Vatrena stihija

Požari na Velebitu i u Dalmaciji ne jenjavaju: Maloljetni piromani privedeni u Nacionalnom parku Krka

Hina

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Još je aktivan požar na Promini koji i dalje nadlijeću zračne snage, a najgore je bilo kod zaseoka Rajići gdje je vatra došla samo par metara od kuća, no zahvaljujući dobro organiziranim vatrogasnim snagama, kuće su obranjene i najgore je prošlo



ŠIBENIK U Nacionalnom parku Krka, čiji su djelatnici u ponedjeljak popodne prijavili policiji grupu mladića zbog sumnje da bi mogli imati veze s požarom koji je planuo na području parka kod Burnuma, ističu u utorak kako su postupali u okviru svojih zaduženja.


Na 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ga ugasila niti kiša, na nepristupačnom terenu gasi 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića, te za gašenje požara osposobljeni rendžeri NP Sjeverni Velebit i Parka Prirode Velebit, saznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj Zajednici Ličko-senjske županije.


NOVO! 15:40  Još je aktivan požar na Promini koji i dalje nadlijeću zračne snage, a najgore je bilo kod zaseoka Rajići gdje je vatra došla samo par metara od kuća, no zahvaljujući dobro organiziranim vatrogasnim snagama, kuće su obranjene i najgore je prošlo.




Kako se doznaje od Tomislava Dželalije, zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Drniša, stanovnici zaseoka Velušić, Bibići i Rajići u utorak popodne su vraćeni kućama.


»Na terenu su i dalje zračne i kopnene snage. Dva kanadera još nadlijeću požarište, a u međuvremenu smo izvršili povratak civila koji su bili smješteni u dječjem vrtiću u Drnišu. Još ima nešto otvorenog plamena, puše lagani maestral, ali ako vjetar pojača vjetar, požar se može lako ponovno rasplamsati«, kaže Dželalija.


U međuvremenu je planuo i požar u Kistanjama blizu vodotornja koji je brzo stavljen pod kontrolu i lokaliziran.


Aktivan je i požar u Đevrskama gdje je na terenu desetak vatrogasaca, doznaje se u centru 112 Šibensko-kninske županije.


NOVO! 12:04  Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne »Pukovnik Mirko Vukušić« iz Zemunika u utorak su upućene na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV, priopćeno je iz Ministarstva obrane.


Na ostalim današnjim požarištima u Pristegu je još uvijek Airtractor koji natapa požarište, dok su na Promini angažirana tri Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802.


Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.


U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i »Lori» u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.


NOVO! 11:16 U Nacionalnom parku Krka, čiji su djelatnici u ponedjeljak popodne prijavili policiji grupu mladića zbog sumnje da bi mogli imati veze s požarom koji je planuo na području parka kod Burnuma, ističu u utorak kako su postupali u okviru svojih zaduženja.


»Svaki djelatnik u okviru svog posla ima zaduženja, pa su i u ovom slučaju svi djelovali promptno i time spriječili još veću štetu u Nacionalnom parku Krka. Djelatnici su reagirali na neobičnu radnju koja se odvijala u parku te obavijestili čuvare prirode koji su zatim u skladu sa svojim ovlastima izvršili uvidi i obavijestili policiju koja je dalje preuzela slučaj. Također, istovremeno je izviješćeno i nadležno vatrogasno tijelo koje je odmah reagiralo te je požar spriječen gotovo na samom početku, a velika je sreća što je izbio na području koje je pod ispašom gdje je bila samo suha trava i gdje nije bilo srednjeg i većeg raslinja«, izjavila je Katia Župan, glasnogovornica Nacionalnog parka Krka.


Zahvalila je vatrogascima i nadležnim službama na izuzetno brzoj reakciji i što dolaze u Nacionalni park Krka i na najmanji znak uzbune.


»Oni su spriječili da šteta bude veća«, kazala je Župan od koje doznajemo da je jučerašnjim požarom bio obuhvaćen samo manji dio parka, izvan posjetiteljskih ruta, nedaleko od arheološkog nalazišta Burnum prema dijelu kanjona Krke gdje se nakaze između slapova Brljan i Manojlovac.


Do kasnog popodneva požar je na tom dijelu Nacionalnog parka stavljen pod kontrolu i do 18 sati lokaliziran.


Policija je jučer popodne u policijsku postaju u Knin dovela sedam osoba radi sumnje da imaju veze s izazivanjem požara kod Burnuma, a protiv dvojice maloljetnika jutros su podnijeli kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Jednoga od njih sumnjiče da je upaljačem upalio suhu travu i tako izazvao požar većih razmjera, a drugoga da je prijatelja poticao na to kazneno djelo.


Ostali mladići pušteni su nakon ispitivanja kućama, a dvojica osumnjičenih policiji nisu otkrili motiv zašto su zapalili vatru.


Policiji ih je prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka kojem je recepcionerka zaposlena u Burnumu javila da je na putu s posla kući kod jednog nadvožnjaka vidjela skupinu momaka na biciklima koji su se ponašali vrlo sumnjivo u trenutku kad je na toj lokaciji izbio požar.


Nadzornik ih je po opisu kolegice identificirao kao mještane sela Radići Donji, koji su mu bili poznati otprije te je sve prijavio policiji koja je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv dvojice od njih podnijela kaznene prijave šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež i o svemu obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb.


NOVO! 11:10 Na 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ga ugasila niti kiša, na nepristupačnom terenu gasi 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića, te za gašenje požara osposobljeni rendžeri NP Sjeverni Velebit i Parka Prirode Velebit, saznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj Zajednici Ličko-senjske županije.


Zapovjednik Hrvoje Ostović kazao je Hini kako požar traje tjedan dana, da su vatrogasci raspoređeni duž cijele Premužićeve staze, jedino što je vrh Borovača, na visini od oko 1.300 metara, ostao nepokriven zbog izrazite nepristupačnosti, te se očekuje pomoć zračnih snaga, barem u tome da se na požarište dostavi spremnik vode, tzv. kruška.


»Požar od 15. ovog mjeseca traje neprekidno, unatoč tome što je u međuvremenu padala i kiša, jer riječ je o NP koji je u biti prašuma, a nakon kiše je krenula jaka bura, čak oko 120 kilometara na sat, koja traje već tri dana, iako imamo najavu da bi mogla jenjavati pred večer, tako da bismo možda mogli dobiti u pomoć i zračne snage, koje smo zatražili«, rekao je Ostović i naglasio da je opožareno 120 hektara, te je vatrena fronta jučer bila dugačka sedam kilometara, a danas je i duža.


Prema Ostoviućevim riječima požar je prošlog petka krenuo s Visibabe na visino od 1.160 metara nad morem, teren je nepristupačan, ali je povučena takozvana »vodena pruga«, crijeva za opskrbu vodom, s jakim crpkama koje vodu tjeraju uzbrdo, postavljene su u duljini od gotovo dva kilometra.


»Domicilni vatrogasci iz Senja kažu da je prvi put voda došla na Premužičevu stazu, jer je požarište protegnuto na cijelu dužinu Premužićeve staze, a tu su i vatrogasna vozila sa svojim spremnicima, sve je izuzetno teško, u uvjetima kada su noći i jutra hladna, posebno zbog bure, ali pokrivamo cijeli teren, te vjerujem u uspjeh gašenja«, rekao je Ostović.