tzv. SAO krajine, a onda pripojenjem Srbiji«, rekla je sutkinja Šarić. Uslijedilo je postavljanje barikada, a uskoro i oružani sukob jer Republici Hrvatskoj nije preostalo ništa nego braniti svoj teritorij i stanovništvo, dodala je.




U tim okolnostima Slunj je bio »odsječen« od ostalog dijela Hrvatske od kolovoza 1991. godine, a 16. studenoga su ga okupirale srpske paravojne postrojbe, pri čemu je teritorijalna obrana od početka surađivala s jugoslavenskom vojskom (JNA) i aktivno sudjelovala u okupaciji.


Navode iz Cekinovićeve obrane da je pomagao nekim hrvatskim civilima sutkinja Šarić je odbacila, rekavši kako »Cekinović nije nikoga spasio osim sebe«. Cekinović se nalazi u pritvoru u Rijeci te mu je pritvor produljen.


Mići Cekinoviću je prije ovog suđenja već dva put suđeno na sudu u Karlovcu ali je oba puta Vrhovni sud RH presude poništio i suđenje vraćao na početak. U prvom karlovačkom suđenju je osuđen na jednu, a na drugom na četiri godine zatvora.