Srijeda, 25. studenog 2015.
Općinski sud u Kninu potvrdio odgovornost RH za zločin nakon Oluje

Pravda za Varivode: Država mora platiti 540 tisuća kuna odštete djeci ubijenih srpskih civila!

Jovan Berić na izricanju presude / Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Jovan Berić na izricanju presude / Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Autor: Zorana Deljanin
Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 16:26

Riječ je o prvoj presudi u građanskoj parnici za naknadu štete u kojoj je priznata odgovornost države za zločine počinjene tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja i to zahvaljujući ponajviše reviziji Vrhovnog suda koji je naložio ponavljanje sudskog postupka zauzevši stav da je u Varivodama počinjen teroristički akt za koji odgovara RH te da tužitelji, obitelj Berić, imaju pravo na odštetu bez obzira što ubojice njihovih roditelja nisu poznati i procesuirani

ŠIBENIK - Republika Hrvatska odgovorna je za ubojstvo srpskih civila Radivoja i Marije Berić u selu Varivode 28. rujna 1995. godine te u roku 15 dana mora isplatiti 540 tisuća kuna odštete njihovoj djeci. Presuda je to koju je jučer na Općinskom sudu u Kninu izrekla sutkinja Ana Jeleč Pecirep prekinuvši nakon punih sedam godina parničenja agoniju Jovana Berića i njegovih dviju sestara kojima je taj isti sud prethodno odbacio tužbu protiv RH kao neutemeljenu sa sramnim obrazloženjem da se ne može utvrditi točan motiv ubojstva.

Riječ je o prvoj presudi u građanskoj parnici za naknadu štete u kojoj je priznata odgovornost države za zločine počinjene tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja i to zahvaljujući ponajviše reviziji Vrhovnog suda koji je naložio ponavljanje sudskog postupka zauzevši stav da je u Varivodama počinjen teroristički akt za koji odgovara RH te da tužitelji, obitelj Berić, imaju pravo na odštetu bez obzira što ubojice njihovih roditelja nisu poznati i procesuirani.

Ohrabrenje za druge žrtve

Eugen Jakovčić istaknuo je da u Documenti postoji još 118 slučajeva obitelji koje čekaju odštetu za ubojstvo svojih najmilijih, no kako hrvatski pravosudni sustav nije presedanski oni se neće moći pozivati na presudu Jovanu Beriću.

Ona omogućava svim drugim obiteljima žrtava iz Varivoda da dobiju odštete ako su na vrijeme pokrenuli parnice, ali je i ohrabrujuća za sve druge slučajeve koji su u tijeku jer je, navodi, jasan signal sucima da u parnicama mogu ocjenjivati širi kontekst u kojemu su se pojedini zločini dogodili i dosuđivati odštete bez obzira što počinitelji nisu poznati i procesuirani, a što do sada nije bio slučaj.

- Nije sporno da je selo Varivode oslobođeno 5. kolovoza 1995. godine i da je nepuna dva mjeseca nakon oslobađanja ovog područja došlo do nasilne smrti kako roditelja tužitelja tako i još sedam civila, sve redom pripadnika srpske nacionalnosti, da se radilo o osobama starije životne dobi, da su ubojstva, odnosno nasilne smrti izvršene na njihovim kućnim pragovima te da je Vrhovni sud u svojoj odluci zauzeo stajalište da predmetna šteta ima svoj uzrok u terorističkom aktu - obrazložila je sutkinja Ana Jeleč Pecirep iznijevši da je tužba djelomično prihvaćena jer je umjesto traženih 900 tisuća kuna dosuđeno 540 tisuća kuna odštete. Dodala je da je sud umanjio traženu odštetu, koliko su po orjentacijskim kriterijima Vrhovnog suda mogli dobiti oštećeni, sukladno zakonskom ograničenju koje kaže da sud može dosuditi samo 60 posto iznosa traženog za terorističke akte. To znači da će Jovan Berić i njegove dvije sestre dobiti po 180 tisuća kuna za ubojstvo roditelja, te zatezne kamate. Cijena jednoga nevinog ljudskog života, prema toj računici, iznosi 90 tisuća kuna.

Jovan Berić, koji je sa tjeskobom i skepsom iščekivao izricanje, nakon presude je vidno potresen kazao da je djelomično zadovoljan.

- Ipak mislim da mogu malo odahnuti nakon te neizvjesnosti koja je bila do sada. Ovo je neka mala satisfakcija, a vjerujem da će i djeca preostalih žrtava biti ohrabrena ovom presudom - rekao je Berić. Punih 18 godina od ubojstva roditelja dočekao je priznanje odgovornosti države koja nakon Oluje nije ispunila svoju osnovnu zadaču i zaštitila nevine civile, no kaže, sve manje vjeruje da će ubojice njegovih roditelja, rođaka i susjeda, ikada biti uhvaćeni i kažnjeni.

Izricanju presude prisustvovao je i Eugen Jakovčić iz udruge Documenta koji je još jednom kritizirao DORH.

