Nasamario 13 žrtava

Prevarant uzimao novac za lažni posao u Grazu: Plaćali mu po 250 eura

Hina



ZAGREB – Trinaestoro ljudi ponadalo se da će za plaću od tisuću eura dobiti posao njegovatelja starijih osoba u Austriji koji im je obećao 36-godišnji prevarant, ali nakon što su mu platili po 250 eura na ime navodnih administrativnih troškova i otputovali u Graz na posao shvatili su da su nasamareni jer ih tamo nitko nije dočekao, dok im se muškarac više nije javljao na telefon.


Osumnjičeni prevarant ipak nije dugo uživao u plijenu od 36.000 kuna jer je uhićen nakon što su ga oštećene osobe s područja Siska, Kutine i Petrinje kazneno prijavile zbog prijevare, izvijestila je sisačko-moslavačka policija.


Policijski istražitelji utvrdili su da je osumnjičeni tijekom veljače, ožujka i travnja pronalazio zainteresirane za poslove njegovatelja u Grazu s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.Svoje žrtve pritom je lažno uvjeravao da će ih preko agencije zaposliti u Austriji kao njegovatelje starijih i nemoćnih osoba pri čemu bi bi za dva tjedna rada i dva tjedna slobodnih dana primali plaću od oko tisuću eura. Rekao im je da mu samo trebaju dati preslike dokumenata i po 250 eura potrebnih za pribavljanje uvjerenja o položenom tečaju za njegovatelje.

Krajem travnja, prema dogovoru, devetoro oštećenih autobusom je otputovalo u Graz, gdje ih je trebao dočekati izvjesni muškarac, no na autobusnom kolodvoru nitko ih nije dočekao, dok im se osumnjičeni nije javljao na telefon.




No, prevarantu je ubrzo na vrata pokucala policija pa mu je nakon ispitivanja u općinskom državnom odvjetništvu u Sisku sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor.


Policija poziva građane koji su na isti način oštećeni da se jave u njima najbližu policijsku postaju i podnesu kaznenu prijavu.


Također upozorava građane da budu oprezni kada naiđu na oglas ili im netko ponudi takve i slične poslove u inozemstvu kojima im se nudi lagan posao i dobra zarada te da s velikim oprezom sklapaju ugovore o zaposlenju u inozemstvu.