Osuđen pohotnik

Presuda pedofilu s kvarnerskog otoka: Dobio tri godine zatvora jer se godinama zadovoljavao pred maloljetnicima

Slavica Kleva

Pohotni otočanin je na izdržavanje zatvorske kazne upućen u kaznionicu Glina

Pohotni otočanin je na izdržavanje zatvorske kazne upućen u kaznionicu Glina

Tridesetčetverogodišnji Ž. K. odveo bi dječake do napuštene barake koju je zaključao, skinuo se i zadovoljavao, a nakon toga tražio da se i oni skinu, tražio da diraju njegovo spolovilo, a on njihova, pritom im rekao da o tome nikome ne pričaju. Jednom od dječaka u više je navrata pokazivao fotografije nagih muškaraca sa spolovilom u erekciji. Sada tvrdi da mu dječaci "namještaju zatvor"



RIJEKA – Pravomoćna je postala zatvorska kazna u trajanju tri godine na koju je osuđen tridesetčetverogodišnji Ž. K. s prebivalištem na jednom od kvarnerskih otoka, zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima. Pred njima je zadovoljavao vlastitu pohotu, a jednom od dječaka pokazivao je slike pornografskog sadržaja. Na izdržavanje zatvorske kazne upućen je u kaznionicu Glina.


Od početka ožujka prošle godine, kada je osumnjičenik uhićen i odveden u istražni zatvor, provedena je istraga, ispitane su maloljetne žrtve, a u međuvremenu je pedofil u istražnom zatvoru dočekao optužnicu, a proveden je i sudski postupak koji je protiv njega vodila sutkinja Damira Delost.


Zbog zaštite interesa maloljetnih dječaka i zaštite njihovih probitaka ime pedofila ne objavljujemo, no to ne znači da će i nakon što odsluži zatvorsku kaznu biti »slobodan«, njegovo ime nalazit će se u registru pedofila, a u svim pravosudnim evidencijama vodit će se kao počinitelj kaznenih djela na štetu djece.


Fizička nadmoć




Otočanin koji do sada nije bio osuđivan teretio se da je u razdoblju od sredine 2012. godine do sredine veljače 2016. godine, koristeći fizičku nadmoć u namjeri da zadovolji svoj spolni nagon, iskoristio mladu životnu dob, nezrelost i povjerenje malodobne djece i u više navrata ih dovodio do napuštenih objekata i baraka, skidao se pred njima i samozadovoljavao. To je činio kroz cijelo inkriminirano razdoblje, sve do sredine veljače prošle godine, kada je i uhićen. Tereti se da je sredinom siječnja 2016. godine odveo dječake do napuštene barake koju je zaključao, skinuo se i zadovoljavao, a nakon toga tražio da se i oni skinu, tražio da diraju njegovo spolovilo, a on njihova i pritom im rekao da o tome nikome ne pričaju. Jednom od dječaka u više je navrata pokazivao fotografije nagih muškaraca sa spolovilom u erekciji.


Od osumnjičenika je oduzet i mobitel, a u memoriji su pronađene i njegove osobne fotografije na kojima je obnažen, sa spolovilom u erekciji.


Iako se optuženi pri prvom ispitivanju branio šutnjom, kratku obranu iznio je na kraju sudskog postupka. Učinio je to nakon što su stručno mišljenje o njegovoj osobnosti i ubrojivosti sudu predočili vještaci, stalna sudska vještakinja, psihijatar dr. Elizabeta Dadić-Hero, i vještakinja psiholog prof. Ines Torić.


Obrambeni mehanizam


– Posudio sam im bicikl, a nakon što su ga vratili bio je oštećen i ogreban. Oni su mene zvali u napuštene barake, ali su prošli pokraj njih. Otvorio sam vrata i to je to… Oni mi namještaju zatvor, a ja se moram vratiti na posao kako bih vraćao kredit – branio se optuženik, zaključivši da mu dječaci »namještaju« zatvor.


– Prije nego sam im posudio bicikl, posudio sam im mobitel da nazovu mamu i vjerojatno su čačkali po mom mobitelu. To su moje stvari, a oni su išli prčkati po mom mobitelu. Malo su čudna ta djeca, mislim da mi namještaju zatvor. Nemam više što dodati u svoju obranu – kazao je optuženi.


