Podignuta optužnica

Prešao preko crte: Krčanin optužen za smrt vozača u čiji se auto zabio

Slavica Kleva

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Josip Grdinić je 27. kolovoza 2014. na krčkoj magistrali u blizini Malinske, nadomak skretanja za Valbisku, skrenuo na suprotan kolnički trak i udario u vozilo koje mu je dolazilo u susret te usmrtio Tomislava Delača iz Zagreba



RIJEKA Protiv 39-godišnjeg Josipa Grdinića iz Krka podignuta je optužnica zbog kršenja propisa o sigurnosti prometa čime je izazvao prometnu nesreću u kojoj je prouzročio smrt jedne osobe, a dvije su osobe teško ozlijeđene. Riječ je o prometnoj nesreći koja se dogodila 27. kolovoza 2014. godine na krčkoj magistrali u neposrednoj blizini Malinske, nadomak skretanja za Valbisku.


Krčanin je vozio renault scenic u smjeru grada Krka te dolaskom na spomenuti dio krčke magistrale ušao u desni zavoj ne krećući se sredinom svog obilježenog prometnog traka, već je vozilom prešao preko pune crte na prometni trak namijenjen prometovanju vozila iz suprotnog smjera. U tom trenutku naišlo je vozilo škoda fabia zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 37-godišnji Tomislav Delač iz Zagreba s kojim su kao suputnici u vozilu bili 60-godišnja majka i 63-godišnji otac.


Grdinić je prednjim dijelom vozila udario u prednji dio škode koja je u srazu odbačena unatrag. Tom prilikom je vozač škode zadobio teške ozljede od kojih je preminuo na licu mjesta, dok su njegovi roditelji zadobili višestruke teške ozljede, prijelome ruku i nogu i nekoliko dana proveli u bolnici. Teško je ozlijeđen i vozač Josip Grdinić. I on je tom prilikom smješten u KBC Rijeka. U prvom trenutku nakon nesreće Grdinić je bio pri svijesti pa se vjerovalo da nije teško stradao, no kasnije se ispostavilo da je i njegovo stanje bilo vrlo ozbiljno.




Optužnica je podignuta nakon što je stalni sudski vještak proveo vještačenje iz kojeg proizlazi da je osumnjičeni u noćnim uvjetima vožnje izvan naseljenog mjesta upravljao vozilom blagim desnim zavojem dok mu je u susret svojom desnom trakom blago lijevog zavoja u usponu nailazilo osobno vozilo oštećenika.


Vještak je naglasio da je osumnjičenik prije mimoilaska prešao preko pune linije na suprotan vozni trak, a u trenutku sudara vozilo oštećenika, smrtno stradalog Delača, nalazilo se u svom desnom traku, dok je vozilo osumnjičenog Grdinića prešlo razdjelnu liniju za oko 1,15 metara. Grdiniću je utvrđena i nešto manja količina alkohola u krvi u trenutku nesreće, izmjereno mu je oko 0,5 promila.