- Danas je jasno da su se na ovom slučaju poklopili interesi Republike Hrvatske i Jovana Berića. Čije je interese sve ove godine štitio DORH ne pristajući na nagodbu i čineći sve da obitelji ubijenih ne dobije odštetu. Oni nisu štitili interese RH, nego cijelo vrijeme štite državni proračun. Sramotno je, a tu opet upućujem kritiku državnom odvjetništvu, da se Jovan Berić godinama morao povlačiti po sudovima kako bi dokazao ono što je apsolutno svima jasno - rekao je Jakovčić.

S obzirom da je presuda nepravomoćna DORH se na nju može žaliti. Hoće li to učiniti jučer nije rečeno, no, do sada su se protiv odštete borili svim silama pa čak i pokušajem pozivanja na zastaru nakon punih sedam parničenja, a što je sutkinja odbacila kao neutemeljeno.

Istovremeno, pak, svih ovih godina nisu uspjeli otkriti ubojice civila u Varivodama. Oni i dalje slobodno šeću, a iz državnog odvjetništva na upite o slučaju i dalje stiže isti odgovor "izvidi su u tijeku".

Komentari

11
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 24. siječnja 2013. u 6:45

  Ima li odgovornih za ubojstva Hrvata u ratu velikosrba iz Hrvatske i Srbije, i tko će njihovima iza otplatiti odštetu? Ili se to ne računa? Kome je država Hrvatska trebala ispostaviti račun za razaranja Vukovara? Nisu li velikosrbi iz Srbije granatirali Vukovar? Da li je račun ispostavljen Srbiji? Tko neće da ga ispostavi? Vlast u Hrvatskoj. Čija je u stvari vlast u Hrvatskoj? Da li je to Hrvatska vlast? Da li Hrvati moraju tužiti Hrvatsku, jer ih nije zaštitila od velikosrba? Po logici ove presude, i Hrvati trebaju tužiti državu!

 • the best
  the best   Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 19:04

  EVO KOLIKO NOVACA IZ PRORAČUNA DOBIVAJU UDRUGE KOJE PODRŽAVAJU KUKURIKU VLADU !
  Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti - Blaženi Alojzije Stepinac izdala je priopćenje za javnost u kojemu se uz komentar slučaja Gavellinih plakata ekskluzivno objavljuju podaci o financiranju udruga koje podupiru zdravstveni odgoj ministra Jovanovića.
  Priopćenje prenosimo u cijelosti:
  - Priča oko plakata jedne kazališne predstave razotkrila je stvarno lice količine netrpeljivosti, netolerancije i diskriminacije prema građanima vjernicima u društvenom i javnom životu te nasilnog pokušaja njihove getoizacije.
  Od ministrice kulture smo neki dan mogli doznati novu definiciju umjetnosti i slobode izričaja. Ispada da što više pljuneš, gaziš, vrijeđaš, ismijavaš, ponižavaš, diskriminiraš vjernike i vjerske osjećaje građana to si veći umjetnik. Nikako ne treba, ne samo po njoj nego i prema brojnim drugim predstavnicima ove i ovakve vlasti, ograničavati slobodu pljuvanja i ponižavanja katolika u Hrvatskoj i to preko njima najsvetijih simbola vjere. Kada se to čini, to nisu uvrede nego umjetnički izričaj i sloboda govora.
  S druge strane, kada neki predstavnik Katoličke crkve bilo što izjavi, ali doslovno bilo što, isti ti zagovornici 'slobode govora', 'umjetnosti' i 'tolerancije' ušutkavaju, tjeraju izvan prostora javnog dijaloga i rasprave ne samo njih, već i građane vjernike, udruge roditelja, sve one koji misle drugačije.
  Ovakvi postupci vlastiti su totalitarnim režimima i nametanju jednoumlja, a što je nedopustivo u slobodnoj i demokratskoj državi.
  Već duže vrijeme svjedočimo iznimnoj neprofesionalnosti, pristranosti, neobjektivnosti novinara i izvrtanju ključnih informacija o stvarnim stavovima onih koji zastupaju stavove suprotne trenutnom vladajućem režimu i osobito svjetonazoru temeljenom na rodnoj ideologiji. Redovito se u emisijama osigurava brojčana 'nadmoć' gostiju sklonih režimu, a pojedine udruge su promovirane u glasnogovornike Kukuriku koalicije te im se daje značenje nesrazmjerno broju članova i značaju koji imaju u populaciji za koju se predstavljaju kao njezini 'zastupnici'.
  Ponukani optužbama ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, g. Vinka Filipovića koji osobno na javnim nastupima i putem medija pokušava plasirati tezu o 'stvarnim razlozima uključivanja udruge Glas roditelja za djecu (Grozd) u raspravu o zdravstvenom odgoju, a koji prema njegovome tumačenju leže u financijskim interesima', u interesu javnosti iznosimo slijedeće podatke o financiranju udruga koje su uključene u raspravu o zdravstvenom odgoju, a kako bi građani mogli sami donijeti određene zaključke.
  Iako će g. Filipović tvrditi kako udruge nemaju što raditi u školama, autori čak 7 od 16 naslova preporučene literature za 4. Modul: Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje su udruge s ovog popisa.
  O ljudima ponekad najbolje govore njihovi prioriteti. Tako premijer Milanović ima npr. vremena satima pričati sa premijerom Srbije, ali nema niti sekunde vremena za hrvatske roditelje ili predstavnike Katoličke crkve.
  Slijedom navedenog, pozivamo g. Vinka Filipovića, ministra Željka Jovanovića i premijera Zorana Milanovića da javno objave i dokumentiraju broj članova i korisnika programa/projekata udruga na koje je utrošen navedeni novac nas poreznih obveznika - piše u priopćenju.
  Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti - Blaženi Alojzije Stepinac
  Podaci za period od 2005. – 2011.
  (nedostaju podaci za 2012., ali će oni nakon što budu objavljeni dodatno 'podebljati' ove iznose):
  Izvor: http://www.uzuvrh.hr/potpore.aspx?pageID=58
  B.A.B.E. 5.889.937,19 KN
  CESI 4.202.408,00 KN
  CENTAR ZA MIR, NENASILJE I LJUDSKA PRAVA 4.003.897,50 KN
  FORUM ZA SLOBODU ODGOJA 3.084.276,93 KN
  ŽENSKA SOBA 2.923.625,57 KN
  ISKORAK 2.043.085,00 KN
  DOMINE 1.803.536,00 KN
  RODE 832.237,00 KN
  ŽENSKA MREŽA HRVATSKE 393.000,00 KN
  KONTRA 312.755,00 KN
  CESI, BABE, DELFIN zajednički projekt 180.000,00 KN
  INQUEERZICIJA 60.000,00 KN
  ZAGREB PRIDE 71.000,00 KN
  SVEUKUPNO ZBROJ: 25.799.758,07 KN
  Udruga Grozd 327.016,52 KN

