Jozo Čabraja u rukama policije

Predao se osumnjičeni za ubojstvo u Kaštelima, policija pretražuje automobile i usisivač!

Mario Matana

Pitanje je tako da li policija može pronaći kakav forenzički dokaz, tzv. "barutne čestice" na rukama ili odjeći Joze Čabraje, tragove u automobilu, jer je imao dovoljno vremena temeljito sve očistiti... Zbog toga se njihovo provjeravanje usisivača čini hvatanje za slamku



SPLIT Nakon više od dva dana bijega, kaštelanskoj policiji predao se Jozo Čabraja (23), glavni osumnjičeni za ubojstvo 20-godišnjeg Marina Matijaša iz Kaštel Starog – Čabraja je u pratnji branitelja došao u utorak ujutro u policijsku postaju te je predao oružje i odjeću.


Veći dio utorka trajala je kriminalistička obrada: obavljena je pretraga dva automobila koja su se koristila u pucnjavi u prvim satima nedjelje, ali i usisivač (!) u posjedu Joze Čabraje. Policija još uvijek nije podnijela kaznenu prijavu (doznajemo neslužbeno kako će biti riječ o “običnom” ubojstvu, ne o teškom ubojstvu za koje se može dobiti i do 40 godina zatvora) te se u srijedu očekuje njegovo dovođenje pred tužilaštvo.


Dok je trajalo ispitivanje osumnjičenog Čabraje, policijski istražitelji pretraživali su njegov ford mondeo (kojim je navodno upravljao njegov brat, Anto Čabraja, jer Jozo ima poveći broj prometnih prekršaja zbog kojih mu je oduzeta dozvola, a te noći je vjerojatno bilo posebno važno da ga prometna policija “ne ometa” u naumu), ali i opel corsu kojom je upravljao I.B., još jedan mladić koji je bio na mjestu zločina te večeri.




Opelu je naime propucano staklo na vratima kod suvozačkog mjesta, no dinamika razračunavanja te večeri kao i uloge svih prisutnih (a bilo je najmanje desetak mladića) tek se treba utvrditi.


Još uvijek naime nije isključeno da je ispaljeno više od jednog streljiva, osim metka koji je usmrtio Matijaša. Očevidom na mjestu zločina naime nisu pronađene čahure pa policija pokušava na ovaj način doći do materijalnih dokaza, no svi su izgledi da ovaj slučaj počiva na verbalnim dokazima svjedoka, sudionika razračunavanja.


Jozo Čabraja je naime od nedjelje u 1,10 sati nedostupan istražiteljima, predao se na vlastitu inicijativu i u pratnji pravnog zastupnika (odvjetnika Željka Lubine, prije koji dan inače nepravomoćno osuđenog na dvije godine zatvora zbog gospodarskog kiminala s početka ’90-tih, ali i poznatog kao vrsnog branitelja posebno “specijaliziranog” na pronalaženju tehničkih i proceduralnih “caka”, grešaka ili propusta, koje sudske odluke usmjeravaju u njegovu korist) te je čak predao oružje i odjeću!


To svjedoči o činjenici da se dobro “pripremio” za obranu. Pitanje je tako da li policija može pronaći kakav forenzički dokaz, tzv. “barutne čestice” na rukama ili odjeći, tragove u automobilu, jer je imao dovoljno vremena temeljito sve očistiti… Zbog toga se njihovo provjeravanje usisivača čini hvatanje za slamku.


Za cijelu tragediju koja je svoj finalni čin imala u prvim satima nedjelje u Kaštel Novom mnogi mještani, ali i poznavatelji situacije u Kaštelima, drže dobrim dijelom odgovornim i – policiju!


U pitanju je netrpeljivost u najmanju ruku, a zapravo sukob između dviju skupina mladića usijanih glava koji je trajao već neko vrijeme te su policajci u Kaštelima mogli/trebali ranije djelovati i pokušati spriječiti ovakav eplilog.


Obračuni između mladića su već imali “epizode”, povremene tučnjave pojedinačnih članova suprostavljenih strana. Za sada se čini (u automobilu su izgleda bile pripremljene metalne šipke, a pronađene su i bejzbol palice) kako je u nedjelju navečer trebalo doći do masovnog fizičkog razračunavanja između dvije skupine.


Čabraja je odranije imao sukobe sa zakonom – u tijeku su postupci zbog droge (marihuane), krivotvorenja isprave, nanošenje teške tjelesne ozljede – a posljednji incident koji bi mogao imati veze s i ovim zločinom je iz travnja prošle godine.


Tad je ispred Čabrajine kuće u Kaštel Lukšiću eksplodirala naprava postavljena pod njegov automobil, u detonaciji su još četiri vozila oštećena, a nikad nije otkriven počinitelj.


No, do tučnjave nije došlo, oružje je prvo “progovorilo” – Marin Matijaš pogođen je jednim metkom u lijevu stranu čela, pred očima brata Vita. Iako je mladić prebačn u splitsku bolnicu, metak se nije mogao izvaditi operativnim zahvatom, klinička smrt je proglašena u ponedjeljak ujutro.


Njegova majka se u dogovoru s obitelji i liječnicima odlučila na donaciju organa “kako bi dio Marina nastavio život u nekim sretnijim ljudima”, oprostila se od sina na Facebook profilu.