Srijeda, 10. veljače 2016.
Sud poništio pet ugovora

Presuda: Mamićevi ugovori s Eduardom bili su lihvarski i nesportski

Eduardo da Silva / Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Eduardo da Silva / Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Autor: Ana Raić Knežević
Objavljeno: 17. siječnja 2014. u 16:05

Mamići su iskoristili činjenicu da je Eduarado, tada još 16-godišnjak, bio u teškoj financijskoj situaciji, a nije imao riješeno ni stambeno pitanje. Povremeno je čak spavao na stadionu. Ni hrvatskim jezikom u to vrijeme, početkom 2001. godine, nije se još dobro služio. Osim toga, bio je potpuno pravno neuk

Nogometaš Eduardo Da Silva ostvario je prvu "pobjedu" nad svojim nekadašnjim menadžerom Zdravkom Mamićem i njegovim sinom Mariom jer je Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćnom presudom poništio pet ugovora što ih je bivši igrač "Dinama" imao sklopljene s izvršnim dopredsjednikom kluba. Prema tim ugovorima Eduardo bi Mamićima i svom prvom menadžeru Heliu Augustu Suzanu do kraja profesionalne karijere plaćati po 25 posto svojih primanja - kako onih od transfera, tako i onih od marketinga.

Upravo je visoka  Mamićeva funkcija bila jedan od ključnih razloga za poništavanje spornih ugovora. 

- Zdravko Mamić kao klupski dužnosnik Dinama nije smio biti menadžer Eduarda Da Silve, jer su se na pravni status nogometaša morali primijeniti svi tada vrijedeći propisi FIFA-e i HNS-a. Ta pravila štite položaj nogometaša, a svaki posrednik obavezan je koristiti FIFA-in uobičajeni ugovor koji se može nadopuniti. No, sve mora ostati u sferi sportskog prava, naglasila je obrazlažući presudu sutkinja Jasenka Jurić Šojat prema čijoj je ocjeni ugovor između Eduarda i Mamića bio gotovo "zelenaški".

Mamići su iskoristili činjenicu da je Eduarado, tada još 16-godišnjak, bio u teškoj financijskoj situaciji, a nije imao riješeno ni stambeno pitanje. Povremeno je čak spavao na stadionu. Ni hrvatskim jezikom u to vrijeme, početkom 2001. godine, nije se još dobro služio. Osim toga, bio je potpuno pravno neuk. 

Povrh svega jedan od spornih ugovora potpisan je na sam Eduardov 18. rođendan, kod javne bilježnice Milke Čergar u Sesvetama, koja je vrata svog ureda otvorila iako je bila nedjelja. 

- Mamić je samo govorio "Potpišimo to i idemo slaviti", prisjetio se u svom svjedočenju Eduardo koji nije dobio niti jedan primjerak ugovora potpisanog tog dana. Mamić je tvrdio potpuno suprotno, uvjeravajući da je Eduardu objašnjen svaki pojedini stavak ugovora, pa tako i onaj kojim se obvezao na plaćanje 25 posto provizije. I Suzano je posvjedočio da je upravo Eduardo želio potpisati ugovore s Mamićem. 

U međuvremenu je spor oko ugovora rezultirao Mamićevim "protuudarom", te je čak ovrhom krenuo protiv svog bivšeg pulena. I Eudardova imovina našla se pod blokadom.    

Spor je kumovao i postupku što ga je zbog klevete Eduardov odvjetnik Ivica Crnić pokrenuo protiv Mamića. Naime, na jednom od ročišta čelnik "Dinama" ga je izvrijeđao tvrdeći da je stao između njega i Eduarda, kojeg pak "voli kao sina" i s kojim se želio "dogovoriti kao otac". Presuda u ovom slučaju očekuje se u ponedjeljak. 

Komentari

5
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • vantoniov
  vantoniov   Objavljeno: 18. siječnja 2014. u 0:34

  Bit će zanimljivo čut na ki način će sudac više instance pobit ovu odluku "odmetnute" sutkinje Jurić Šojat. Spomenutoj sutkinji svaka čast - ima više "muda" od većine velikih sudačkih muškarčina! Maminja va pržun!!!

 • coma
  coma   Objavljeno: 17. siječnja 2014. u 18:54

  "Ljudi moji jeli ovo moguće!"
  Ovo je konačno početak kraja, sad kad ga i HNK Rijeka prepiša na ljestvici. Mamiću gotovo je gotovo!!!!!?

 • latinko
  latinko   Objavljeno: 17. siječnja 2014. u 17:55

  1:0 za DUDUA,međutim utakmica nije gotova Maminjo ima valjda još kojeg Asa u rukavu( suca) !!

 • nightlooser
  nightlooser   Objavljeno: 17. siječnja 2014. u 17:49

  izgleda da se općinski građanski sud u zagrebu oteo "kontroli" i popizdio , tako da ne vjerujem da će ova presuda biti potvrđena na drugostepenom ? a općinski građanski sud u zagrebu će da se leči u lopaču nakon toga!!

  • marry
   marry   Objavljeno: 18. siječnja 2014. u 0:11

   obzirom da su u zagrebu će da se leči u vrapču, vjerovatno ...