  • the best
   the best   Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 19:08

   Ovako otvoreno i drsko, bez srama i stida, kradu i otimaju javno, tuđe nick-ove, jedino crveni kmeri iz Novog lista ! Bando lopovska crvena !

 • the best
  the best   Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 18:56

  Ovako otvoreno i drsko, bez srama i stida, kradu i otimaju javno, tuđe nick-ove, jedino crveni kmeri iz Novog lista ! Bando lopovska crvena !

 • the best
  the best   Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 18:46

  EVO KOLIKO NOVACA IZ PRORACUNA OPLJACKA CRKVA U HRVATA , OVU RUPETINU BEZ DNA BI TREBALO ZACEPITI STO HITNIJE. DAJTE NAM REFERENDUM !!
  Nevidljivi, podvodni dio sante koja se zove "davanja Republike Hrvatske Katoličkoj crkvi": Katolička crkva, osim 245 milijuna kuna prikazanih u Državnom proračunu, godišnje iz istoga toga proračuna primi još oko 700 milijuna kuna. Ukupno, dakle, oko milijardu kuna.
  U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2012. godinu, kao uostalom i u svim prethodnim proračunima od 1999. nadalje, vidljiva je samo jedna stavka koja se odnosi na davanja Katoličkoj crkvi. Na poziciji Ministarstva financija postoji stavka "Međunarodni sporazum - Sveta stolica i RH" na kojoj je izdvojeno 245 milijuna kuna. To je iznos oko kojeg se lome koplja u javnim polemikama. Ta je formulacija neprecizna jer navodi na krivi zaključak da postoji samo jedan međunarodni Vjeroučitelji odnose 11,58 posto novca planiranog za plaće u osnovnom i srednjem obrazovanju sporazum između Svete stolice i Republike Hrvatske i da je tih 245 milijuna kuna jedina financijska obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.
  Ne postoji nikakav Međunarodni sporazum Svete stolice i Republike Hrvatske. Republika Hrvatska je sa Svetom stolicom 1996. i 1998. godine potpisala četiri međunarodna ugovora:
  Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture;
  Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske;
  Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima;
  Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima.
  Tih famoznih 245 milijuna kuna odnosi se samo na obvezu Republike Hrvatske iz članka 6. stavak 2. Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima.
  ZABORAVIH DODATI DA OVA PLJACKASKA ORGANIZACIJA PODRZAVA KRIMINALNU ORGANIZACIJU ZVANU KRADESE !!

  • the best
   the best   Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 18:56

   Ovako otvoreno i drsko, bez srama i stida, kradu i otimaju javno, tuđe nick-ove, jedino crveni kmeri iz Novog lista ! Bando lopovska crvena !

 • the best
  the best   Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 18:20

  A tko će platiti odštetu za djecu ubijenih hrvatskih civila ?!

  • kinsirok
   kinsirok   Objavljeno: 24. siječnja 2013. u 3:04

   @the best (klon)

   neka se onda tvoja srbska baba obrati vatikanu, trofrtaljce.

  • kinsirok
   kinsirok   Objavljeno: 24. siječnja 2013. u 3:02

   @the best

   nitko, brate, nitko. jer "crvenima" to nije na kraj pameti.

  • Patriot.
   Patriot.   Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 19:39

   Slazem se

  • the best
   the best   Objavljeno: 23. siječnja 2013. u 18:46

   Najbolje bi bilo da uzmemo od crkve !! Njima ionako drzava daje previse !