Uhodan biznis

Prevaranti u akciji: Lakovjernim Riječanima i Zagrepčanima izmamili stotine tisuća kuna

Fiore Vežnaver

Policija upozorava da pazite kome otvarate vrata / foto M. ANIČIĆ

Policija upozorava da pazite kome otvarate vrata / foto M. ANIČIĆ

Još jedna Riječanka s Pehlina, te dvije umirovljenice iz Zagreba »nasjele« su na priču da njihov novac treba zamijeniti jer je krivotvoren te ga predale »službenicima«



 Nova prevara i krađa, u kojima se koristi lakovjernost pojedinih starijih ljudi, dogodila se u riječkoj regiji. Ovog puta je na Pehlinu okradena žena koja je ostala bez znatne svote novca nakon što su joj na vrata došle dvije žene koje su glumile bankarske djelatnice. Saznalo se to nakon što je 70-godišnja žena prijavila policiji da joj se prije nekoliko dana telefonom javila ženska osoba, predstavljajući se djelatnicom novčarske institucije. Objasnila joj je da joj treba predati novac u stranoj valuti jer ga treba zamijeniti. Ništa, nažalost, ne sumnjajući, žena je u svoju obiteljsku kuću kasnije pustila dvije nepoznate ženske osobe koje su došle kako bi preuzele novac koji »treba zamijeniti«. Žiteljka Pehlina shvatila je da je izigrana kada je već bilo prekasno, preostalo je samo da nazove policiju.


Nažalost, kao i puno puta do sada, i ona je postala još jedna u nizu žrtava uhodanog načina prevare koje unatoč brojnim upozorenjima u medijima i dalje uspijevaju.


Bankari i policajci


Među prevarenima našla se i 81-godišnja umirovljenica iz novozagrebačkih Dugava, ostala je bez 200 tisuća kuna gotovine nakon što je prošlog tjedna nepoznatom čovjeku predala na ruke sav novac koji je posjedovala, uvjerena da ima posla s bankarskim službenikom. Prema raspoloživim informacijama, prevarant je između 19. i 21. srpnja najprije telefonski nazvao svoju žrtvu i najavio svoj dolazak, rekavši joj kako mora provjeriti valjanost njezinih novčanica. Lagao joj je da se među štedišama banke pojavio krivotvoreni novac. I doista, nedugo poslije lažni bankar pozvonio joj je na vrata stana u Ulici sv. Mateja i predstavio se kao službenik banke koji dolazi po dogovoru. Naivna žena pustila ga je u stan i donijela mu sav novac na tobožnju provjeru. Bez previše priče i uvjeravanja odmah je »konstatirao« kako posjeduje lažni novac koji mora prijaviti i osobno odnijeti u banku kako bi ga mogao zamijeniti za »pravi«. Prevarant je strpao novac u torbu i otišao iz njezinog doma. Gospođa je bila uvjerena da joj banka čini uslugu i spašava ušteđevinu. Naravno, »bankar« se nije vratio, a očajna 81-godišnja žena shvatila je da je prevarena. Preostalo joj je jedino da slučaj prijavi policiji. Jedino što je zapamtila jest da je riječ o 50-godišnjaku srednje građe.




Nažalost, tjedan dana kasnije, u ponedjeljak oko 12 sati 84-godišnja žena iz Susedgrada postala je žrtve istovrsne prevare, s bitnom razlikom da su joj na vrata pokucale osobe koje su se predstavile ni manje, ni više nego kao »policijski službenici u civilu« u potrazi za krivotvorenim novcem. Lažni policajci ukrali su joj 50 tisuća kuna gotovine. Prema neslužbenim informacijama, oni se nisu telefonski najavili. Nesretnoj ženi pozvonili su na vrata stana u Zubovačkoj ulici i zaključili kako 84-godišnja ima krivotvoreni novac koji se mora zaplijeniti. Zasad nije poznato jesu li i nesretnoj ženi obećali zamjenu novca. U oba slučaja prevaranti su bili uvjerljivi, samo s različitim »ulogama«.


Upozorenje policije


Povodom ovih nemilih prevara i drskih krađa policija je izdala još jedno javno upozorenje građanima. Glavna je preporuka da u slučaju najavljenog dolaska osoba koje se telefonski predstavljaju kao službenici banke, policije, osiguranja, zdravstva i slično – obavezno u stan pozvati susjede ili mlađe članove obitelji kako bi bili prisutni tijekom vašeg razgovora s nepoznatom osobom. Samci i bračni parovi sa zdravstvenim problemima glavne su mete prevaranata. U cilju sprečavanja prevara i drskih krađa policija preporuča da se telefonski ne razgovara s osobama koje se predstavljaju kao razni inspektori, službenici u bankama i slično. Nepoznatim osobama nikako ne treba davati podatke o brojevima kreditnih kartica i bankovnih računa, niti s njima razgovarati o osobnim stvarima, na primjer živite li sami, koliko vas često obitelj posjećuje i o zdravstvenom stanju – prevaranti na taj način odabiru žrtvu. Policija preporuča umirovljenicima da ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe, a da se prethodno pouzdano ne uvjere o kome je riječ.


»Ako se osoba predstavlja kao službenik, zatražite od nje na uvid službenu iskaznicu – sve osobe koje se predstavljaju kao službene osobe, dužne su imati i dati vam na uvid iskaznicu s fotografijom«, upozorava policija. Ne treba nasjedati na upornost anonimnih osoba koje po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju »po povoljnim cijenama« raznih predmeta poput masažera i sličnih medicinskih pomagala, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i drugog ili pod izlikom bolesti ili traženja milostinje jer se na taj način vlasnik kuće ili stana izlaže riziku. Po mogućnosti treba zapisati registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje prometala. Dobro bi bilo zapamtiti izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično). »Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju ih češće upozoravati o mogućim prevarantima, uz opetovano ponavljanje savjeta. U slučaju pojave sumnjivih osoba i situacija odmah nazovite 192«, apeliraju iz policije.