Vatrogasci pobijedili stihiju

Požari kod Selca i Crikvenice pod kontrolom: izgorjelo 600 hektara šume, niskog raslinja i trave

Marinko Glavan

Točan uzrok požara  još se utvrđuje, no neslužbeno je iz više izvora potvrđeno da je riječ o ljudskom faktoru. 



Cijelu noć trajala je bitka preko 350 vatrogasaca pojačanih postrojbama OS RH i brojnim mještanima s vatrenom stihijom iznad Selca, na potezu prema Novom Vinodolskom. Požar još uvijek nije stavljen pod kontrolu, a gasiteljima bi vrijeme moglo ići na ruku tek poslijepodne za kada DHMZ predviđa slabljenje bure.


17.50 Točan uzrok požara  još se utvrđuje, no neslužbeno je iz više izvora potvrđeno da je riječ o ljudskom faktoru. Službenici krim-policije još su na uviđaju oko jedne od obiteljskih kuća u naselju Jargovo, na cesti od Selca prema Bribiru. Službenu izjavu na licu mjesta nismo uspjeli dobiti, a pripadnici temeljne policije branili su pristup i snimanje.


U požaru je izgorjelo između 500 i 600 hektara šume, niskog raslinja i trave, a materijalna šteta na objektima je, prema riječima vatrogasnog zapovjednika Slavka Gauša, gotovo zanemariva, s obzirom na razmjere požara. 




16.00 Nakon što se sastao s pripadnicima Stožera za zaštitu i spašavanje, ministar turizma Veljko Ostojić je rekao da je to bila izvanrenda situacija s nizom nepredviđenih okolnosti ali je u roku od samo 24 sata, unatoč teškim okolnostima, sve stavljeno pod kontrolu i sanirano što pokazuje da su sve naše snage vrhunski odradile posao – vatrogasci, vojska, hitna, policija… 


– Požar nije utjecao da turisti u većem broju odu iz Selca i Crikvenice što pokazuju i brojke jer ih je svega 7 posto privremeno napustilo hotele i kampove. Dobar dio se već danas vratio a prema podacima TZ Crikvenica očekuje se da će se gotovo svi vratiti.  Zanimljivo je da su turisti aktivno sudjelovali u gašenju požara i sanaciji posljedica što pokazuje da razumiju da je bila riječ o izvanrednim okolnostima  i takav njihov pristup treba cijeniti i zahvaliti im na pomoći, rekao je ministar koji je predložio, s obzirom da je sve sretno završio, da bi bilo dobro da se u Selcu napravi velika fešta. 


11,46 - Požari na području Selca i Crikvenice su u potpunosti pod kontrolom. Potvrdio je to zapovjednik JVP-a Hinko Mance, dodajući da vatrogasci ipak još imaju dosta posla.


– Požar još nije do kraja ugašen i bit će tu još dosta posla. Trenutno radimo na saniranju ruba požarišta, da se opet ne razbukta. Bura malo padne, pa opet pojača i vrijeme je prilično promjenjivo. No nadam se da danas neće više jako zapuhati kako bi uspješno dovršili posao, rekao je Mance, dodajući da se 40 posto vatrogasaca trenutno nalazi na odmoru kako bi se mogli uključiti popodne, dok se vojska lagano počela povlačiti na druge lokacije.


Istovremeno kako se požar kod Selca lagano primiče kraju, vatrogasci se i dalje bore s vatrom koja je jutros buknula na Škrljevu iznad Rijeke. Tamo je raspoređeno oko 70 pripadnika vatrogasnih postrojbi. Na požarište su stigla i dva kanadera.



10,11 - Vatra se na terenu sve manje vidi. Promet magistralom već neko vrijeme normalno teče, a kanaderi su i dalje u zraku, te gase nepristupačno područje oko Bribira.


9,49 - Konačno dobre vijesti! Od Hinka Mancea, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka doznajemo kako je vatra na većem dijelu požarišta lokalizirana. I dalje su, međutim, problematične dvije lokacije na području Bribira kojima se zbog velike strmine ne može prići kopnenim putem, no tamo se s vatrom bore kanaderi. Bura je nešto oslabjela i Mance vjeruje da bi u skorije vrijeme požar mogao biti stavljen pod kontrolu, nakon čega će se ići u dodatno gašenje. 


Na terenu je više od tri stotine gasitelja iz Primorsko – goranske, Ličko – senjska, Karlovačke, Krapinsko – zagorske, Varaždinske Zadarske županije i Grada Zagreba.


9,17 - Kanaderi su prema najnovijim informacijama opet počeli s radom.


9,03 – Tri kanadera u zraku su provela vrlo kratko vrijeme. Zbog ponovnog pojačavanja vjetra, morali su ubrzo prizemljiti. Situacija je i dalje kritična, pogotovo na području Bribira a vatra se širi prema Novom Vinodolskom.


8,30 - HRT je objavio da su se u gašenje uključila tri kanadera. Vjetar je nešto slabiji, no već kroz sat vremena očekuje se ponovno pojačavanje, a u tim uvjetima zrakoplovi ne mogu letjeti. Vatrogasci ipak vjeruju da će to biti dovoljno da se donekle obuzda stihija.


7,00 - Više od 350 vatrogasaca pojačanih pripadnicima OS RH i dalje se bore s vatrenom stihijom. Požar na području Selca nije ni blizu stavljen pod kontrolu, a iako je oko pet sati ujutro vjetar donekle oslabio, ubrzo je opet pojačao. Crikvenička rivijera i dalje je okovana gustim dimom, magistrala je zatvorena, a vrijeme bi gasiteljima na ruku moglo ići tek kasnije poslijepodne. Prema prognozi DHMZ-a, slabljenje bure očekuje se tek popodne.