Stručan i detaljan opis ličnosti optuženika dan je kroz prizmu vještaka psihijatra i psihologa. Nedvojbeno, optuženi je za inkriminirano razdoblje proglašen ubrojivim, što je u konačnici rezultiralo i visinom kazne. Uvodno je psihijatrica dr. Elizabeta Dadić-Hero objasnila da okrivljeni ima 12 godina radnog staža kod istog poslodavca i da njegovo ponašanje »ne izlazi iz okvira uobičajenog«. Kad je riječ o psihičkom statusu, psihijatrica je zaključila da »kontakt uredno uspostavi, ali ga teže održava i kontrolira«


– To je stoga jer se okrivljenik zapravo kontrolira u svom razgovoru. No, to ne spada u psihopatologiju konkretno, jer je to način i »obrana« samog okrivljenika. Svatko od nas prilikom takvog jednog razgovora, a za potrebe izrade vještačkog nalaza, ne bi dozvolilo previše približavanja onome tko nas ispituje, na neki način bi se štitili, povremeno davali i poželjnije odgovore jer se procjenjuje da takav razgovor može utjecati na konačan ishod samog procesa. Stoga s obzirom na raspravnu sposobnost nismo našli elemente koji bi doveli do isključenja raspravne sposobnosti ili je umanjili. On je tijekom opservacije uredno odgovarao na postavljena pitanja, govorio povremeno o svojim željama i potrebama, karakterizirao osobe u okolini, a sve to upućuje da smo s okrivljenikom uspostavili adekvatan kontakt i da je adekvatno odgovarao na postavljenja pitanja koja je razumio. Jedno od postavljenih pitanja okrivljeniku je bilo kako koristi svoje slobodno vrijeme.


Planira aktivnosti


On je odgovorio da se druži s djecom iz susjedstva, ali se brzo opravdao, kazavši »na njihovu inicijativu«. Zaključak je da okrivljenik u slobodno vrijeme planira svoje aktivnosti koje i realizira. Naravno, zaključak da se s djecom druži »na njihovu inicijativu« je njegova projekcija, razmišljanje i nuđenje odgovora da je zapravo tako, »da su to oni, a ne ja«. Projekciju kao obrambeni mehanizam možemo svi koristiti, ali ona spada u nekakav nezreliji obrambeni mehanizam – pojasnila je rezultate vještačenja dr. Dadić-Hero.


Psihologinja Torić primijenila je projektivnu tehniku nad okrivljenikom prilikom opservacije, razgovora i psihologijske obrade. To je tehnika pod manjim utjecajem svijesti. Osoba koja rješava, odnosno radi tu projektivnu tehniku ima manju mogućnost kontrole. Problem se javlja kod primjene projektivnih tehnika kod osoba koje imaju pojačanu potrebu za kontrolom, pojasnila je psihologinja, dakle gdje ne mogu predvidjeti zapravo mogući rezultat svoga rada.



Pred sucem istrage dječaci su detaljno opisali što se događalo, na koje ih je mjesto odvodio optuženi, kako se pred njima skidao i tražio da ga diraju po spolovilu. Jedan od dječaka otvoreno je priznao da je bio u stresu, da ne može spavati po noći, da mokri u krevetu, da se često trese i da ima tikove.


Nakon što su reproducirane snimke ispitivanja obojice dječaka, okrivljenik je rekao da ništa nije istina, a za fotografije pronađene u mobitelu, objasnio je da su mu to prijatelji slali uključujući i one na kojima je on gol. Okrivljeni se pridružio završnim riječima svoje odvjetnice, ali i upitao sutkinju »koliko vremenski iznosi maksimalni pritvor za djela za koja je osuđen«.



– Kako se okrivljenik pri tome rasplakao, nisam dalje inzistirala da nastavi s primjenom tehnike. Osoba jest skromnijih intelektualnih sposobnosti, njegova sposobnost usvajanja nekakvih znanja je snižena, što je dobiveno primjenom testa za procjenu intelektualnih spsobnosti. Na razini općeg funkcioniranja je utvrđena granična efikasnost intelektualnih sposobnosti, a na razini verbalnih spsobnosti efikasnost je u okvirima lake mentalne retardacije, a rezultate u okvirima verbalnih sposobnosti umanjila je niska razina školskih znanja i vještina – objasnila je prof. Torić.


Nezrela ličnost


– U odnosu na moguću seksualnu problematiku, mišljenja sam da je nezrelije strukture ličnosti i regresivnije pozicije koju zauzima u odnosu na sebe, a ogleda se u tome da niti jedan član njegove obitelji nije zasnovao svoju obitelj i nema ostvarenu emocionalnu vezu. Na dijelu testa shvaćanja socijalnih odnosa i poimanja dobrog i lošeg postigao je okrivljenik dobre rezultate, svjestan što je ispravno, što nije, što je kažnjivo i stoga upućuje da je bio sposoban shvatiti značenje vlastitog postupanja i vladati svojom voljom. On u svakom segmentu ima kontrolu, popije jedno piće, ali se ne opija, nije ušao u dugove, nije na bolovanju, uredno funkcionira u uvjetima svakodnevice, ispunjava zahtjeve koje sredina postavlja pred njega – kazala je, između ostalog, psihologinja.


Kod izricanja visine kazne sutkinja Delost je objasnila kako je optuženik posjedovao visok stupanj kriminalne volje, s obzirom da je nad maloljetnikom bludničio više od tri godine, a da su vještaci u konačnici potvrdili njegovu ubrojivost, premda se on sudu pokušavao prikazati neubrojivim. S druge strane, sud se u potpunosti priklonio iskazima dječaka te zaključio da su oni bili vjerodostojni u svakom segmentu.